155    1    0  

Vannbåren varmesystem trenger råd ang instalering

 4     0
Hei
Jeg trenger noen gode råd angående vannbåret varmesystem.
Jeg driver og skal installere vannbåren gulv varme i hytta mi som ikke er mere enn ca 65 kvadrat meter i grunnflate fordelt på stue ca 25 kvadrat,kjøkken ca 10 kvadrat og soverom på ca 8 med gang på ca 4kvadrat. Baderom har jeg ikke tenkt å gjøre noe med i første omgang da dette har el gulv varme i dag, men tenkte å legge tilrette for eventuell fremtidig utvidelse også her.
Første rom til å få gulv varme blir stua og kjøkken. Deretter vil jeg se hvordan det fungerer før jeg eventuelt går løs på gang og soverom.
Bakgrunn for denne massive investeringen er at jeg må bryte opp gulv i stue og kjøkken for å isolere og legge nytt og da var jeg naiv nok til å tro at det ikke skulle bli så mye ekstra for å installere vannbåren gulv varme samtidig. Når vi så også skulle skifte peis samtidig så ble tankegangen straks sporet over på peis med vann kappe. Så langt er den eneste investeringen jeg har gjort å kjøpe peis da jeg synes jeg fikk ett bra tilbud. Så denne står allerede lagret på hytta. Selv om jeg allerede nå aner at jeg muligens var litt rask til å handle peis så får vi begynne med denne og se hvordan det går før vi eventuelt skifter til en med bedre effekt på vannsiden. Den jeg har nå avgir 6,5KW til luft og 7,5 til vann så selv om hytta er veldig åpen og det ikke er planlagt noe annen oppvarming i 2 etasje så kan det se ut som at det kan bli litt mye effekt til luft.
Det første spørsmålet mitt blir nå hvilken størrelse på vannrør bør jeg bruke? Hva er det som bestemmer om man skal gå for 16-18 eller 20mm vannrør i gulv utover byggehøyden selvsagt. Jeg har ingen problem med bygge høyden så jeg kan legge hva som helst men er det noe fordel/bakdel med stor kontra liten diameter? Stua mi har 3 ytter vegger og som nevnt ca 25 kvadrat meter. Bør jeg dele opp rommet i 2 sløyfer eller er det ingen problem å legge det i en sløyfe.
Når det gjelder systemet videre så har jeg bestemt meg for en teknikk tank på 300 liter med 3 rør sløyfer pluss et el element og en serie koblet akkumulator tank på 500liter. I første omgang så kommer jeg til å installere varmepumpe på den midterste rør slynga og så blir det tappevann på topp slynge mens bunn slynge er forbeholdt solfanger.
Videre så har vi et utendørs boblekar som jeg også tenkte å inkludere ved hjelp av en varmeveksler.
Systemet er tenkt å bli slik at når jeg forlater hytta så stenges akkumulator tanken på 500 liter av slik at det er bare teknikk tanken som er i drift samt at temperaturen til shunt ventilen reduseres til ca 15-20 grader på tur vannet. Så når solfanger kommer i drift og dersom overskudd på varme (sommer halvåret) vil en ventil åpne for enten varme til boblekar eller til akkumulator tanken. Så er det også spørsmål om hvordan styre dette anlegget og hvilke type styring er tilgjengelig samt kostnad. Da dette jo er hytte så er det jo greit å kunne sette opp temperaturen i hytta (gulv varmen )hjemmefra slik at hytta er varm når man kommer opp men dette krever jo litt mer utstyr.
Jeg regner med å kjøpe en del utstyr brukt / nytt fra privat personer og en del fra Danmark siden jeg ser at det her er mye rimeligere. Siden hytta er i Sverige blir det naturlig nok også handlet en del der regner jeg med. Annet som er på innkjøpslista nå er Laddomat 21 samt en shunt med el kontroll forslag? Hvor er det rimelig å handle inn rør / rør deler? Dette er jo også fryktelig dyrt å handle inn. Dette her kommer jeg sikkert aldrig til å tjene inn igjen selv om strøm er mye dyrere i Sverige enn hjemme men jeg ser på det som litt hobby også da det er veldig interessant å drive med dette.
Hva med dere som har litt driftserfaring med vannbårent annlegg, er besparelse som forventet eller er det rent tap? S
Hva med solvarme, er dette i nærhet av hva forhandlere lover av besparelse?

   #1
 1     Lyngdal     0
Hei.
Spennende prosjekt. Holder selv på å bygge fyrrom nå med deler litt herfra og derfra, nytt og brukt. Har nettopp bestilt to 1000l tanker fra Tyskland og selv med den elendige eurokursen var de mye billigere enn her på berget.
Til boblekaret, tenker du antagelig å kjøre varmeveksler i begge ender, da er det jo mulig å bruke en tank med forvarmespiral inni.