156 796    290    4  

Vannbåren varme for dummies

 71     Hedmark     0
Hei!
Vi skal bygge nytt hus, men er i planleggingsfasen ennå. Ønsker vannbåren varme, men usikker på hva som vil lønne seg for oss? Huset vi skal bygge er ca 190 kvm, og har et oppvarmingsbehov på ca 55 kWh pr kvm. Dvs omtrent 10 500 kWh på hele huset.

Tror vi kommer til å gå for vannbåren varme i 1 etasje og badet i 2 etasje, og legge rørene rett i betong i 1 etasje. Vil tro det er lite lønnsomt å legge dette i alle rom i 2 etasje? Med unntak av badet består etasjen av 3 soverom, boder og loftstue (åpent ned til 1 etasje).

Jeg kan veldig lite om dette, og lurer også på hva som lønner seg å bruke som energikilde??? Vi tenkte først å borre etter jordvarme, men har slått dette fra oss. Budsjettet vårt er ikke spesielt stort, og vi ønsker ikke bruke penger på dette. Hva ville dere brukt, og hvilke alternativer har vi? Hvor mye vil dere anslå at dette kommer til å koste? Og kan noe gjøres med egeninnsats?

Kommer nok til å spørre og grave om forskjellige saker her inne på forumet fremover, og setter stor pris på dersom noen tar seg tid til å svare meg  Smile

   #1
 3 997     Oppland     0
Med et slikt forventet energiforbruk hadde jeg definitivt sett på muligheten for lavtemperaturannlegg (dvs. ikke legge VBV i betong, men i sporplater eller i EPS(isopor) plater med spor, og så installere solfangere (gitt at dere har nogenlunde grei solgang).

Varmepumpe vil neppe lønne seg, sett over anleggets levetid er det lite sannsynlig at engang luft/vann varmepumpe vil lønne seg.
Sol og elektrisitet vil muligens være den mest økonomiske løsningen.

Og når dere er i gang med gulvvarme,legg den i alle rom, kostnaden med å droppe et par rom er lik null!
Du må ha energitilskudd på alle rom vinterstid uansett, så legg ned rør!

Et solvarmeanlegg med tank etc vil koste rundt 60.000kr + montering (2-3dager) og kan gi deg et tilskudd på 6000kWt+ årlig om forholdene legges til rette og du har grei solgang.

Husk at du kan trekke fra kostnadene til varmtvannsbereder og el-kassett med denne løsningen,det er fort 15.000kr spart + enovastøtte på 10.000kr.
   #2
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Er 10500 kWh mye for et nytt hus?

Uansett, vi skal bygge selv og vurderer ComfortZone varmepumpe. Fra 1,3 kWh til 1,7 kWh. Koster rundt 80.000. Det blir jo mer enn 10000 kWh i året. Inkluderer tappevann men dersom man må ty til elektrisk oppvarming i tillegg så kommer dette i tillegg. Usikker selv på hva jeg skal velge.
Signatur
   #3
 3 997     Oppland     0
10500 er lite. du skal komme under 125kWh/m2 (23750kWh for ditt hus) i følge TEK10.

55kWh/m2 pr år er jo halvparten av "kravet" til lavenergihus, er du sikker på at beregningen er rett?
Jeg kjenner ikke til Comfortzone varmepumpene, men regner med de ikke klarer 100% dekning av varmtvann + vann til oppvarming av huset vinterstid, akkurat som andre varmepumper og de skal vel avrimes etc når temperaturen blir under 0 de og.

   #4
 3 997     Oppland     0
Leste raskt på en brosjyre fra ComforZone, de skryter av å kunne dekke 60-70% av oppvarmingsbehovet, så i kalde deler av Norge maksimalt 60% i praksis vil jeg tro.
  (trådstarter)
   #5
 71     Hedmark     0
Takk for svar  :)

Skal bygge et hus fra Boligpartner, og det var iallefall det som sto på hjemmesiden deres: http://www.boligpartner.no/ferdighus/hus-katalog/firenze-hus-med-saltak-men-likevel-en-moderne-stil-eneboli/ Ser det står 56 pr kWh, og et totalbehov på 11257 kWh. Mulig det ikke stemmer? Eller er det noe skjult her?

Ble anbefalt luft-vann pumpe av noen vi kjenner, men vi bor på helt ulike områder. Vi bor på en av Norges kaldeste steder, så tror ikke det vil fungere optimalt når det er skikkelig kaldt?

Hvis vi velger å kunne bruke elektrisitet, hvor mye tror du dette vil koste totalt med rør og det hele Britax? Altså absolutt alt vi trenger til vannbåren varme?
   #6
 3 997     Oppland     0
Om de sier så, så stemmer det sikkert, men energibehov er jo også en faktor som er avhenging av hvor man bygger.
Bygger man i stavanger hvor det er høy årsmiddeltemperatur, eller i innlandet hvor det er veldig lav årsmiddeltemperatur vil energibehovet variere ganske mye.

Men det er jo uansett positivt at boligpartner dimensjonerer isolasjon godt under kravene, for jeg har inntrykk av at dette ikke er veldig vanlig, mer isolasjon =.dyrere bygg som i noen tilfeller kan bety færre oppdrag, fordi konkurrenten ikke fokuserer på energibehov men kun på byggepriser.

Det som uansett er sikkert er at du må belage deg på at varmepumpene som baserer seg på å hente energi fra luften vil fungere dårligere her i innlandet enn  på sørlandet/vestlandet.
Du burde sette opp noen regnestykker hvor alle kostnader er tatt med, samt forventet levetid på de forskjellige alternativene.

For solvarmens del som jeg grovt skisserte over vil det koste rundt 30-40.000kr mer enn ren elektrisk oppvarming, men vil kunne gi tilbake rundt 180.000kWh over den forventede levetiden, dermed en kWh-pris på ca 16-22øre/kWh (+monteringskostnader).

Hvis vi ser på varmepumpen vil den koste omtrent 50-60.000kr mer og gi tilbake omtrent 94.500kWh over 15år(antatt levetid) det gir en kWh-pris på 53-63øre/kWh (+montering?).

Men det er mange variabler her, solvarmen nærmest krever at du bygger et varmesystem som kan nyttegjøre så lav temperatur som mulig (lett konstruksjon) og at du faktisk har solgang, varmepumpen krever kanskje ikke ekstra ventilasjonsanlegg?
Hvavil energiprisen bli om 10år? 50øre/kWh? 3kr/kWh?

Som du ser det er et komplisert regnestykke.


Edit:
Om noe ble litt ulogisk så er det fordi jeg blandet inn posten til "stefanvh" inn i innlegget, oppdaget ikke at han ikke er trådstarter før nå! Wink
   #7
 1 806     Sør-Trøndelag     0

Leste raskt på en brosjyre fra ComforZone, de skryter av å kunne dekke 60-70% av oppvarmingsbehovet, så i kalde deler av Norge maksimalt 60% i praksis vil jeg tro.


http://www.br-aase.no/pdf/ComfortZone.pdf

Tror du mener besparelse og ikke behov. Tror ikke de er gode på styrttapping heller.
Signatur

   #9
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Besparelse av oppvarmingskostnader. Samme som COP er det ikke?
Signatur
   #10
 3 997     Oppland     0
COP (Coefficient Of Performance), blir det samme som energieffektivitet.
COP 3,5 betyr at om du tilfører feks 1kW energi så vil du få 3,5kW tilført, 2kW blir til 7Kw osv.