6,943    9    1  

Vannbåren varme i hus med lav takhøyde

 50     1
Jeg har nå gått i gang med oppussing av hovedetasjen og har revet til bjelkelaget i både gulv og tak. I mellom bjelkelagene har jeg nå 237cm på et sted nå etter avretting av gulv, men siden taket ikke er rettet av blir det sikkert noe varierende.

Jeg har kjøpt inn 20mm gulvarmerør og har hatt en snekker innom for å hjelpe til med bærevegg samt få gjort litt når jeg er borte på jobb i to uker for at det ikke skal stoppe opp. Han anbefalte meg å legge spaltegulv med 22mm plank først, men når han så at C-C på noen stendere ble opp i nesten 70cm så ville han opp i 28mm plank. Nå var ikke dette lagervare så det har endt opp med 1,5x6 plank som er 36mm tykke.

Jeg må også lekte ned taket 2,5cm + 1 cm i plater så da mister jeg 3,5cm i taket og ca. 5cm i gulvet. Jeg her da nede i ca. 228,5cm takhøyde.

228,5 cm er dersom jeg velger å legge 36mm spaltegulv direkte på bjelkelaget og deretter legge aluminiums varmefordelere + rør og laminat rett oppå dette. Når jeg ser litt rundt på nettsidene til uponor så kan jeg ikke finne en slik løsning (uten å legge spon på toppen igjen), men vil dette fungere? Vil helst unngå knirk og problemer i ettertid.

   #1
 14     Namsos     0
Ser du sier at du har avrettet gulv, men vet ikke om dette er "oppretting" eller avrettingsmasse. Du kan se litt på systemet fra Optiheat, som er en 9 mm EPDM-gummislange som limes rett på sponplate/undergulv og avrettes med 6-8 mm overdekning. 9+6 mm= 15 mm. Massen gir også varmemagasinering i gulvet og jevn varmefordeling.
Med avrettingsmasse vil du også unngå knirk i gulvet. Mange muligheter med ulike systemer, ulike bruksområder og ulike egenskaper. Lykke til :-)

Kurt
Optiheat Energi AS
Vannbåren varme i hus med lav takhøyde - DSC_0747.jpg - optiheat
   #2
 10,486     Akershus     0
Dumt det ikke er spesifisert bedre, men når det nevnes cc opptil 70cm, så er det vel å anta at det kun er bjelkelaget som er rettet av?

Går det an å stive av med en del bjelker på tvers mellom bjelkelaget ditt, og så sponplater rett oppå? F.eks. noe SÅNT ?
Signatur
   #3
 106     0
Vi hadde litt av samme problemet i huset vårt, altså at det ikke alltid var cc 60 cm mellom bjelkene. Vi løste dette med å skru (og lime) på 48x48 lekter på hver side av bjelkene som hadde for langt mellomrom. Da har du også mulighet til å rette av samtidig. Om avstanden din er maks 70 cm løser du problemet med dette.

Vi la 22 mm sponplater m ferdige spor til vannrør rett på bjelkelaget. Limte med sponplatelim og skrudde med sponplateskruer. Vi har knirkefritt gulv selvom det ikke var 100% avrettet. Snekkerne vi hadde kontakt med i den fasen sa at spaltegulv var ut, og at det var større sannsynlighet for knirkefritt med spaltegulv enn falsede sponplater.
  (trådstarter)
   #4
 50     0
Takk for tips alle mann Smile Jeg måtte bare gjøre en prøve av å legge 48x48 med CC 60 i mellom bjelkelaget og så legge 21x96(?) i spaltegulv oppå dette igjen. Dette la jeg slik at toppen er i plan med bjelkelaget slik at jeg kunne legge vanlig gulvspon på toppen igjen. Jeg får da 22mm spon + laminat (ikke valgt type enda) på toppen av gulvvarmerørene så det blir sikkert litt treg respons på det, men jeg håper på at nok varme kommer opp. Denne løsningen bygger ihvertfall ikke noe mer i høyden enn noen annen løsning.

Legger ved noen bilder som sikkert forklarer mer en det jeg har klart med ord Smile
Vannbåren varme i hus med lav takhøyde - 0150cde544cabaad06bf973df5631c10e7994fd639.jpg - minim
Vannbåren varme i hus med lav takhøyde - hele.jpg - minim
Vannbåren varme i hus med lav takhøyde - ferdig.jpg - minim
   #5
 650     Trondheim     0
Hei minim

Interessant å lese denne tråden da jeg selv ser på gulvvarme men vil ikke miste takhøyde.

Kunne du evt satt på de 48x48mm 22 mm lavere og også legge spon mellom stendere. Det blir jo mer jobb da siden platene må tilbpasses i større grad men har du 60cm eller mindre mellom nå så er det vel mulig. Det var dette jeg lurte på om jeg kunne gjøre nå... 



-kristian

  (trådstarter)
   #6
 50     0
Det er sikkert mulig, men da går man vel ned litt i styrken på gulvet samt at det sikkert blir større sjangse for å få det ujevnt og få knirk i gulvet etterpå. Når jeg legger spon på som vanlig nå etterpå så blir det limt i skjøter og under skrudd rett i 8" bjelkelag så da skal det  fårhåpentligvis ikke bli verken knirk eller svikt i gulvet Smile

Har fått tatt enda et rom på denne måten i dag, men det er fryktelig tidkrevende når ingen av 48x48 har like mål samt at det må skjæres ut med ulik høyde der hvor 8" ligger inntil gammelt bjelkelag.

Megaflis i Bergen hadde desverre kun 27 varmeledningsplater på lager også så jeg måtte bestille resten Ermm Håper det kommer raskt så jeg kan få gjort litt før jeg må på jobb igjen..
   #7
 106     0
Husk å lime sponplatene til bjelkelaget også, og ikke kun skru. Vi fikk streng beskjed om dette fra snekkeren her Smile

  (trådstarter)
   #8
 50     0
Det er gjort Smile Men etter jeg hadde lagt gulv i kontoret i dag så oppdaget jeg at det var en liten knirkelyd et sted på gulvet og når jeg begynte å gå litt rundt på bjelkene i spisestuen så hørte jeg litt der også (gulvet er ikke lagt der enda). Lurer på om dette kan være de 8" bjelkene som er brukt som avretting. Der har snekkeren brukt spikerpistol ser jeg, men jeg vet ikke om han har limt dem også. Burde jeg gått over og skrudd dem for sikkerhetsskyld eller er dette knirk som vil forsvinne med tiden (ønsketenking..)?
   #9
 106     0
Vi hadde akkurat samme "problemet". Limte og skrudde en 2"6" på en 2"9". Limte godt med trelim og skrudde relativt godt. Jeg var livredd for knirk. Etter et par dager oppdaget vi at det knirket når vi stod og jukket (ja...altså ikke i bokstavelig form, men dere skjønner...) litt på bjelken. Da hørte knirket det, og vi lurte på hva i all verden vi skulle gjøre. Vi gjorde ikke en dritt, og knirken ble borte etter at vi monterte på plater, vannrør og parkett. I dag er det helt knirkefritt der.

Hvis du fremdeles har det åpent ville jeg ha skrudd i tillegg. Hør med snekkeren om han limte den, jeg tror det er viktig, siden det vil krympe litt når det blir tørrere, og det dermed kan bli en pitteliten forskyvning.

Vi fant ut at det var nøyere med å ha et plant underlag enn nødvendigvis et vannrett underlag. Vårt hus heller litt mot den ene siden, og det var et par cm fra ene veggen til andre veggen. Dette gadd ikke vi å rette opp, men tilså heller at det ikke var innbyrdes stor høydeforskjell på bjelkene (la et rettholt på 3 m over bjelkene og forsikret oss at dette var i plan).