47    0    0  

Vedkjel og flere akkumulatore

 643     Ølen     0
Har pr idag en 750liters akkumulator stående i teknisk rom.
Denne har 3 varmespiraler som går til følgende:
1- Solfangere på tak. (Funker sånn april-oktober ca)
2- Topp tank, varmeveksler for glykolsløyfe ut til garasje
3- Midt tank, forvarming av tappevann

Vannbåren gulvvarme i bolig går direkte på vannet i tanken, og shuntes med en 4veis shuntventil (returvann, midt tank, topp tank)

Har lenge hatt en plan om å installere en vedkjel i et rom vegg-i-vegg med teknisk rom. Dette er på bakkeplan under terassen, så varmesmitte til bolig vil ikke bli et problem.
Denne vedkjelen er på 18kW og 1000liters akkumulator. (Har liggende)

Erfaring/tips jeg er ute etter, er en fornuftig oppkobling.
Vedkjel og 1000liters tank blir stående i samme rom, 750l blir stående der den er idag.

Det jeg ønsker med systemet:
-Sommerstid da 750l tanken blir for varm grunnet solfangerne, skal varme overføres til 1000liters tank for å unngå at systemet koker.
-Vinterstid må jeg sørge for at 750liters tanken holder en minimumstemperatur, og så får 1000liters tanken bli en reserve.

Har tenkt på et system med en 3veis ventil som prioriterer varmen fra vedkjel til 750liter for så å shunte over til 1000liter når 750liter har høy nok temp.

Eller bør løsningen være å kjøre vedkjel direkte mot 1000liter og bruke en separat ladomat for å distrubuere varme mellom tankene? Da må jeg jo varme 1000liter opp ganske mye før varmen begynner å gå til 750liter.

Optimalt sett skulle vel kanskje tankene vert like store og stått i samme rom, men det blir vanskelig i dette tilfellet.


En helt annen ting, vil vedkjel føre til mye dritt i rørene?
Samme vannet vil jo gå ut på varmeanlegget slik det er satt opp.

Håper noen har en lur ide.

(Hvis noen lurer på hvorfor jeg ønsker å bruke ved så kan jeg likesågreit si det med en gang, behandling av ved er gratis treningssenter, veden er "gratis", varmepumpa holder på å takke for seg)