#21
 1,103     Oslo / Østfold     0
Ikke det at man ikke skal være forsiktig med håndtering av gamle bygningsplater fra 50-60 tallet. Men det er ikke asbest alt støvet disse platene avgir. Virker som om mange ikke ser forskjellen på asbestplater og Eternit. Asbest er en fellesbetegnelse for en gruppe krystallinske silikatmineraler. Ble brukt som armering og brannhemming i Eternit. Eternit ble produsert som tak og veggplater, blomsterkasser og ventilasjonskanaler osv. Et utall produkter ble sendt ut fra Norcem på Slemmestad. Fabrikken ble nedlagt 1980. Disse platene inneholder 10% asbestfibre og 90% sement. Rene asbestplater er mer skjeldne, disse er myke og stort sett brukt som brannisolasjon innomhus. Og så finnes selvfølgelig løsasbest som isolasjon i gulv og vegger. Eternit skal behandles som spesialavfall. Ble levert mange vannfiltre rundt om med asbestfibre. Finner disse fibrene også i betongvannrør. Har vært fremme i massemedia fra tid til annen. Men kommunene har ikke råd til å skifte ut hovedvannledningene før de bryter sammen. Har selv jobbet med løsasbest som filtrèrmateriale for omlag 30 år siden.  Er hvert fjerde år til røntken av lungene. Ikke funnet abnormiteter ennå.  Smile

   #22
 1,724     Trondheim     0
Løsasbest i vegger og gulv ? når var dette brukt? hvordan ser det ut? Er vel ikke samme som glassvatt?
Hadde og noen rør til radiatoranlegget som jeg reiv, rørlegger mente det ikke var asbest, og de sagde rett igjennom, jeg var litt mere forsiktig og kappet rørene der det ikke var isolasjon og bar ut hele, der det var nødvendig så tog jeg løs isolasjonen(festet med ståltråd) Var fast hvit "glassulllignende" rørisolasjon som var bundet fast. Asbest?

MVH
Sakke
   #23
 1,103     Oslo / Østfold     0
Løsasbest kan minne om grå bomull uten spenst. Virker noe klebrig a ta i, noe kladdet.
Har ingen ting med glassvatt å gjøre. Glass er rett nok også silkat, men vatten er tråder produsert av flytende (varmt) glass. Ble tidligere brukt i sorte, sydde matter også kalt englehår. Ikke ualminnelig som pynt på juletre. Lange klar-hvite fibre glinsende i alle regnbuens farger.
Rørskåler var ofte laget av glassvatt eller også var tynne matter viklet rundt rørene og overbundet med ståltråd (bindtråd) eller gasbind. Sentralvarmeanlegg er typisk brukssted. Vil nok være mer skeptisk til fyrkjelens pakninger. Registerlukene (feielukene) på toppen hadde ofte aspestplater eller fletter (taulignede pakninger liggende i et spor) for å hindre avgasser til rommet.

Asbest finnes i stor mengde rundt om. For omlag tre år siden rehabiliterte jeg en absorbsjonsavfukter. I denne er en trommel ca. 40cm i diameter og ser ut som en rull bølgepapp. Siden pakningen til trommelhuset var blitt noe flatere med årene fant jeg ut at jeg måtte pusse av tommelen for å få ned bredden. Gikk løs med en B&D pussemus. Støvet rikelig ned arbeidsrommet. Nå ble ikke resultatet som forventet da avfuktingen uteble. Tok kontakt med produsenten å bestilte en ny trommel (forferdelige kr. 8000:-SEK). Spurte om dette var samme som jeg hadde hatt i mange år. "Ja, effekten er samme, men nå bruker vi glassfiberstamme og ikke lenger asbest." Trivelig informasjon. Er vel fortsatt slik at det på bremsebånd, -klosser og clutchdisker står "inneholder ikke asbest".  Ble mye brukt som tilsetting.
   #24
 1,724     Trondheim     0
Oljefyren er fra 2004, kjelen fra -84. Så der er jeg ikke så urolig (skal ikke sage i den heller.)

Den "glassvatten" som jeg har er som du sier sorte sydde tepper ca 2cm tykke og 50cm brede, komer i en sto rull (fant en hel rull på loftet) men det som er i teppene er ikke noe fiber, ligner mer på klumpet pulver iaf i en del tepper , veldig finfordelt.
Hadde en del rør kledd med skåler i ca 3cm tykkelse, som halvsirkler bundet sammen med ståltråd og gassbind. 
De eldste var dog kledd med noe som lignet din beskrivelse på løsasbest, grå, slapp litt klebrig 1 mm tykk duk med noe som ligner stoff fiber/hestehår utenpå og så ståltråd....
mesteparten ble tatt ut hele, men noe kan jeg ha sagd gjennom med bajonettsag.... Skjønte jo ikke at asbest kunne se slik ut....eller hva trur du?

MVH
Sakke
   #25
 1,103     Oslo / Østfold     0
Umulig å si. Men jeg har brukt asbest både som garn (5-15mm) tykkelse, levert på sneller. Og som vevde tepper. Har vel fortsatt et brannteppe som jeg bruker når jeg sveiser i bilen. Bruker også asbesthansker noen ganger i uken. Men disse er så innsauset med fett at det vel ikke faller av noen fiber lenger. Men som skrevet: asbest ble mye brukt og i mange sammenheng. Umulig å si om det du har er eller inneholder asbest. Men du gjør nok lurt i å behandle det med varsomhet til du får avklart forholdet.
   #26
 3,955     0

Ikke det at man ikke skal være forsiktig med håndtering av gamle bygningsplater fra 50-60 tallet. Men det er ikke asbest alt støvet disse platene avgir. Virker som om mange ikke ser forskjellen på asbestplater og Eternit. Asbest er en fellesbetegnelse for en gruppe krystallinske silikatmineraler. Ble brukt som armering og brannhemming i Eternit. Eternit ble produsert som tak og veggplater, blomsterkasser og ventilasjonskanaler osv. Et utall produkter ble sendt ut fra Norcem på Slemmestad. Fabrikken ble nedlagt 1980. Disse platene inneholder 10% asbestfibre og 90% sement.


Ehm.... Eternittplater inneholder kun 4% asbest.... VEKTPROSENT vel og merke.... Problemet er bare at man kan "fylle en idrettshall med 100kg asbest" ......
Hvorfor tror dere Irland (som jo er europas fattigste land) har fjernet all asbest fra skoler og barnehager? USA holder på med det samme nå - selv om USA er det landet med verdens største budsjettunderskudd...... Innen EU skal Asbest håndteres og behandles med samme utstyr som atomavfall.... ikke farlig sier noen? Hvorfor er dette ikke farlig i Norge, når resten av Europa ser på det som det nærmeste man kommer atomavfall?

[quote="Tom Eriksen - Asbest Ekspert"]Norge har mange skoler og barnehager som er bygget før 1980, før denne perioden ble asbest mye brukt i byggematerialer. Alle disse skolene har asbestinnholdige produkter som feks. veggplater, gulvbelegg, rørisolasjon ol.. Det finnes ingen oversikt i Norge for hvor mye asbest og i hvilke tilstand asbesten er i skolebygg. Mange skoler blir stengt hvert år, i kortere eller lengre perioder, pga. at håndtverkere - ofte uten å være klar over det - bearbeider produkt som inneholder asbest (borrer, kutter, sager, sliper, river, m.m). Samtidig skader barn på norske skoler vegger o.a. like mye som barn gjør i England. Hvor mye vedlikeholdsarbeid, der asbestfibre blir frigjort, blir IKKE oppdaget?? Dette er en utfordring og dette må risikovurderes og kartlegges. (Se vedlegg: ”asbestos exposure in schools”)

Lærere, ansatte og barn i norske skolebygninger og barnehager oppført før ca. 1980, kan bli eksponert for asbest hyppig. Det finnes INGEN kjent nedre grense for eksponering for asbest mtp. utvikling av Mesotheliom kreft. Mao. vil lang eksponering, fra feks. barnealder, gi økt risiko for skade. Se Dr. Lehmann`s innlegg på TV2 om brannen i Lemkuhl Gården, Bergen. http://www.tv2nyhetene.no/-faren-ikke-over-2235463.html[/quote]
bex
  (trådstarter)
   #27
 4,293     Østlandet     0
Børge mårru ro ned pungen nå, selv om du har vært på Asbestkurs denne uken erru ikke høvdingen!
Signatur

   #28
 3,955     0
Helt klart Tore ;)
Tenkte bare sjekke hva folk mener om dette her inne....

Derfor jeg siterer Mr. Eriksen også....
bex
  (trådstarter)
   #29
 4,293     Østlandet     0
hehe, han er flink han!
Signatur