7,345    17    0  

Veggvarme , noen med erfaring?

 10,486     Akershus     0
Jeg var hos Bettum på skjærtorsdag(!!) og skravlet varmeløsninger, solfangere, vedovner, viftekonvektorer, styringssystemer osv i noen timer.

Et tema med lite erfaringsgrunnlag er veggvarme. Dette kan bli aktuelt i stua, da jeg mistenker at det originale tregulvet ligger under vinylen et sted, og hvis det ser ut som det gjør i gangen, er det ikke noen selvfølge at det blir brutt opp for å legge ned varmerør.

Det fungerer kort forklart ved at man bruker en slags gipsplater med små rørstumper i, slik at veggen blir varm, og varmer rommet.

Jeg prøver å søke litt, men finner lite erfaring rundt temaet. Noen som har vært borti, eller hørt noe?


edit :
Fant et prosjekt fra England her :
http://home2.btconnect.com/eco-refurbishment/page5.html

De fokuserer på at veggvarme gir stor overflate og lavere turtemp, men samtidig isolerer de med bare 2,5 cm, og fremhever at veggvarmen vil være med på å drive ut fuktighet i betongmuren.
Signatur

   #1
 5,111     Sørnorge     0
Jeg satt å søkte etter dette tidligere i vinter, uten å bli stort klokere. Enten funker det så dårlig at ingen monterer det, eller så vil de som har montert dette beholde det som en hemmelighet.

Er veggisolasjonen tynn, vil mye varme lekke ut av huset. Så jeg tror det har mest for seg når man har tykk isolasjon i veggene. Samtidig vil man med vanlig veggkonstruksjon få en veldig skorsteinseffekt i veggen - på begge sider av fuktsperra. En frisk bris i glavaen er neppe positivt. Så jeg tror at hvis man skal prøve seg på veggvarme må man lage kammere i med vindsperre i veggen for å stoppe vertikale vinder.
På innsiden av fuktsperra vil man antagelig legge horisontale lekter for å hindre at all varmen kommer ut ved taklista.

Jeg har mer tro på å felle bestboard varmelister inn i veggen.
   #2
 1,015     Revetal     0
Vannbåren varme er jo generelt lite utbredt i Norge, så å få svar fra de få som har veggvarme kan nok ta en stund...

Bildene fra England er et eksempel på hvordan det absolutt IKKE skal gjøres! Det blir like effektivt som når det ellers her blir lagt gulvvarme rett oppå gamle uisolerte betonggulv. Bye bye varme, og krokusen og påskeliljene blomstrer ekstra tidlig rundt husveggene Smile Diu sier de isolerer med 2,5cm, men så da ut som det var støpt rett inn i mursteinsveggen...

Det er svært viktig med all varmeinstallasjon å sikre at varmen styres dit man faktisk ønsker den; Inn i huset.

Varme flytter seg på tre måter: ved ledning, konveksjon og stråling. Den siste er den desidert mest effektive, men samtidig den vi glemmer helt å tenke på både ifm å hindre varmetap og utnytte til varmefordeling.

Gipsplatene du kikket på frodes hadde derfor 30mm EPS pålimt på baksiden. Turtemperaturene i slike plater er også pga stor overflate veldig lave, og dermed blir heller ikke varmetapet ut i veggen noe å frykte.

Nedover i Europa er dette langt mer utbredt fordi det får en dobbelt effektiv funksjon som kjøleanlegg på sommeren. I Norge er ikke dette veldig aktuellt annet enn i enkelte boliger og kontor-/næringsbygg.


Jeg har mer tro på å felle bestboard varmelister inn i veggen.


Hvordan kan det bli mer effektivt å installere varmelister med svært mye høyere temperaturbehov inn i veggen? Det blir jo enda verre enn eksempelet fra England ift varmetap feil vei...

Signatur
   #3
 5,111     Sørnorge     0


Jeg har mer tro på å felle bestboard varmelister inn i veggen.


Hvordan kan det bli mer effektivt å installere varmelister med svært mye høyere temperaturbehov inn i veggen? Det blir jo enda verre enn eksempelet fra England ift varmetap feil vei...


Jeg ser vil tro varmestrålingen er mer nyttig når den kommer lengst mulig ned på veggen. Varmelister har da varmen mer konsentrert mot der man ønsker den enn det man oppnår med veggvarme. Varmelistene har vel også skorsteinseffekten på innsiden av veggen? (Men som du sier, den er temperaturen lav nok i veggvarmen, vil den nok være minimal på veggvarme også.)
   #4
 1,015     Revetal     0
Varmestrålingen vil være mest effektiv jo mer av andre flater den "ser" og dermed varmer opp. Vi som bor i huset er faktisk ofte det varmeste "elementet" i boligen. Vi avgir strålevarme også til alt annet som er kaldere. Derfor vil mer tempererte gulv-, vegg-, takflater, møbelr og ting sørge for at vi blir mindre avkjølt. Det er dette som gir den største komfortfølelsen, og samtidig medfører at temperaturene totalt i rommet også kan være lavere.

Veggvarme på yttervegg kan medføre økt varmetap ut i veggen, men samtidig kan veggvarme på innerveggene gi minst like stort varmetap der motsatt side av rommet er store vindusflater. I nye vindusglass med reflekterende belegg er dette tapet kraftig redusert, men dette er kanskje det beste eksempelet på hvordan varmestråling fungerer.

Gulvvarme har også stor grad av varmestråling, i tillegg til konveksjon. Varmeledning skjer i praksis kun til våre føtter, og tepper, møbler etc kan dermed redusere effekten på gulvet betraktelig.

I tillegg til veggvarme er derfor strålevarme fra taket også svært effektivt, og også ofte enklere og mer praktisk å installere. Taket "ser" alt i hele rommet og vil dermed ha mest å fordele/stråle varmen til.

En generell, og forståelig, misoppfatning er at strålevarme må føles, slik fra f.eks vedovner, radiatorer etc. Stråling skjer derimot mellom alle materialer(i varierende grad) i alle temperaturer over absolutte nullpunkt.

Varmelister kan også i praksis "se" like mye av andre flater som veggen, men det sier seg igrunn selv at en list med 20cm høyde trenger nokså mye høyere temperatur enn en vegg på 200cm for å avgi samme energimengde. Varmelistene som kombinerer stråling og konveksjon, vil derimot også indirekte sørge for å varme veggen, som igjen gjør denne til en stråleflate, men energien kommer fortsatt fra den samme konsentrerte plassen med dertil temperatur.

Nå gjør ikke temperaturbehovet noe der det brukes El, olje, gass, ved, pellets etc, men har mye å si for VP og solvarme.




Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10,486     Akershus     0
Jeg ser ikke helt hvorfor en varmelist med veldig begrenset høyde skal være så mye bedre enn noe som egentlig kan spres utover hele veggen.

Varmelister er absolutt interessant, men såvidt jeg kan skjønne gjennom alle myter og sagn om hvordan de fungerer, så krever de høyere temperatur enn hva jeg har lyst til å bruke.

Jo lavere turtemp jeg kan varme huset med, jo bedre er det, både fordi det gir bedre utnyttelse av solvarme/varmepumpe, og fordi det gir høyere kapasitet ut fra samme antall liter tank.
Signatur
jaf
   #6
 6,418     tromsø     0
Her er en rapport med bilder fra sintef. Vegg kles med aleminium og vann rør...http://www.sintef.no/upload/Byggforsk/Publikasjoner/Prosjektrapport337.pdf
som et gulv. Det beste er vel å ha så lite mellom vannrør og rom. For å kunne ha så kalt vann som mulig.(en hvit aleminiumplate eller gardinstoff strekt på ramme ?) Vurderer det selv. Gulvet her er (blir) 24mm spon og eikeplan og totaltykkelse nesten 50mm...
  (trådstarter)
   #7
 10,486     Akershus     0
Jepp, lest i sin helhet tidligere.

Finnes det noen oppdatert versjon av denne? Den er jo tross alt 10 år gammel nå.


En utfordring er jo å sørge for at ikke temperaturen i selve veggen øker, og derved taper mer til omgivelsene.
Platene jeg klådde på hos bettumen hadde gips på den ene siden og EPS på den andre. Det så i grunn interessant ut.
Signatur

jaf
   #8
 6,418     tromsø     0
Håper å kunne kle en innervegg som tv henger på med veggvarme fra gulv og 80cm opp (ingen tap ut til yttervegger). Har erfaring med en stor panelovn i en kjellerleilighet som var 1,5 meter *1 meter?. Varmen var veldig lun og gulvet var ikke kalt. Tror veggvarme er fult brukelig. Blir litt stresset av takvarme..varme går jo opp og har hørt mange historier fra kunder av takvarme....(ikke posetivt)..Fin link til england. Er huset godt isolert så trengs vel bare veggvarme fra gulv og 80cm opp.......ikke hele veggen. 5 meter vegg burde holde i lengderetningen.
  (trådstarter)
   #9
 10,486     Akershus     0
Jeg er også skeptisk til takvarme, men ser ikke bort fra at det muligens kan funke. Det er kanskje noe sånt man må prøve selv først.

Gamle Eswa takvarme er det vel mange som har vært borti. De gikk vel ganske fort av moten igjen?
Signatur
jaf
   #10
 6,418     tromsø     0
Eswa fungerte ikke. Men husa var bare isolert med 10cm da og ved frost krevedes mye power. Vart vel ubehagelig. Vannvarme er jo mye lunere og selvregulerende og med god isolering blir det anderledes (kan fungere). Eswa fungerte vel nesten som en brødrister....... Smile