473    13    2  

Vannbåren varme, styring/antall termostater i tungt hus

 410     Trondheim     0
Hei, 

Vi bygger enebolig i mur og betong med innstøpte rør i nesten alle rom både i bunnplate og i etasjeskiller. Huset har gulv, tak og vegger i eksponert tegl/betong gjennomgående og er på ca 500 tonn innenfor isolasjon. Dette betyr at bygget effektivt kan ta opp, lagre og avgi store mengder varmeenergi. 

Budsjettet er begrenset og opprinnelig plan var en eller to termostater, justere vanntemp fra utetemperatur og ellers skru litt på kursene manuelt ved behov. Rør legger var litt usikker, men siden termostater var dyrt og enkelt kunne legges til senere var han enig i at vi burde prøve. Nå er ny rørlegger fra samme firma uenig. For å kunne legge det til senere må vi ha en stor dyr «master» og termostatene er billige, dessuten har han ingen tro på at anlegget kan fungere godt uten termostat på hvert rom.

Har også hørt noen podcaster og lest noen artikkler om radient floor heating og thermally activated building systems. Ut fra det tror jeg styringen bør vite både utetemperatur, lufttemperatur og temperatur inne i dekket/betongen. Men hva skal ha denne informasjonen og hvordan får det styrt systemet? Kan pumpa (Bosch Compress 7000i AW) gjøre det?

Varmekapasiteten til mur og betong er ca 1kj/kgK. Dvs for å øke temperatur i huset med en grad trengs 139 kwh dvs pumpa om den kan levere 90% av maks må jobbe i et døgn for å øke med en grad. Så om utetemperatur er sånn at pumpa må levere 50% for å få rett innetemperatur ville det ikke vært merkbart inne om den gikk på 50% kontinuerlig eller 100% dag 1, 3, 5 osv mens den var av dag 2, 4 osv. Dermed trenger vi ingen gradvis justering av tempen, men heller ta hensyn til strømpris eller utetemp.

Tips?

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Termostat kan jo stenge vann til ettroms som får f.eks sol mens litt varme fortsatt går til andre rom

Men det kan fort bli treghet i systemet. Noe PID regulering har jeg ikke noe tro på men har i prosess anlegg brukt en del step regulering med en intelligent kontroll (justerer da trinnhøyde og hvor lang tid en skal bruke mellom mulig endring)
   #2
 3,876     Asker     0
Du må ha en føler i hvert rom. Dropp det på bad/vaskerom. Der kjører du bare manuell. Skru opp om høsten og evt juster litt nå og da.

Å ikke ha tror jeg vil funke veldig dårlig.
Signatur
   #3
 47     0
Termostater er ikke dyrt i den store sammenhengen...

De vi har kan også justeres med forsinkelse alt etter om de er støpt eller tregulv. Bare husk gulvføler i alle soner. Ville ikke droppet det på bad heller bare for å spare en tusenlapp. Veldig greit å kunne ha mulighet til litt lunk på sommeren også uten å trenge å justere på teknisk rom.
  (trådstarter)
   #4
 410     Trondheim     0
Okei takk for svar. Rimelig enige med rørlegger dere altså. En termostat er ikke så ille, men 15/20 i stede for 1 er jo vesentlig, og om vi legger på påslag, montering av trådløse romtermostater og ettermontering av gulvføler som må slisses inn blir det sikkert noen kroner. Får høre hva rørlegger mener vi bør ha og hva det koster og se om det lar seg gjøre.

Jeg mener/håper at det ikke blir behov for å regulere for feks sol. Sola rekker ikke å tilføre nok energi til at det blir en ubehagelig temperaturøkning.

Fremdeles nysgjerrig på ulike typer styring.
   #5
 47     1
Har du støpt gulv allerede? Hvis ikke så støper du bare ned et tomt rør som du fører gulvføler i senere.

Nå har ikke vi samme gulv som dere, men kan fortelle litt om styringen vår. Heatit Z-Trm3 termostat i alle rom. Den har innebygd tempsensor og støtte for både ekstern sensor og gulvføler. Gulvføler følger med i pakken.

Termostatene kommuniserer med et relee som heter Heatit Z-water. Denne har ti utganger så hvert relee kan styre 10 aktuatorer. Vi har 20 sløyfer så vi har to slike releer.

I termostatinnstillingene kan man endre masse forskjellig, blant annet forsinkelser på triggere. Dvs hvis du har betonggulv kan du ha høyere forsinkelse så vidt jeg forstått.

På våre to bad har vi støpt ned gulvføler så alt styres kun etter den, altså ingen intern sensor. Den klarer å styre varmen overraskende bra og stabilt.
   #6
 1,355     0
Vi har romføler i 1.etg og uteføler. Varmepumpa (Bosch Compress 7001i) justerer temperaturen ut etter disse følerne og holder dermed jevn temperatur i alle tilstøtende rom som er åpne mot stua (hall, kjøkken, en stue til osv.). Badet har egen romføler pga. egen shunt-krets for betonggulv (stua har tregulv). Termostater har vi på soverommene, der vil vi jo normalt ha lavere temperatur enn ellers. Disse jobber rett mot termisk element på samlestokken. Kretsene i stue, kjøkken osv. som ikke har termostat er alltid åpne.

Ang. termostater så ser jeg ingen grunn til å styre med trådløse løsninger i et nytt hus, der ville jeg lagt rør og kabel. Så slipper man batteribytter også.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er røft beregnet i underkant av 1kW pr kvadratmeter vindu så har en vinduer på utsatte fasader så vil det være lurt å kunne bremse varmetilførel når det ikke trengs

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Legg inn rør til gulvføler i alle rom, også på bad. Dette ledes til veggboks hvor romtermostat monteres. Rør videre til teknisk rom. Dette bør du legge inn uansett om du velger å prøve uten termostat.
Selv om varmepumpen kan levere temp etter utetemp vil den aldri vite boligens behov.
Ta utgangspunkt i at du ikke vet hvilket system du skal montere og gjør klar rør deretter. Da kan du velge og vrake senere om du venter eller en dag vil bytte det ut. Kanskje oppgraderer du til smarthus og ønsker ledning mellom termostatene. På smarthus er termostat typisk integrert i lysbryteren.
  (trådstarter)
   #9
 410     Trondheim     0
Gulv er støpt og vegger murt (men ikke pusset). Det er mulig å slisse inn gulvvarmefølere, men det blir trådløsetermostater.

Tror 1kw tilført varme per kvm vindu er alt for mye. Om vi sier ,5 er vi nærmere. Si jeg har 20 m2 vinduer som er eksponert for sol i snitt 6t/dag. Dvs 60kwh, om rommene vinduene er i kun får distribuert varmen til halve byggningskroppen er temperaturøkningen under en grad. Dvs min påstand er fremdeles at jeg ikke trenger termostaten til å hurtigst mulig kutte varmen når sola stråler inn som jeg villa hatt behov for i et bindingsverkshus.
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det riktige tallet ligger rundt 500-700w/m2 men ved varme overskudd beregninger er du innenfor å runde dette av til
1kW. Vet om hus som har stuevinduer mot sydøst der temperatur øker med 2-3 grader i penvær på høst/vår. Med takfremspring /terasse tak får de her mindre varme sommerstid. Og så har de ikke tunge materialer i gulv.