5,105    9    2  

Vannbåren varme i verksted, oppå eksisterende betong?

 70     Sunndal Møre og Romsdal     1
Vist man vil ha vannbåren varme (Med fliskjel som varmekilde) i et større bygg, der det allerede er støpt gulv. Hvordan kan dette gjøres?

Det beste hadde selvsagt vært å pigget opp gulvet, isolert, og lagt rør med støp. Men å pigge opp over 200m2, blir litt mye jobb. Dessuten med en fliskjel og fri tilgang på flis har det ingen betydning om det sløses litt med varme.

Jeg tenker da at de må være mulig å legge noe på eksisterende betonggulv som reflekterer varmen oppover, legge rør å støpe over? Det gjør ingen ting om gulvet bygger mere i høyde, så lenge det ikke er snakk om mer en 15-20cm. Skulle det bli 30cm så går vel også det greit.

   #1
 67     hedmarken     0
Vet det er flere som har dette systemet. Men husker ikke så mye navn i farta...uponor blant anna mener jeg..
25mm isopor plater med en slags gaffateip side. Som du legger rørene på. Stifter dem fast med plastikk kramper. Så evnt 16-17mm rør. Så flytsparket. Dette trenger ikke å bygge mer en 7 cm..
Men siden det er større bygg... Så har du Kankje noe veldig tungt rundt om der......?
Da ville jeg nok Kankje siktet inn på betong... Uten at jeg kjenner til det så godt. Må du vel fort ha betong med armering sikkkert... Legg på slike reflekterende skum matter ell no. Så armering. Rør. Støp... 10-15 cm bygger Kankje dette?
   #3
 25,349     Akershus     0
10-20cm med isopor, rør, 10 cm med industrigulvstøp.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 70     Sunndal Møre og Romsdal     0
Jeg må nok ha betong ja, for de blir mye tungt utstyr/kjøretøy der inne til tider, i tilegg til løftebukk og en dreibenk på noen tonn. Men lurer fortsatt på hva jeg skulle lagt på ekseisterende betong før denne xps`n? En slags varmereflekterende matte/duk? Eller vil isolasjonen (XPS) sørge for at varmen ikke "kryper" nedover?

Vist jeg støper en 10cm såle (selvsagt armert), oppå xps, hvor holdbart blir dette? i forhold til punkt last, og at det ligger oppå denne XPSn?

aktiv: Jeg har tenkt på dette også. Men å jobbe på "varme" gulv kan bare ikke sammenlignes med et oppvarmet rom med luftvarme. Jeg har tenkt å lage et ventilasjonssystem der innluften også blir varmet av det vannbårne systemet: http://www.byggebolig.no/mekanisk-og-balansert-ventilasjon/egenkomponert-ventilasjonsanlegg/msg516939/?topicseen#new
   #5
 25,349     Akershus     0
Med 10cm armert betong vil jeg tro at du kan belaste gulvet med alt du har, inklusive en Leopard eller M48. Trolig kan du også nøye deg med EPS.

Noen tynn, varmereflekterende vidundermembran kjenner jeg ikke til. Om det finnes, ville en kunne bygget vesentlig tynnere gulv på grunn.
Signatur
   #6
 9,677     Kysten     0
Ang gulvvarme er det noe ting du bør vurdere:
1. Ringmur bør være isolert for å unngå kuldebro.

2. Du bør ha min 20 cm isolasjon i gulvet.

3. Tregt å regulere varmen.

Eps mener jeg du lett kan belaste med 8 t pr m2 kanskje mer om du bruker de mest trykkfaste.

Viftekonvektorer vil regulere temp mye kjappere. Endel bruker også takvarme i industrilokaler over porter feks.
  (trådstarter)
   #7
 70     Sunndal Møre og Romsdal     0
Takker for svar. Ringmuren er ikke isolert, men jeg kommer eventuelt å grave ut og isolere dette fra utsiden, da det er dette jeg har blitt anbefalt.

20cm i gulv skal gå akkurat, men det er mulig jeg må gå for 15cm istenden siden jeg forstår det slik at jeg må ha 10cm støp på toppen.

Om det er tregt å regulere varmen spiller ingen rolle, da dette i gulvet bare skal holde en grei grunnvarme. På ventilasjonsanlegget kommer det eventuelt en varmeveksler (fra fliskjel) som varmer luften inn i verkstedet, det er denne jeg i praksis justerer varmen med slik jeg har tenkt det.

Hva bør jeg legge oppå støpen til gulv? Noen formeninger om det? Har sett på fliser, epoxy, hard-gummi matter, og stålpusset betong. Det er vel fliser og epoxy som stiller sterkest foreløbig.

   #9
 25,349     Akershus     0
10 cm er bare på øyemål av en amatør. Du kan sjekke om støpen ev kan gjøres tynnere. Sjekk også ev krav til gulv ved montasje av løftebukk om det er aktuelt. Særlig to-søylede kan stille krav.

Min gjetning er at epoxy er det billigste, mest renslige og lettest å reparere.
Signatur