3,674    6    0  

Vannbåren varme: aluplater bad/ trykkfordelende plate under parkett

 6     sunnmøre     0
Hei, jeg er ny her på forumet. Ser at det er mange kunnskapsrike brukere her, og har i den anledning et par spørsmål.

Jeg driver å rehabiliterer et hus fra 1978, og skal ettermontere vannbåren varme tilknyttet luft/vann eller vann/vann varmepumpe.

På badet i første etasje er det 22mm gulvspon på trebjelkelag. Planen er å feste 17mm rør med klammer direkte på gulvplatene, for så å støpe over. Rørleggeren min sier at dette er en bra og billig løsning. Har sett at noen har brukt aluplater over rørene før støp, vil dette gi bedre varmefordeling/lavere turtemperatur? Vil det være en fordel å bruke sporplater (eps el.l.), for å forhindre varmetap nedover i gulvet/sponplatene?

Huset er rektangulært med samlestokk ca midt i huset, og det vil være enklest/mest hensiktsmessig å legge varmerørene i lengderetningen av huset. Planlegger å bruke trinnlydplater, type silencio 24mm, med 15 mm click-parkett over. Parketten skal også ligge i lengderetning av huset, bør jeg benytte en trykkfordelende plate mellom silencio og parkett? Har fått mange ulike råd på dette området; noen sier det går bra uten trykkfordelende plate selv om parketten ikke ligger på tvers over rørene, noen sier jeg må ha plate minst 13mm gips, og noen sier at det holder fint med 6mm gips (er dette for tynt/svakt?)... Er det rart jeg blir usikker? Gipsen hjelper jo på lyd/trinnlyd, men samtidig gir den mer byggehøyde, og større varmetap/treghet.

Man kan ikke få i pose og sekk, men jeg ønsker et stabilt gulv uten knirk, minst mulig byggehøyde og minst mulig varmetap Smile Noen som har erfaringer på disse områdene?

Gode innspill mottas med stor takk:)

   #1
 3,573     buskerud     0
jeg la bare rørenene motsatt vei av gulvet i 90% av tilfellet. Det førte til at det ble mye sikksakk på rørerene, men det var så lette å skjære den eps`n jeg brutke, og legge rørene gikk kjempelett... helt irrellevant i rørlegger timer og han må bøye noen flere vendinger, går  lett som bare det, og her prater vi 20mm rø cc 30...



sørg for å bruke parkett med et klick lock systeme som pos/barlinek/kahrs, ikke sånn bank sammen som  tarkett har på noen gulv. Den kan trekke seg fra hverandre har jeg nå skjønt.... da den har gjort det hos meg med bare   35 grader

Den har fått noen sprekker, ikke noe kritisk, max 1mm her og der, men barlinek/opus  har ikke ei glippe ;D  


Gulvet går blir godt å mykt å gå på, har gått på begge løsninger, merker ikke forskjell.

Bekjent har silencio med 13mm gips.  Akkurat likt å gå på og se andre gå over, men krever litt øyere varme for å oppnå samme temp på overflaten.

Noe jeg nå i ettertid innser at er bare bra... siden jeg vil gjerne dra opp varmen for å koke badene, og da er det greit å ha en varmedemper under parketten :)

I etterpå klokskapens altid klare lys, tror jeg at jeg hadde lagt et lag gips, for å skåne parketten litt. Fordi jeg merker ved dagens -12 grader at badene vil trenge mere varme når det blir enda kaldere, og det blir skummelt for parketten...  men mulig den ikke blir verre med med 40-42  enner 35-37..

Dessuten, har du gips under, får rørene et beskyttende lag hvis man skal bytte gulv i seinere tid og.


ellers kan du pigge ut hele gulvet ned til sand som en jeg kjenner gjorde, for å få isolert bedre, radonduk og ikke få noen kuldebroer.... det er mye joob og meget dyrt..

ved -12 har jeg 23-24 grader rom temp  på badene(avhengig av at ungene holder døra igjen), med varme gulv, og 20 grader som satt med romtermostatene. Vannet har turtemp på 34-37grader....  kan fint oppnå 26 grader på badet, men da må turtemp opp ...og der kommer parkett problemet inn i bildet.

ønsker man større diff på oppholdsrom og bad, bør man legge varmekabler i tilegg...   men tro meg, gulvet er varmt.. men kjenner folk som liker å ha badstue på badet..

  (trådstarter)
   #2
 6     sunnmøre     0
Takk for innspill, Woodbear:)

Nå skal jeg ha separat varmekurs på badene, så det blir ikke et problem for parketten sin del. Det lar seg nok gjøre å få lagt rørene på tvers, men det vil fortsatt være områder der det ikke går, som i gang og ut ifra samlestokk f. eks. Har du merket noen forskjell der parkett/rør ligger i samme retning?

Hva med badet, Ble rørene lagt i sporplater hos deg?
   #3
 62     Søgne     0
Hei!

Skal pusse opp stuen min som er på 25m2 og lurer på om det er lønnsomt å klargjøre stuen for vannbårenvarme, dvs at jeg bygger etter som jeg pusser opp. Hvor går egentlig grenen i m2 får at det er lønnsomt å ha det?

mvh

   #4
 9,677     Kysten     0
Lønnsomt er det ikke før du kobler varmepumpe eller noe annet til som kan spare energi. Om du vet du skal ta flere rom kan du jo kjøpe fordelerstokk som dekker fremtidig bruk.
   #5
 3,573     buskerud     0
rørene ligger i støp på badene.  rørene ble festet til armeringen.. anbefales, mye billigere;D  De gulvene er med samme temp mye varmere enn parketten heldigvis.  Mye mere rør pr. m2 og betong og flis leder varme bedre enn trevirke.

sporplatene derimot regulerer varmen veldig fort opp og ned har jeg merket, sjelde mere enn 0,5 grader diff fra innstillt temp, mens badene regulerer tregere enn en snegle, noe som ikke gjør noe, da det somregel blir for varmt og ikke for kaldt.

naturligvis har jeg egne kurser til alle rom, men det hjelper ikke for parketten da varmen i systemet som bestemmer hvor varmt vann det går til kursene.

autobalansering fra uponor fungerer veldig bra, men sender gjerne full pupp i korttere perioder til de rommene som skal ha lav temp, mens lengre perioder til badene.  Men likeså kommer det veldig varmt vann inn, og det slipper systemet inn til rommet har ønsket tempratur.

Men som sagt, ikke sikkert den sender så varmt vann inn til parkett rommene når vannet blir varmere, da rommet blir fortere varmt og.  gjenstår å se hva som skjer ved -20 og ned...


   #6
 291     0
Tar opp igjen/ fortsetter denne tråden.

Er det nødvendig å legge en trykkfordelende plate oppå Silencioen når laminaten (Pergo) ligger på tvers av rørene, og er dette kun for å bedre lydgjennomgangen? Vet at det står i leggeanvisningen, men er det nødvendig? Dersom man må ha en trykkfordelende plate, vil det da holde med en 6mm rehab gipsplate?