849    20    0  

Viftekonvektor for integrering i kjøkkensokkel

 167     0
Jeg driver for tiden og planlegger utviding av det vannbårne systemet. For alle andre rom enn kjøkkenet blir løsningen vannbåren gulvvarme.
Det ligger et 1 år gammelt heltre hellimt fiskebeinsgulv som er utrolig flott og uaktuelt å rive. Jeg har for denne delen av huset heller ikke adgang fra undersiden.

Det er behov for noe varme på kjøkkenet, og i dag løses det av en 1 kW panelovn (som langt fra går på full effekt hele tiden). Vi ønsker å fjerne denne til fordel for en løsning som varmes via nyinstallert V/V varmepumpe.

Dagens panelovn er plassert under vindu i nærheten av spisegruppe. Vi er litt usikre på den endelige løsningen for spisegruppen, og ønsker derfor ikke å erstatte panelovnen med en veggmontert løsning på samme plass (radiator/viftekonvektor).

Etter noe google søk har jeg funnet noe så praktisk som viftekonvektor som integreres i kjøkkenets sokkel:
https://smithsep.co.uk/catalogue/space-saver-plinth-heater/

Vi har kjøkkenøy, så aktuell plassering hadde alternativt vert på baksiden av denne, mot sittegruppe. Det er 80 cm benkeskap og normal sokkelhøyde, slik at vi har plass til de fleste modellene.

Effekten for den største modellen (SS9 W) er 1,5 kW på normaltrinn med 60 grader turtemperatur. Pga. at varmeløsningen i hovedsak baserer seg på gulvvarme i huset kommer vi ikke til å ha høyere enn 30-35 grader turtemperatur. Det jeg stusser litt på med den største modellen er derimot lydnivået på 41 dB(A) fra 1,5 meters avstand på normalsetting. 

Det virker som i meste laget, og jeg synes derfor at den neste største modellen (SS7 W) som gir 1.1 kW varme med 60 grader turtemperatur men bare 30 dB(A) fra 1,5 meters avstand virker mer attraktiv totalt sett. Det støynivået virket for meg mye mer akseptabelt, men så er jo det store spørsmålet om den vil gi nok varme med den lave turtemperaturen jeg planlegger? Kjøkkenet er ca. 30 m2 stort.

Hvordan er effekten på denne viftekonvektoren sammenliknet med en typisk flat viftekonvektor for montering lavt på veggen? Finnes det noen tommelfingerregel for redusert effekt som følge av redusert turtemp? Regner med at en halvvering av turtemperaturen vil minst halvvere effekten?

Noen tanker om løsningen?

HSt
   #1
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Lyd er litt rart for ikke all lyd føles like ille. Men selvfølgelig sitter en med lydkilden kliss inntil sittegruppe så har det litt mer å si. Jeg var bekymret for kjøleskap med autoavriming. Virkrligheten var her bedre enn tallene. Kan du styre viftehastigheten ?
  (trådstarter)
   #2
 167     0
Viftehastigheten kan (for dette merket) bare styres med en normal/boost bryter. Det er altså ingen modus med lavere støynivå enn tallene jeg har oppgitt over. Oppgitt effekt er også i normal modus. Boost modus blir nok ikke særlig aktuelt pga. støy.

Jeg tenker at pga. annen oppvarming i huset og ventilasjon som flytter rundt på luften, så er nok grunntemperatur på kjøkkenet ca. 20 grader, eller kanskje enda litt lavere for kalde vinterdager.
Med 30-35 grader turtemperatur får jeg jo da 10-15+ grader temperaturfjorskjell mellom luften som strømmer gjennom registeret og turvannet.

Eller litt søking fant jeg dokumentasjon for andre turtemperaturer. Tabellen gikk kun ned til 40 grader, men effekten på den nest største modellen med akseptabelt støynivå var da oppgitt til 0.6 kW i normal modus (30 dB) og 0.8 kW i boostmodus (44 dB).
Dette virker jo å kunne være kurant. Tipper at om jeg oppnår 400-500W effekt med 30-35 grader turtemperatur så vil nok det være tilstrekkelig. Evt kan jeg jo utekompensere turtemperaturen til et litt høyere nivå de kaldeste dagene om det blir nødvendig. Det er jo bare snakk om en 3-5 graders øking av romtemperaturen som er nødvendig for å få full komfort.
   #3
 409     0
Så fine ut, men om den gir 600 ved 40 så vil nok effekten være under 300 på 30gr. Ser også at de har cut out termostat på 35gr tur temp, men den kan nok forbikobles.
Litt redd for det dine gulvet ditt, da jeg har sett resultat av gulvmontert varmepumpe som blåser på parketten.
  (trådstarter)
   #4
 167     0
Takk for gode kommentarer.

Effekten kan nok være ned mot 300w, ja. Set store spørsmålet jeg må forsøke å ta stilling til er jo om det kan være tilstrekkelig. Skal se om jeg får tatt en kontinuerlig måling på dagens panelovn over et par dager for å se hvor mye effekt den bruker i snitt for å holde innstilt temperatur.

Hvor mye høyere effekt kunne jeg regnet med fra en normal størrelse radiator/viftekonvektor ved samme turtemperatur?

Cut out termostaten hadde jeg helt oversett, men som du sier finnes det nok greie løsninger for å modifisere den.

Jeg står da igjen med risikoen for hvordan gulvet reagerer på blåsing av varm luft like over.
I den forbindelse antar jeg at set er en bra ting at turtemperatur er relativt lav slik at luften som blåses ut ikke er SÅ mye varmere.
Som en enkel antakelse tipper jeg luften ut av konvektoren er 5 til maks 10 grader varmere enn luften ellers. Noen som har en formening om hva risikoen for gulvet er med denne lave temperaturen?
De fleste gulvprodusenter anbefaler å holde overflatetemperaturen for tregulv under 27 grader.
Det er vel ikke så stor risiko for å komme over dette med så lav turtemperatur?
HSt
   #5
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Forrige eier fikk montert veggmodell varmepumpe lavt på veggen, parketten liker det egentlig ikke, en ser mye bredde sprekker. Vil tro at uttørking er et minst like stort problem som selve temperaturen
  (trådstarter)
   #6
 167     0
Vil tro temperaturen er hoveddriveren for uttørkingen. Øking av temperaturen vil senke relativ luftfuktighet og gi uttørking.
Det å blåse over gulvet bør i seg selv ikke gi uttørking.

Med andre ord vil mindre varm luft gi mindre grad av uttørking siden det endrer luftfuktigheten i mindre grad.

Hvor varm luft blåses normalt ut fra en luft/luft varmepumpe? Gitt effekten de ofte hevder antar jeg at temperaturen kan være mye høyere enn 25-30 grader?
HSt
   #7
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Tenperaturen er Max 27C hos meg, liten VP, siden luften subber over overflaten hele tiden så hjelper dette sikkert på fordamping på overflaten en bryter ned diffusjonsmekanismer og får mer effekt ved konveksjon.

  (trådstarter)
   #8
 167     0
Er den maks 27 grader på settpunkt for termostaten, eller er luften som kommer ut av den maksimalt 27 grader?

Hvordan er forholdene i huset ditt ellers i forhold til luftfuktighet? Mekanisk/balansert eller naturlig ventilasjon?
Antar om at luftfuktigheten generelt er lav (slik den ofte er hvertfall med balansert ventilasjon om vinteren) så blir forskjellene i luftfuktighet mindre med forsiktig oppvarming.
HSt
   #9
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Temperatur målt med sensor som ligger i luftstrøm under VP. Det er korrekt at som andre steder går %RF ned. Forsiktig mekanisk avtrekk. Men ser ingen andre store endringer i huset vinterstid med unntak av dette området. Kan en løfte luftstrømmen litt fra gulvet så vil det sikkert hjelpe litt.
  (trådstarter)
   #10
 167     0
OK. Jeg installerte balansert ventilasjon i fjor. Gulvene tålte fint dette selv om luftfuktigheten nå på vinteren er ganske lav.
Siden det er lite luftfuktighet i utgangspunktet heller jeg litt mot å tro at det skal gå greit.

Sokkelen på kjøkkenet er standard 16 cm høy. Viftekonvektoren jeg linket til er 10 cm høy, og må ha 2 cm lufting over. Monteringen blir derfor 3-4 cm over gulvet.
Jeg kan jo evt. forsøke å vinkle utblåsningen svakt oppover for å redusere blåsingen direkte mot gulvet.