9,914    10    0  

Vannbåren varme på hytte uten strøm

 3     0
Hei

Jeg har en gammel seterbu som jeg skal restaurere. Hytta består av to rom på ca 50m2 til sammen. Hytta blir kun brukt sporadisk og skal derfor ikke ha noen varme stående på til alle tider. Setra har ikke tilgang på strøm, men har solcellepanel.  Det er heller ikke inlagt vann. Har begynt å sysle litt med tanken på å støpe gulv innvendig, legge vannbåren varme og ha en vedfyrt peis med vannkappe som varmekilde.

Systemet skal være så enkelt som mulig.

Anlegget skal ha tre sløyfer som jeg styrer manuelt.
Sløyfe 1 skal være i hovedrommet
Sløyfe 2 skal være i inngangspartiet
Sløyfe 3 skal ligge i sengebunner, denne skal kun brukes i kort periode når hytta er veldig kald)

Fra peisen går varmen over i en ekspansjonstank og videre ut i systemet. Vanntempereatur vil nok variere ganske mye, men med stein på gulvet er man ikke avhengig av maks temperatur så lenge gulvet ikke blir så varmt at man brenner seg.

Om man har behov for en "kjølekrets" ser jeg for meg å legge denne ut i bakken og bruke snø som kjøle element.

Ser for meg en to hastighets sirkulasjonspumpe som regulerer hastigheten etter temperaturen på vannet ut av peisen. Har ikke behov for temperatur styring utover dette.  Har ikke behov for å magasinere overskuddsvarmen. Tanken er at istedet for å kun fyre opp med ved i peisen kan man bruke gulvvarme til å spre varmen bedre ut i rommet.

Har noen av dere prøvd noe lignende prosjekter?
Ønsker tilbakemeldinger fra dere som har peiser med vannkappe og evt har andre erfaringer og ideer for hvordan et slik anlegg kan utformers
Leter også etter en peis som har mindre virkningsgrad mot vann enn det mange har. Ser for meg 50/50 deling. Evt en som har en form for justering av hvor mye effekt som ønskes mot gulvvarmen.

   #1
 678     Bergen     0
Forslag:

Jeg liker ideen din om ovn med vannkappe uten akkumulator.

Jeg tror jeg ville vurdert å satt inn en blandeventil mellom tur og retur til ovnen slik at den får f.eks 65 grader på vannet som går inn i ovnen for å få god temp i brennkammeret når du fyrer opp kald hytte.

Videre ville jeg vurdert termostatstyrt viftekonvektor for raskere oppvarming og bedret temperaturkontroll slik at vannet går ovn - blandeventil - konvektor - gulv -ekspansjonstank -pumpe- (blandeventil (samme)) -ovn.

Ser ikke helt poenget med tohastighets pumpe men ville valgt en lavenergi pumpe.

Tviler på om du trenger kjølekrets ute men du bør legge sikkerhetsventil slik at det går det går greit om den blåser.

Har ikke prøvd dette selv.

Signatur
   #2
 428     Dal     0
Kan jo fort bli veldig varmt det vannet. Det er jo ikke snakk om store mengder vann her, så en eller annen måte å kjøle ned på, hadde sikkert vært lurt..  Husk på hvis du skal "kose fyre litt", så blir det fort mange grader.. Begynner du først å nærme deg 80 grader, er vegen veldig kort til at det begynner å koke...  Stopper du pumpa, so vil det jo blir veldig varmt i kappa, og trykket må jo ut ett sted, med resultat at du slipper ut en masse vann.. Uten innlagt vann så kan jo det bli en utfordring å få fylt opp igjen.. Så må du jo også huske å fylle systemet med glykol, siden det skal stå uten fyring...

Personlig ville jeg nok fått tak i en eller annen akumulator tank som du kan shunte inn når du får varmen du vil ha i systemet, og som kan akumulere opp varme til resten av døgnet.. En 300l er jo ikke så stor.. Dessuten kan du jo passe på å få en med vann spiral i, så får du tilgang på vann en dag, så har du varmtvann også..
   #3
 25,349     Akershus     0
Hvor store batterier til sirkpumpe ser du for deg?

Hvordan vil du håndtere frostfaren? (Sprit/glykol reduserer virkningsgraden)

Hvordan vil du kjøle systemet om du går tom for batteri?

Signatur
   #4
 678     Bergen     0
Med et system uten termostater tror ikke jeg koking er et problem sålenge sirkulasjonspumpen går. Et gulv som nermer seg koke temperatur avgir mye varme.

Støpt gulv på 50m2 blir vel gjerne mer akkumulator med tanke på koking enn f.eks 300 l tank sammen med konvektorer.

Man bør nok ha en indikator for batteristatus så man ikke legger i ved på tomme batterier.
Min lavenergipumpe trekker omlag 7 watt (230V).
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Takk for mange nyttige innspill..

Foreløpig er denne løsningen kun på tankestadiet..... Jeg ser visse utfordringer med anlegget, en av de største er hva man gjør hvis man er tom for strøm på batteriene og skal fyre i peisen. Et alternativ er selvfølgelig aggregat. Men dette er ikke noe jeg primært ønsker, om man kunne regulert hvor mye varme peisen avgir til varmesystemet vil dette vært bedre. Kjenner ikke en slik peis sin oppbygning godt nok til at jeg kan si noe om hvordan dette kan løses.

Om man kunne regulert dette, enten ved å plassbygge peisen selv og ha en løsning hvor man fysisk flytter vannrørene nærmere/lenger fra ildstedet vil man enkelt kunne regulere både vanntemperatur og evt kunne "skru av" anlegget hvis man ønsker å fyre uten bruk av gulvvarmen når man for eksempel er tom for strøm.

Selve tanken bak anlegget er at det skal være enkelt. Færrest mulige komponenter og kilder til feil.

Slik jeg ser det må anlegget fylles med glykol, en akkumulatortank med varmespiral for varmt vann hadde vært veldig kjekt. Men tåler denne at vannet fryser inne i spiralen når den ikke er i bruk?

Bruk av viftekonvektor er nok kjekt men krever både plass og strøm for å drive.

   #6
 678     Bergen     0
Hmm....

Selvsirkulasjon?

Dersom varmvannet går fra peis og opp mot tak før det går ned til gulv samt får avgitt varme før det kommer ned til gulvet igjen bør dette kunne sirkulerer uten pumpe. Da tror jeg du bør ha korte kurser og litt store rør. Drivene kraft blir forskjellen i egenvekt på det varme vannet som går oppover og det kaldere vannet som går nedover. Da tror jeg man må til med takvarme eller radiator på veggen der vannet går ned til gulv..
Signatur
   #7
 38,246     Lillestrøm kommune     0
Du kan kanskje supplere med en modul som genererer litt strøm fra temperaturforskjeller (en omvendt 12V kjøleboks i praksis).  Du kunne da kanskje få nok energi til å få en liten sirkulasjonspumpe igang mens du fyrer (spre varmen rundt i systemet når du samtidig mater inn mer varme).

   #8
 25,349     Akershus     0
Heter Peltier-element. Brukes av enkelte til å kjøle CPU sammen med vannkjøling av game-PCer.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 3     0
Selvsirkulasjon tror jeg kan blir vanskelig å få gjenomført da effekten i sirkulasjonen vil bli for liten tror jeg da...

er det noen her som har erfaring med fyring i slike peiser?
   #10
 678     Bergen     0

Selvsirkulasjon tror jeg kan blir vanskelig å få gjenomført da effekten i sirkulasjonen vil bli for liten tror jeg da...


Jeg tror selvsirkulasjon var det vanlige i gamle radiatorsystemer i boliger med oljefyr.
Mener også Laddomat har selvsirkulasjon som en modus ved strømbrud.
Dette bør du ikke blindt ta mitt ord på.


er det noen her som har erfaring med fyring i slike peiser?

Jeg har Maja 12 kw levert fra Solvarming.no. Den er koblet opp mot teknikktank og l/v vp.
Signatur