4,982    7    2  

Vannbåren gulvvarme/fjernvarme/luft-vann-varmepumpe

 52     Trondheim     0
Det er ikke så mye snakk om fjernvarme på forumet, så her kommer et scenario:
Jeg får trolig mulighet til å tilknyttes fjernvarme der vi skal bygge. Det høres veldig enkelt og greit ut, med lav investeringskostnad (ca 16-20.000 for en hussentral + evt. tilknytningsavgift).
Men hvis jeg med tid og stunder får lyst til å supplere med l/v varmepumpe, er det mulig å kombinere?  ???

   #1
 974     0
Det er avhengig av temperaturen til vatnet som sirkulerer i huset ditt. Varmepumper bør helst ha låg temperatur (35-40 C), medan fjernvarme vanlegvis
har ein god del høgare temperatur. Dersom VP skal levere ved t.d. 60-65 C, vert varmefaktoren vesentleg dårlegare.
   #2
 806     0
Fjernvarme ville jeg holdt meg unna om jeg kunne.

Jeg har fjernvarme i en leilighet jeg har og der har fjernvarmen ligget på strømpris pluss 0-5 øre pr kWt de siste 5 årene hver gang jeg har sjekket.

En annen leilighet som jeg leide ett års tid hadde fjernvarme og der kostet varmen det samme som elektrisitet fra nettet.

Sjekk kWt-prisen de siste årene på fjernvarmeanlegget du vurderer å koble deg til, for hva er poenget med å betale så mye for å få noe som koster like mye som vanlig elektrisitet.

Jeg vet at fjernvarme er miljøriktig og bla bla, men varmepumpe er da jammen miljøriktig det også siden staten gir tilskudd til monteing av vannbårne varmepumper.
Signatur
   #3
 492     Trondheim     2

Fjernvarme ville jeg holdt meg unna om jeg kunne.




Enig i dette.
Vi har fjernvarme i huset vi bor i i Trondheim. I informasjonen før vi fikk huset var alt så fint på papiret. Skulle holde seg under strømpris osv. Men det var under strømprisen til Trondheim energi (som er en av landets dyreste visstnok). Så det er dyr energi.
(Egentlig en genial forretningside. Først betaler vi for å bli kvitt søpla til dem så betaler vi for at de brenner søpla...)

Har hørt om folk som har koblet ut fjernvarmen og montert varmepumpe.
  (trådstarter)
   #4
 52     Trondheim     0
Hmmm... Jasså ja. Det er i Trondheim vi skal bygge. Jeg også trodde at det skulle være billigere enn strøm, men dette tyder kanskje på at jeg bør gå for en varmepumpeløsning fra starten  Smile
   #5
 806     0
Førat og fremst trenger du å gjøre et overslag på hvor mye energi/strøm du regner at boligen skal bruke i året. De som prosjekterer huset ditt skal regne ut hvor mye strøm huset vil bruke.
Eller du kan regne det ut selv ved hjelp av diverse nettsider.

Det er helt dønn kritisk viktig at du har slike tall fremme før du begynner bestemme deg for varmesystem ellers vil du gjøre tabbe her som du vil svi for i årevis.

Det er tre områder som en kan dele energiforbruket inn i:
Oppvarming av bolig
Forbruk av varmtvann
Lys og duppeditter

Oppvarming styres av hvordan boligen bygges og hvordan du fyrer i etterkant, dvs om du har nattsenking,dagsenking, sløser med høy temperatur etc. Om du støper ned vannbåren varme blir nattsenking og rask regulering vanskelig. Vannbåren i lett konstruksjon er rask regulerbar og blir mye rimeligere i drift.

Forbruk av varmtvann er en mye større andel enn de aller fleste er klar over. Nå har vi alltid noen avvikere som finner ut at forbruk av varmtvann er så lite at det ikke er noe å spare og som oppgir et energiforbruk på varmtvann som tilsier at de bruker 5 liter vann i dusjen pr døgn. Det stemmer ikke for en normalfamilie der forbruket av varmtvann er en stor andel av energiforbruket.

Med vannbåren varme er begge disse punktene mulig å redusere kostnadsmessig med en varmepumpe som varmer vann. Om en skal velge luft/vann eller vann/vann mener jeg handler om klima en bygger i. I trondheim er det ikke så mang dager i året hvor det er så kaldt at en ikke får noe særlig effekt ut av en luft/vann. De dagene kan en fyre med elektrisk i systemet. Dvs si at en ikke får noen redusert fyringskostnad de dagene.
Om en velger vann/vann kan en kjøre systemet hele tiden uansett hvor kaldt det er. Men investeringskostnaden er høyere og en må regne på om de få kalde dagene gjør at en vil spare inn den ekstra kostnaden.

Men igjen, temperaturen der du bygger betyr alt. Gå inn på temperaturdata der du bor og sett deg ned med dem.

Og husk at du må kjøpe en luft/vann som er beregnet for nordisk klima, ikke noebillig rask som kutter ut ved minus ti grader.


Når det gjelder det siste punktet så er LED dyre i innkjøp men utrolig billige i drift, pass på å kjøpe bare hvitevarer med A++ og ikke kjøleskap som bruker 1200 kWt i året. Jeg har automatikk på lys på toalett og i kleskott og slike steder for å unngå at lyset står på.
Lite poeng å legge ned en stor innsats og investering i å spare energi på ett område om en sløser tilsvarende på ett annet område, det er totalen som betyr alt.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 52     Trondheim     0
Takker for svar, det taes med i vurderingen  :)
Har du forresten web-adresse til en bra side for utregning av totalforbruk energi?
   #7
 3,573     buskerud     0
prøvde meg på led i ei spotskinne, 4 led pærer lyste ræva, kaldt(selv om de var varm type)  og dimme ble diskolys effekt hehe.  Og det duret i dimmern hele tiden selv på full guffe.

men det finnes kanskje ikke noen bra led pærer til 230volt enda.  Til tak spots er utvalget sikkert bedre.