#11
 177     0
Vannbårne varmeanlegg er jo lukkede systemer, så man har jo rimelig god kontroll på om det oppstår en lekkasje, når en har fått ut all luften av systemet skal det ikke være behov for etterfylling av vann, trykket i kretsen ligger da mellom 1-2 bar. Så hvis en plutselig må begynne å etterfylle vann kan det være fare på ferde. Wink
Signatur

   #12
 66     0
Noen som vet hvor jeg kan finne priser på varmepumper luft-vann? Ser av tidligere innlegg i denne tråden at boring etter jordvarme koster drøyt 60000 kr. Hvorfor skal man bore etter varme kontra å kjøpe luft-vann varmepumpe?
Signatur
   #13
 5,112     Troms     0

De aller fleste Luft-vann pumper reklamerer med å avgi varme ned til minus 10, ja sågar ned til minus 20 grader. men i praksis er det antakelig kun et fåtall som faktisk gir noen effekt når det blir så kaldt. Med væske-vann har du effekt uansett hvor kaldt det er ute. IVT har en på gang som skal gi virkning ned til -20, Thermia har en også. Men når det er sagt så får du utrolig mye strøm for det et borehull koster og de få ukene det er kaldere enn 15-20 minus så klarer du sikkert overleve den økte strømforbruk det gir, særlig når du sammenlikner med kostnadene til boring.
Signatur
   #14
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0
Endel av grunnen til at vi boret var at når det først skulle legges ørti tusen i varmepumpe ville jeg ikke måtte kjøre strømkolbe om man fikk en kuldeperiode i februar.
Dertil kommer utedelen som 'forurenser' visuelt og støymessig (naturligvis i varierende grad).
Og så at levetiden på en luft/vann i snitt nok blir noe kortere enn en vann/vann, nettopp på grunn av at den står - ute - sammenlignet med i et tørt rom inne i huset.
   #15
 5,112     Troms     0

Egenlti enig med deg Arne, men det smaker mer enn det koster dessverre ift en luft vann. Støy er overdrevent, visuelt bygges den inn og du kan sette den under en terasse, eller på en annen måte skjule den utedelen godt. Grin
Signatur
   #16
 13     0
Vi har vurdert vannbåren varme i vårt nye hus - men det koster for mye. Dessuten er vi meget fornøyd med gulvet i vårt nåværende hus (10 år gammelt) - det er parkett lagt på støpt plate - med isolasjon under selvsagt. Det er et såkalt flytende gulv - tror dvs at parketten ligger løst oppå isolasjonen ??? Det er et godt gulv å gå på, og det er ikke gulvkaldt! Vi bruker vedfyring - synes det er best! (og billigst - ettersom vi stort sett har gratis ved Wink)

Har tenkt litt på - hva skjer hvis rørene i gulvet til vannbåren svikter/går i stykker???

betsy (som egentlig ikke har så mye peiling på dette!!!) ;D
   #17
 21     0
Da blir det en [s]helvetes[/s] vannlekasje som er [s]helvetes[/s] vanskelig å lokalisere og [s]helvetes[/s] vanskelig å reparere. >:(

Heldigvis er det MEGET skjelden dette skjer etter hva jeg skjønner.  ;D
Signatur

   #18
 11     0
Er man nevenyttig, har gode kompisavtaler osv. kan hva som helst bli billig. Synes derfor ikke man kan ta det som utgangspunkt når man snakker om priser her.
Erfaringsmessig blir vannbåren varme omtrent dobbelt så dyrt ferdig installert, som lavtemperert elektrisk gulvvarme.
"Miljøaspektet" når man stort sett fyrer vannbårne annlegg via olje, strøm og pellets, samtidig som man benytter plastrør som ikke brytes ned eller kan resirkuleres, forstår jeg ingenting av. I tillegg sier enkel fysikk at når man benytter et legeme for å varme opp et annet, blir mye av energien borte underveis.
Takke meg til elektrisk gulvvarme, dimensjonert med 50 w/m2!
   #19
 715     Bergen     0
Mye av miljøgevinsten og gevinsten rent økonomisk går jo på at man ved et vannbårent annlegg kan knytte seg forskjellige energikilder.
Man kan tilpasse seg det som er billigst til enhver tid. Nå installerer man selvsagt ikke oljefyr, pelletsovn og varmepumpe samtidig ved bygging, men man vil alltid ha muligheten til å bytte ut dersom f.eks prisene på olje skulle gå i taket.
Ellers er det jo det at man lett kan koble til varmepumpe. Og her er det jo absolutt gevinst både rent økonomisk og for miljøet. Man tilfører 1kw og får kanskje 4kw igjen. Enkelt og greit. Men det koster jo litt å kjøpe det fra begynnelsen av.

Så om man sammenligner vannbåren varme kombinert med varmepumpe med elektriske kabler: Du bruker mye mindre strøm dersom du velger vannbårent.

Jeg ville selv valgt vannbåren selv om jeg ikke hadde hatt råd til varmepumpen der og da. Denne kan lett installeres på et seinere tidspunkt.
Og du kan da velge mellom både luft-vann, eller vann-vann varmepumpe.
   #20
 49     0

"Enkel fysikk" sier også at energi kan hverken oppstå eller forsvinne, kun omdannes!!!
Den energien du hevder blir "borte" er jo også avgitt varme til huset ditt...

Fortsetter vi med den "enkle fysikken" så sier det seg selv at å kjøre et vannbårent anlegg med varmepumpe blir mer økonomisk enn å kjøre elektriske varmekabler.
Men jeg er helt enig med deg i at det å kjøre et vannbårent anlegg med olje, strøm eller pellets nok er dårlig butikk...