#191
 3,387     0
Jeg tror vannbåren energidistribusjon i privatboliger er fremtidsrettet. AT det kan bli store endringer i både den enden en henter energi og den enden en avgir energi kan jeg greit se for meg, men som distributør er vann absolutt fremtidsrettet.

Nå ender så alt for mange diskusjoner opp i enten eller og det er jeg skeptisk til. Selv om vann er fremtidsrettet betyr ikke det at alt annet ikke er det.

Elektrisitet kan også ha en fremtid, så absolutt.

Hva som egner seg best for en bestemt bolig kan en ikke avgjøre før en vurderer den bestemte boligen.

Elektrisitet og vann som distributører av energi forholder seg til meget forskjellige måter/muligheter både på innhenting av energi og på avgivelse av energi.

Vannbåren har varmepumper, solfangere etc til innhenting mens elektrisk har strømnettet og solceller, vindmøller og tilsvarende.
På avgiver siden har det vannbårne gulvvarme, varmelister, radiatorer fancoils, etc mens det elektriske har varmekabler, panelovner, stråleovner, varmelister etc.

Å konkludere med at det ene systemet er det eneste som er fremtidsrettet tror jeg blir mer en subjektiv enn en objektiv vurdering.

Min subjektive oppfatning, for hva den skulle være verdt for andre, er at jeg har troen på at i passivhus hvor folk er svært bevisste på energiforbruk kan en kombinasjon av solfangere og elektrisitet være en god løsning, mens i litt større eneboliger, tomannsboliger og rekkehus tror jeg at ren vannbåren distribusjon vil være en meget god og fremtidsrettet investering.

   #192
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Ikke glem kaldloftet som må være den mest feilformulerte rombenevnelsen noensinne. Blir jo badstu om noen lyser på taket med lommelykt...
Det kommer an på hva man har på taket det.  ;)
15cm fuktig torv avgir ikke mye varme ned når sola står på.
   #193
 3,997     Oppland     0


Vannbåren har varmepumper, solfangere etc til innhenting mens elektrisk har strømnettet og solceller, vindmøller og tilsvarende.
På avgiver siden har det vannbårne gulvvarme, varmelister, radiatorer fancoils, etc mens det elektriske har varmekabler, panelovner, stråleovner, varmelister etc.


Solceller og vindkraft til oppvarming vil nok ikke bli noen god løsning, med mindre du har plass til enorme konstruksjoner, altså eget gårdsbruk, og prisen behøver vi vel ikke engang tenke på..

Noen har jo stor tro på at det skal komme celler med virkningsgrad nærmere 100% enn 10%, og om det skulle skje så blir de jo noe mer aktuelle, men da blir vel prisen igjen så høy at de ikke kan forsvares..

Jeg har ikke tro på solceller eller vindkraft for normale husstander i snarlig framtid i allefall, varmebehovet vinterstid er rett og slett for stort.
   #194
 3,109     Norge     0


Vannbåren har varmepumper, solfangere etc til innhenting mens elektrisk har strømnettet og solceller, vindmøller og tilsvarende.


Det er nettopp dette folk tar feil av.
Vannåren varme kan også ha 100% oppvarming av straum (el-kasett), så dersom man har vannbåren varme, kan man fortsatt "fyre" med vindmølle straum og solseller, itillegg til fjærnvarme, solfangar, vedkjel, varmepumpe osv.
Med vannbåren varme har man fleire valgmuligheter enn med varmekablar/panelovnar osv.
   #195
 3,387     0
Jeg tenkte på disse som ulike måter å hente inn energien før den overføres i distribusjonssystemet som da er enten vannbåren eller elektrisk.

Men selvsagt kan energien hentes inn fra alle disse du nevner. Og det er absolutt enklere å gå fra elektrisk til varme enne fra varme til elektrisitet.

Det som noen ganger taler i mot vannbåren distribusjon er investeringskostnaden.

Å sette opp en fungerende ikke støvbrennende panelovn er udiskutabelt mye billigere enn å sette opp en fungerende radiator.
  (trådstarter)
   #196
 9,677     Kysten     0


Ser veldig mange er opptatt av vannbåren varme.

Jeg var egentlig innstillt på å gå for det når jeg nå bygger, men etterhvert som jeg har lest meg opp på det så er jeg helt sikker på at det ikke kommer i mitt hus. En av grunnene er at jeg mener det er bedre å putte de pengene som dette koster i å redusere energibehovet i huset. Mer isolasjon, bedre vinduer (uverdi 0,Cool og tetthet på min. 0,8 vekslinger samtidig sterk fokus på å redusere kuldebroer. Gjør en det vil en ha minimalt behov for oppvarming.

Det neste var at det bygges ut med fjernvarme med tilknytningsplikt og har en da vannbåren varme er det ikke bønn. Ja det er miljøvennlig men det er dyrt og varmepumpen jeg evt har investert i kan jeg kaste.

Det å bygge på denne måten er jo en engangskostnad, og jeg ser flere som har varmepumpe her som sier de smiler helt til banken, jeg tør påstå at jeg kan smile bredere.

Se link den er lang og det er mye uvesentlig begynn å les fra side 75.


Da jeg startet denne tråden hadde jeg gått mange runder på hva som er fornuftig å gjøre og var ganske sikker på at vannbåren varme i betong gulvet ikke skulle monteres i mitt hus. Nå har jeg KANSKJE fått et annet syn på det. Etter å ha lest noe mer fått noen tips fra dere og flere andre hold. Jeg ser prisen kan gjøres noe med, ved å gjøre egeninnsats og får litt forklaringer fra rørlegger. Jeg tror ikke dette kommer til å surre å gå hele vinteren med varme i alle rom, badene og gangen vil jeg tro. Men jeg trenger sikkert noe hjelp til å plukke ut hva jeg trenger av deler, verktøy og evt annet utstyr for å montere det. Rørlegger viser meg hvordan jeg skal få tette koblinger.  www.bulidahouseno.dk er vel de jeg ser for meg å handle fra. Jeg håper å få det inn for under 20000,- me varmekilde.
   #197
 2,172     Oslo     0

Da jeg startet denne tråden hadde jeg gått mange runder på hva som er fornuftig å gjøre og var ganske sikker på at vannbåren varme i betong gulvet ikke skulle monteres i mitt hus. Nå har jeg KANSKJE fått et annet syn på det. Etter å ha lest noe mer fått noen tips fra dere og flere andre hold.


Samtidig er det er nok flere (i likhet med meg selv) som har fått ett litt annet syn på dette med at "den billigste energien er den du ikke benytter".

Driver å bygger hytte nå og vurderer å trekke det ganske langt mtp. passive energitiltak.
På denne måten kan jeg kanskje tillate at hytten står frostfri (8-10 grader) hele året uten å grue meg til strømregningen.

  (trådstarter)
   #198
 9,677     Kysten     0
Er du igang med hytte? Noe jeg har tenkt på, og det er nok enda mer aktuellt på hytte, det er ventilasjon. Når en ikke er tilstede i huset/hytten er det ikke samme behov for ventilasjon. Om det kobler inn 1-2 ganger i døgnet på hytten når en ikke er der, så holder sikkert det. Hvorfor drive å pøse ut varme når luften er like frisk? Det samme med en bolig, om anlegget går en time etter at alle er ute av huset så må vel det holde?
   #199
 2,172     Oslo     0

Nå skal ikke jeg spore av denne tråden, men ja vi grubler på en hytte.
Har tre hyttetomter i hallingdal og holder på å lage vei frem til tomtene nå.
Strøm er lagt frem til tomtegrensen, men det er ingen tilknytning til avløp.
150m2 grunnflate + hems på 75kvm.

Jeg fikk beskjed fra Boligpartner at det garantert vill medføre kondens og is problemer hvis jeg skrudde av den balanserte ventilasjonen. Et alternativ er å la den surre på et absolutt minimum når man ikke er tilstede.?
  (trådstarter)
   #200
 9,677     Kysten     0
Hmm, hvor skulle det komme kondens og is? Dersom den starter av og til så tror jeg det er helt greit. Det er mange hytter uten, ventilasjon kun i vinduene.