1,048    9    0  

Vannbåren varme i oppussingsprosjekt.

 4     0
Hei. Har nettopp kjøpt et hus bygd i 1975.
Kjelleren har betong vegger og gulv, drenering er bra.

Planen min er å borre etter grunnvarme, legge vannbåren varme i kjelleren. (med slipt betonggulv over)
Kjøpe en vann vann varmepumpe som dekker kjeller + varmtvann.
Grunnflaten i huset er ca 100 kvm. Isolasjon i vegger er 10 cm.

Problemet mitt er mangel på kunnskap.
Har defor noen spørsmål.

Varmekilde til varmepumpe. Er det bergvarme eller noe annet jeg må bruke?
Huset ligger ca 100 m over havnivå.

Planen er at ved å ha en varm kjeller vil hele huset føles varmere. har også vedfyring i hovedetasje ved behov.
Vi er en familie på 4. Noen som har peilig på ca varmebehov? Dvs forbruk. Har ikke dette noe å gjøre med dimensjoner på borrehull og kapasitet på VP å gjøre? Kan det være en fordel og overdimensjonere i tilfelle en vil utvide senere?

Rørsystem og elektrisk system er fra byggeår. Kan en bruke det som er der eller må man investere i nytt?

Vi har ikke all verdens penger, men vannbåren varme i kjeller er noe vi alltid har hatt lyst på, og ser på dette som en framtidsrettet investering så kjeller blir første pri. Så får hovedetasjen vente noen år. eller er dette helt feil tankegang? Vi har ca 500 000 til rådighet.....

Som dere skjønner er jeg ganske grønn, og alle tips/råd/meninger mottas med takk.


  (trådstarter)
   #1
 4     0
Lurer også på hvordan det blir med gulvet?
Må en ha isolasjon mellom det nåværende gulvet og det nye betonggulvet med vannbåren varme? I så fall fall hvor mye og type?
Vet ikke hva som var vanlig i 1975.... men der virker ikke å være fukt hvertfall...
Vet ikke om det er leca eller noe annet, hva var vanlig ca 1975?

   #2
 4,266     0
Energiforbruket er relativt enkelt å ta rede på - forrige eier må vite hva de har brukt?

Varmekilde til varmepumpe. Er det bergvarme eller noe annet jeg må bruke?
Det er enten vann-vann eller luft-vann. Det er en vesentlig prisforskjell (borrehullet) og jeg ville bedt om tilbud på begge deler og sett på hvor mange år det tar før du går i null.

Kan det være en fordel og overdimensjonere i tilfelle en vil utvide senere?
Sett opp regnestykket. Du kan fyre opp huset med elkolbe ganske mange iskalde dager før det lønner seg med en dobbelt så stor varmepumpe og dobbelt så dypt hull.

Så får hovedetasjen vente noen år. eller er dette helt feil tankegang?
Ville vurdert en mellomløsning med en eller to viftekonvektorer i hovedetasjen hvis det er lenge til dere skal ta denne, fremfor å fryse eller fyre denne med rene panelovner.


Lurer også på hvordan det blir med gulvet?
Må en ha isolasjon mellom det nåværende gulvet og det nye betonggulvet med vannbåren varme? I så fall fall hvor mye og type?

Kommer jo an på om det er isolasjon der fra før... Det kommer jo også litt an på hvor mye takhøyde dere har i kjelleren, nytt lag med betong eller sparkel for VBV bygger jo noen cm.
   #4
 98     Stange     0
Isolasjon over det gamle betonggulvet kan være fint med tanke på å sende varmen opp. Etasjehøyde må selvsagt være med i vurderingen. Sporplater i isopor med varmefordelingsplater kan være en fin løsning her.

Når det gjelder dimensjonering, er jeg enig i rådene i øvrige innlegg. Det er god økonomi å tilleggsfyre de få dagene i året det er aller kaldest.

Om økonomien er begrenset, går det an å få vannbåren varme opp å gå uten å montere varmepumpen i første omgang. Så får man dannet seg et bilde av energibehovet om det ikke er tilgjengelige tall fra forrige eier.
Signatur
KE
   #5
 3,674     Hordaland     0
Jeg ville satset på inverterstyrt varmepumpe slik at denne kan gå rolig i starten når ikke hele huset varmes opp. Har du 400V i huset er det mange alternativer, med 230V er det få alternativer hvis du skal ha bergvarme. Bergevarme er i underkant av 100 tusen dyrere, du vil spare litt mer med bergvarme, du får 10 tusen mer fra Enova og slipper utedel. Hvis dette ikke er viktig kan du se på luft/vann også. Vurder begge alternativene uansett, selv har jeg gått for bergvarme selv om det betydde 80 tusen mer i utgifter.
  (trådstarter)
   #6
 4     0
Tusen takk for alle svar.
KE kunne du være så snill å utdype dette litt:

"Har du 400V i huset er det mange alternativer, med 230V er det få alternativer hvis du skal ha bergvarme."

Har egentlig mest tro på vann/vann VP, selv om jeg ikke er noen ekspert. Syns det er greit med engangsinvesteringer som øker verdien på boligen.
KE
   #7
 3,674     Hordaland     0
Se i sikringskapet ditt om det står 230V eller 400V, antagelig har du 230V når boligen er så gammel.
Inverterpumpe betyr at kompressoren på pumpen kan endre hastigheten, den kan med andre ord produsere variabel effekt istedet for å jobbe 100% og slå seg av og på hele tiden.
Produsentene lager pumper som kobles til 400V eller 230V, leverandøren din vil dermed spørre om dette for å finne en passende pumpe. Har du 230V er det begrenset med alternativer hvis du skal ha inverterpumpe. Med 400V er utvalget større.

KE
   #9
 3,674     Hordaland     0
Jeg planlegger selv kjøp av Nibe 1255 3-12kw for 3x230V men det går noen måneder før denne er leveringsklar så mangler fortsatt informasjon om den. Gjør deg kjendt med Enova sin støtteordning også så sparer du kanskje 20% av investeringen.