3,570    6    0  

Vannvarme i allerede støpt gulv

 15     Os, Hordaland     0
Hallo folkens

Jeg er ny her på forumet, i hvert fall når det gjelder innlegg. Har lest mye og lenge men har altså ikke skrevet noe enda. Har grunnleggende kunnskaper om varmepumper og vannbåren varme siden dette er tema som har interessert meg lenge. Dessverre har jeg ikke fått anledning til å installere eller prosjektere ett slikt anlegg da vi ikke har hatt behov for det i tidligere boliger.

Nå har det seg slik at vi kjøpte ett hus i november i fjor som jeg har renovert deler av. Huset er i tyroler stil med grunnflate på ca 20X10 meter utvendige mål. Jeg har renovert annen etasje og har stort sett tatt alt fra reisverk og innover med ny installasjon av ventilasjon og elektro samt at jeg har gjort noen forandringer på rom inndeling. Vi flyttet inn i huset i vår og bor der nå.

For tiden holder jeg på med kjeller etasje. Halve etasjen er en leilighet for utleie mens jeg nå holder på med den andre halvdelen som hører til hovedboligen. Kjelleren er utført i leca blokk, 25cm vanlig blokk uten isolasjon, altså ikke iso-blokk. Videre er det spenn elementer oppå (SpenCon) som gulv i andre etasje. Vi kjøpte huset før det var ferdigstilt av en selvbygger som ga seg på det og vegger i kjeller etasje er i stor grad ikke ferdigstilt når det gjelder mur arbeider. Så i den siste tiden har jeg drevet med diverse murarbeider der jeg blant annet ferdigstiller skillevegg mellom hus og leilighet samt diverse fasade endringer og døråpninger i murverk som jeg har endret på. Alle vegger blir slemmet på innsiden og på utsiden.

Leca veggene står oppå en grovstøp som er armert og ligger oppå sprengte stein masser. Grovstøpen strekker seg i hele husets grunnflate. Oppå grovstøpen, og altså da inni mellom leca veggene, er det lagt plast folie og så tre lag med 5 cm isopor. Altså er det totalt 15 cm med isopor som isolering mot grunn. Videre er det brukt 5mm armerings matter med 15X15cm ruter som armering for gulvstøpen. Disse ligger helt i bunnen av gulvstøpen. Gulvstøpen er 10cm tykk og det er brukt 1 cm isopor for å bryte kuldebro mot leca stein på sidekantene.

Det er ikke lagt vannvarme rør i gulvstøpen verken her eller i gulvet i kjeller leilighet. Hvorfor dette ikke er gjort har jeg ikke spurt selger om. Selv så ergerlig det er så er ikke noe å gjøre med det likevel. For ordens skyld så visste jeg selvsagt om dette da jeg kjøpte huset.

Jeg ønsker nå å installere vannvarme i disse gulvene. Da har jeg forstått det slik hen at det kan gjøres på to måter. Enten legger man det direkte på eksisterende gulvstøp og bruker en påstøp oppå. Det andre alternativet er å legge plater med spor til PeX rør i, også disse i isopor eller lignende materiale. I det første eksempelet vil man da varme opp all betongen i gulvet (10cm pluss påstøp) og i det andre vil man en tynnere påstøp oppå platene som utgjør en mindre masse å varme opp. Nå har jeg jo ingen tro på at disse platene klarer å holde på all varmen så noe av det vil nok gå ned i eksisterende gulvstøp.

Rommene i denne delen av kjelleren vil være vaskerom, stue, gang, mellomgang, garderobe (åpen mot mellomgang), bad/WC. Alle rommene vil bli fliset med enten fliser eller skifer noen jeg vil tro er optimalt for gulvvarme. Gangen der inngangen til huset er i dag, og trapp til andre/tredje etasje, vil være åpen i alle tre etasjer. Huset har balansert ventilasjon med roterende varmeveksler og dette vil bli videreført ned i kjeller i forbindelse med arbeidene der.

De videre planene for veggene i kjelleren er å isolere disse med 10 cm isopor på utsiden og å blende dem med naturstein. På innsiden har jeg tenkt å sette opp stenderverk i 1.5X2.5 tommer og å bruke 10cm Rockwool bak veggplater. Tenker å gjøre det samme som i andre etasje med først en veggplate i spon og så en gipsplate. Synest dette er en løsning som gir det beste av begge verdener da det er lett å sparkle samtidig som det har styrke til skrufester i veggen.

Jeg innbiller meg jo selv at den beste løsningen er å støpe vannbåren varme rett på gulvet uten bruk av slike plater med spor i. Man vil da få en ganske stor betongmasse som er oppvarmet og som vil fungere som en varmeovn for resten av huset siden det er åpent i tre etasjer gitt at dører ut til de respektive etasjer står åpne da. Inngangsparti og kjellerstue vil være koblet med en dobbeltfløyet skyvedør som i praksis vil stå åpen hele tiden. Mellomgang og garderobe vil også være åpen inn mot gang/kjellerstue slik at det meste av arealet vil være koblet sammen. Unntaket er vaskerom men her er gulvet adskilt fra de andre med lettvegger i leca og slisser som jeg kutter i gulvet der jeg trenger det.

Håper det er en sånn noenlunde god forklaring for prosjekt ”kjeller”.  Så da er det bare å komme med anbefalinger på hvordan dette skal gjøres.

PS: skal ha teknisk rom på utsiden av dette arealet innerst i garasjen så det er god plass til varmepumper og tanker og alt det som skal til for å få det til å spille sammen.

   #1
 5,725     0
Hei og velkommen til forumet!

Her har du gjort eit grundig arbeid ja!

Varmen oppover i huset blir den samme om du velger vvb. (vannbårenvarme) i plater eller nedstøpt.

Nedstøpt:
Fordeler
- Billig
Ulemper
- Litt større varmetap nedover
- Tregere regulering , ulempe hvis der er mykje solinnstråling eller andre varmekilder (vedovn etc.)

Plater (eps eller trinnlydplater med spor):
Fordeler
- Liten masse - raskt å regulere
Ulemper
- Dyrere - regn minst 200 kr/m2 dyrere

  (trådstarter)
   #2
 15     Os, Hordaland     0

Hei og velkommen til forumet!

Her har du gjort eit grundig arbeid ja!

Varmen oppover i huset blir den samme om du velger vvb. (vannbårenvarme) i plater eller nedstøpt.

Nedstøpt:
Fordeler
- Billig
Ulemper
- Litt større varmetap nedover
- Tregere regulering , ulempe hvis der er mykje solinnstråling eller andre varmekilder (vedovn etc.)

Plater (eps eller trinnlydplater med spor):
Fordeler
- Liten masse - raskt å regulere
Ulemper
- Dyrere - regn minst 200 kr/m2 dyrere




Billig er jo alltids bra, men teknisk god løsning er viktigst. Det er vel riktig at varmetapet blir litt større med nedstøpte rør. Litt vanskelig å forestille seg hvordan varmestrømmen vil bli i ett sånnt gulv med flere adskilte lag isolasjon som jo dette ville bli. Likevel så inbiller jeg meg jo at 15cm isopor ikke er så helt på tryne. Bor jo tross alt i Bergen :-)
Med hensyn til regulering og sol innstråling så er dette helt minimalt i denne etasjen det er få og relativt små vindusflater i etasjen. Ventilasjonen vil jo også føre til en viss utjevning. Noen ved ovn er det heller ikke. Har muligheter for en i gangen men det blir i så fall en liten pyntesak for bruk av og til.

Plater koster jo litt ja. Takhøyden, som jeg ikke nevnte tidligere, er også ett tema. Jeg går ca inn på 240cm med en tynn påstøp dersom jeg støper rør rett på betongen.

Plater vil nok gi meg noe redusert takhøyde. Liker ikke det men er villig til å ofre den dersom det er klare fordeler med bruk av plater med spor i.
Flere som har noen kommentarer?

   #3
 806     0
Jeg har sterke meninger omkring nedstøpt vannbåren varme og det du nevner her med at du ikke har hverken solstråling eller andre varmekilder er jo vesentlig.
Men nattsenking er jo etter hvert blitt utrolig populært da en ser en sparer mye energi, og fler og fler innser at dagsenking er et poeng.
Støper du ned vil natt og dagsenking sannsynligvis bli et håpløst foretagende å få til grunnet tregheten i systemet.

Pluss at nedstøpt er nedstøpt. Hvis du om ti femten år finner ut at du skal omdisponere i kjelleren og endre rominndelingen så er nedstøpt varmekabel ikke det greieste å forholde seg til. Havlparten av det nyerommet reguleres etter temperaturen på do og andre halvparten etter temperaturen i smøreboden.
En lett konstruksjon kan plukkes opp uten bruk av pigghammer i alle fall.

Nedstøpt har sine fordeler det også for all del. Mye energi i gulvet som holder temperaturen oppei mange timer etter at varmen er slått av og det tar mange timer å varme opp gulvet igjen.

.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 15     Os, Hordaland     0
OK, så da tar jeg det dit hen at lite sol innstråling og ekstra varmekilder er ett pluss som peker for bruk av nedstøpte rør. Argumentet med rom inndeling kjøper jeg absolutt men er usikker på om jeg vil la dette gå før en eventuelt redusert takhøyde.

Når det gjelder natt/dag senking så ser jeg absolutt verdien av dette også og jeg ville nok ha valgt plater med tynn påstøp overalt dersom det var jeg som bygget huset. Dessverre har jeg jo ikke gjort det, og må leve med resultatet av andre folk sin manglende kunnskap om disse tingene.

Jeg tenker jo også litt i retning av at varmen i kjeller gulvene vil være som en ”basis varme” og at varmepumpen også vil levere varme til andre gulv. I annen etasje (oppå spenn elementene) har jeg ikke varme unntatt på kjøkken der det er elektriske kabler som er støpt ned direkte oppå elementene. Dette hadde sammenheng med at gulvet/elementene måtte rettes etter at huset var bygget. Dette stjal jo litt takhøyde og dersom jeg skulle ha isolasjonsplater under ville det gått med enda flere cm. Dessuten har jeg en kollega som har ett hus som er nesten identisk men der er det installert vannvarme i alle gulv oppå elementene. Disse har aldri vert brukt er tilbakemeldingen derfra. Nettopp p.g.a. at det er varmt i kjelleren under. Dette med unntak av kjøkken der det er fliser og da for komfort. Altså det samme som jeg bare at jeg har el kabler.

Så finnes det to bad i andre etasje. Disse skal renoveres og det vil da bli lagt ned vannvarme i disse og da med isolasjon under. Det er også en stue på ca 18m2 som ikke er innredet og der kan jeg lage vannvarme med isolasjon under Videre er det ett bad i tredje etasje jeg vil legge ned fremføring av vannvarme slik at også dette kan oppgraderes til vannvarme på sikt.

Så hadde jeg tenk å bruke en fan-coil istedenfor elektrisk ettervarmer på det balanserte ventilasjons anlegget.  Alle disse tingene er jo justerbart med muligheter for natt og dag senking.

Jeg er naturligvis inneforstått med at huset langt fra er optimalt men det var nå det man hadde mulighet til å kjøpe på tidspunktet så derfor slo vi til.
   #5
 806     0
En må alltid velge mellom pest og colera. Sånn er det bare, og bygger en nytt så stopper det til slutt ved at en ikke har råd.

Dersom du skal legge lett konstruksjon så er jo kostnaden noe høyere og du vil jo absolutt ikke bygge i høyden for å unngå at det blir lavt under taket.

Hva med BestBoard? De som har det er kjempefornøyd med hvordan de virker. Det er et produkt mange har eldig sterke meninger om, også de som ikke har peilingpå hvordan de virker Smile
Skal absolutt ikke dra i gang en diskusjon om disse listene her, men du bør sjekke hva det er og gjøre opp din egen mening om dem.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 15     Os, Hordaland     0
Takker for svarene. Skal sjekke de forskjellige produktene og finmåle under taket. Så får vi jo se  :)