3,443    5    0  

Vannbåren varme i gulv basert på el. oppvarming

 20     Oslo     0
Hei!

Vi har ett akkurat kjøpt ett gammelt hus(1915) i Oslo som skal totalrenoveres.
Huset er idag 120m2 +jordkjeller. Så ca 170 m2 totalt med kjeller på lengre sikt.

Planen er legge vannbåren varme i gulv i 1 og 2 etg nå.

Har uansett planer og legge rør i gulv og vil også ha behov for varmtvann til bruksvann.
Deretter er planen om å velge varmepumper etter at tilbudsrunder og løsninger er bestemt(etter noe tid).
Jeg heller litt mot løsninger som jord/bergvarme.

Så til spørsmål:
Er det mulig å installere løsninger (innedel) basert på el.oppvarming nå, for senere å koble på jord/bergvarme?
Vil det fungere ok eller må jeg også ha akkumulatortank i tillegg. Er redd den totale utgiften blir for stor hvis vi må gjøre alt med engang og ønsker å bygge ut anlegget i etapper.

Flott hvis dere her på forumet kan gi en tilbakemelding :)
Og hvis noen har noen fine løsninger, er det flott hvis du evt. navngir typer av modell eller har tips til løsninger.

Mvh
Nian

   #1
 382     Østfold     0
Jeg regnet opp og ned i mente for noen år siden i forbindelse med  bygging av nytt hus. Utgangspunktet var at det skulle være gulvvarme og at den skulle være vannbåren pga. muligheter for oppvarming med annet enn elektrisitet.

Jeg kom fram til at det var like greit økonomisk å sette inn varmepumpe med borrehull med det samme. Det er en investering å ta med det samme, greit nok, men det koster med varmekasett og varmtvannsbereder også. Hos meg ble det installert Thermia varmepumpe med innbygget varmtvannsbeholder, den har også sirkulasjonspumpe innebygget og man slipper shunt og bypass.

Etter å ha bodd i huset i flere år så kan jeg også anbefale at du kan stryke styring av varmen på fordelerstokken. Det går faktisk helt fint å la varmepumpa stå for styringen av varmen (OBS! det skal monteres uteføler til (berg-)varmepumpa uansett). Her er det sikkert noen som vil reagere, men jeg føler faktisk ikke behov for å stille temperatur i rommene forskjellig (har ikke gulvvarme på soverommene). Det er heller ikke noe problem med å få en tanke mer varme på badet...

Det hører med til historien at vi la rørene i gulvet selv, mens rørleggeren sto for kobling av fordelerstokk og tilkobling av pumpe (som vi tok imot og trillet på plass, den veier mye!). Rørleggeren tok 10% påslag på matriellet og resten på grei timepris. Borehullet bestilte vi og organiserte selv slik at vi slapp å betale rørleggeren for den jobben. Dette er vel kanskje vanskelig å få til i Oslo(?).

   #2
 777     0
Jeg vil, rett nok etter bare ett par månder, anbefale å bruke termostater på fordelerstokken. Det er en relativt liten invistering og gir deg full kontroll på temperaturen i de forskjellige rommene du velger. Du trenger ikke montere termostat på for eksempel bad, der lar du kursen stå på full guffe. Har også uteføler, men det virker som jeg justerer kurven flatere og flatere på den, men min teori er at jo flere steder jeg kan justere jo bedre. Problemet uten termostat var at tregheten i systemet ikke klarte å justere for store temperaturstigninger. Termostatene justerer hvor mye vann som slippes inn i gulvet, uteføleren justerer temperaturen på vannet, en perfekt og fleksibel kombinasjon spør du meg.

Det er ingen problemer å bruke tappevann på gulvvarmen, men du trenger gjerne litt større tank. Har selv en effekta(.se)-akkumulator med varmekoble og det fungerer helt greit. Denne er koblet klart med kraner på stusser for varmepumpe, så når den dagen kommer trenger jeg sannsynligvis ikke engang å stenge ned vannet.
   #3
 382     Østfold     0
Den første reaksjonen  Tongue ;D

Styringen på fordelerstokken koster 5000-5500(?) inkl. termostater + k-rør og bokser i veggene?

det virker som jeg justerer kurven flatere og flatere på den, men min teori er at jo flere steder jeg kan justere jo bedre.

Dette er antagelig en effekt av at du har romtermostater slik at den innebygde styringen i varmepumpa nærmest blir overflødig. Hos oss er varmepumpa riktig innstilt og her trenger man faktisk ikke romtermostater og styring på fordelerstokken. Legg merke til at det ikke er gulvvarme på soverom. Vi bare setter opp døren litt dersom temperaturen skal opp litt. Det er ingen problemer knyttet til temperatursvingninger siden varmepumpa har uteføler slik at den kompenserer automatisk.