1,222    9    1  

Balansert ventilasjon eller lufteventil

 2     0
Hei!

Vi bor i et gammelt rekkehus fra 60-tallet og opplever varm og dårlig inneluft.

Har hatt noen på befaring for å se på ettermontering av balansert ventilasjon.
Det lar seg gjøre. Installerer motor på loft og trekker luftekanal til stue, men kjeller og kjøkken går ikke.

Har også hørt av en nabo at en ventil som finnes på kjøkkenet vårt er murt igjen og at åpning og montering av ventil her, pluss ventil i stue og kjøkken vil gjøre susen for luft i første etasje. Dette vil kanskje ikke hjelpe så mye på luft i andre etasje og soverommene der, men er jo en mye billigere løsning enn sentralt ventilasjonsanlegg.

Så jeg sitter igjen med noen spørsmål.

1) Varme soverom er et problem om sommeren. Et sentralt anlegg, vil dette gi samme temperatur i stue som på soverom, eller kan man dele inn i soner?
2) Er det mulig å svare på om å installere en ventil på soverom vil gi nok lufting? Er balansert ventilasjon uansett så overlegent at det ikke kan sammenlignes?
3) Holder det med sånn ventilasjonsvifte med varmegjennvinning i stue? De lager jo litt støy.
4) Rekkehuset er slik at på to av soverommene kan vi ikke montere ventil høyt på vegg, men lavt under vindu. Har ikke sett andre som har det lavt på vegg, og det er det kanskje en grunn til..?
5) Motor for sentralt anlegg vil bli plassert på loft, der blir det veldig varmt om sommeren. Har dette noe å si for lufta som går igjennom motoren?
6) Er det noen forskrifter for installering av sånt på tak i rekkehus uten brannvegg mellom enhetene?

Alle vinduene våre har ventiler, men disse gir ikke tilstrekkelig med frisk luft.

På forhånd takk for svar!

   #1
 82     0
Har du vurdert desentral balansert ventilasjon med varmegjenvinning?

Da slipper du å bygge om huset for å få plass til aggregat og kanaler. Kan ventilere samtlige oppholdsrom uten å måtte lage kanalgjennomføring mellom etasjeskillere.

1) Desentral boligventilasjon gir mulighet for lavere temperatur i soverommet ettersom varmegjenvinningen baserer seg på temperaturen i rommet, ikke oppvarmet luft fra badet. På sommerkveldene kan du velge bort varmegjenvinning.

2) En passiv ventil gir begrenset luftskifte om ikke det er undertrykk i rommet eller en ventil nummer to i samme rom som bidrar til sirkulasjon.

3) Usikker på hva slags vifte du spør om.

4) Viktig grunn til høy plassering er nok å unngå at det plasseres innredning foran ventilen.

Pkt. 5 og 6 bortfaller for desentral ventilasjon.
Signatur
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Høres ut som varme er del av dårlig luft hos TS, da er solskjerming, utvendig persienne eller screens det som først må på plass.
TDJ
   #3
 1,627     Asker      0
Høres kanskje også ut som TS kanskje ikke er helt oppdatert på hva "balansert ventilasjon" er og (ikke) kan gjøre...
Se forøvrig denne https://norsk-klimasenter.no/hva-er-balansert-ventilasjon/. Balansert ventilasjon handler i hovedsak om energi-økonomi. Balansert ventilasjon vil normalt ikke håndtere et problem med for varm inneluft, spesielt ikke dersom dette skyldes høy temperatur ute. Teknisk er det sikkert mulig å utruste et aggregat med både kjøler(e), avfuktere og befuktere og også sone-inndele på romnivå..  dersom alt dette legges inn i prosjektering av et nytt hus. I et eksisterende hus opprinnelig basert på naturlig ventilasjon vil dette stort sett være uaktuelt/umulig både teknisk og økonomisk.

Tror en kan være tjent med å differensiere mellom "dårlig inneluft" (som i hovedsak er støv og lukt) og "varm inneluft". TS' ene problem er at det blir for varmt på soverom (i 2. etasje) pga sol-oppvarming. Som nevnt er økt skjerming et mulig tiltak, videre vil en forbedret isolasjon i vegger og tak redusere rom-oppvarming. Et alternativ er å kjøle ned luften enten ved lokalt plassert kjøleaggregat eller f.eks en luft/luft varmepumpe.

Det er normalt ikke vanskelig å få til god nok naturlig ventilasjon i et hus 2 etasjer. Rikelig med (åpne) ventiler i 1. etasje, luftespalte under alle dører og gode ventiler i 2. etasje er nok. Ofte er ventilasjon fra kjøkken og bad viktige brikker i en naturlig ventilasjon.
Signatur
   #4
 24,668     Akershus     1
Bare passive ventiler i et rom gir ikke rare ventilasjonen. Vi har spaalteventiler på hytta og alle vinduer dugget igjen. Etter at vi fikk igang avtrekk på badet og satte alle dører på gløtt, ble det greit.

Å sette bad og kjøkkenavtrekk på max og sette gløtt på dører kan hjelpe. Å holde dører til ekstra varme rom lukket kan hjelpe. Å lukke alle dører, ventiler og vinduer i de varmeste timene kan hjelpe.

Vanlig enkel balansert ventilasjon i enebolig tenderer til at det blir lik temperatur over alt. Dvs for varme soverom. Det kan bedres ved å plugge tilluft til soverom og åpne vinduet om natten.
Signatur
   #5
 627     Bærum     0
Hvorfor skal folk ha det så kjølig på soverom? Har hatt balansert ventilasjon i mange år nå, og typisk rundt 22 grader på soverommet.
Fordelen er frisk luft og jevn temperatur - og ikke støy utenfra.
Ville prioritert frisk luft og lite støy mot kjøligere temperatur alle dager i uka Wink
   #6
 246     0
Vanlig enkel balansert ventilasjon i enebolig tenderer til at det blir lik temperatur over alt. Dvs for varme soverom. Det kan bedres ved å plugge tilluft til soverom og åpne vinduet om natten.

Hvis dette er tilfellet, hadde det ikke vært 3 grader forskjell på soverom på ene siden av huset, kontra andre siden, om sommeren. Ei hadde det ikke vært iskaldt på soverommet, men varmt på stua om vinteren. Balansert ventilasjon flytter veldig lite varme fra en plass til en annen. Hvis det er tilfellet, er det justert feil tillufts-temperatur, og du pøser på med luft på 20-25 grader overalt. Tilluft skal ha lavere temperatur enn vanlig romtemp uansett. Jeg har satt det til 16-17 grader, uten at det klarer å kjøle ned noe som helst om sommeren, eller varme opp noe som helst om vinteren.
Hvis ventilasjonen ikke klarer å kjøle ned soverommet mitt på natta med kald uteluft, klarer det heller ikke varme opp soverom med varm uteluft om dagen.
   #7
 24,668     Akershus     0
Min erfaring er ikke fra balansert ventilasjon, men fra Klimanett sentralvarme med varmluftdistribusjon. Alt styrt av en eneste termostat, kun én felles temperatur. Her går rør til alle soverom, kjøkken og stue. På mange måter et feilkjøp. Rørene til soverommene ble plugget igjen etter kort tid, stua kjører nattsenk, det var uheldig for temperaturen på kjøkkenet, så kjøkkenrøret ble plugget. Tilbake er kun stue og arbeidsrom med nattsenk. Varmemengden til stua, levet kun med luft, er upåklagelig, er kommet hjem fra ferie til 10 grader i stua, full rulle og temperaturen er over 20 grader på under 15 min. Kjøkken har panelovn med klokke, soverommene har ingen oppvarming, bare gode dundyner.

Oppskriften fra Klimanett for å få noe lavere temperatur på soverom er permanent å strupe tilluft. Mao fjerne ventilasjonen på soverom! Så langt jeg kan se så funksjonerer balansert ventilasjon på samme måte: én felles termostat og struping av luft til de rom hvor en ønsker lavere temperatur. Hos oss er strupingen «permanent , kan ikke endres ved endret ute eller innetemperatur. Balansert villaventilasjon er vel også permanent innregulert? Vil gu ha det kaldere på soverommet, blir det også kaldere på stua.

En kan bygge med automatisk regulerte spjell, ev også med vendespjell hvor en ikke struper, men velger innmlanding mellom forvarmet luft og direkte uteluft, men da går også prisen på anlegget opp.

Balansert ventilasjon gir bedre inneluft, men temeraturreguleringen mellom rom er tvilsom.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 2     0
Takk for svar!

Jeg skjønner at balansert ventilasjon ikke er for å regulere temperatur, men rommene i andre etasje er ikke så store, og så har jeg lest mye på forumet her og ble usikker på hvor varm lufta faktisk er fra et sånt anlegg.

Vi har satt opp sunscreen og de hjelper på varmen. Lukker og åpner vinduer på rett side av huset i forhold til sol så hjelper det masse, men lufta blir fort innestengt.

Desentralisert ventilasjon på soverom er jeg litt skeptisk til med tanke på støy. I stua går det nok fint.

På soverom med skyvedørsgarderobe blir det fort innestengt luft, så det viktigste er jo frisk luft.

Vi har tregulv mellom etasjene så å borre seg gjennom bør være en ganske smal sak, mens vegger er siporex, så det er jo også en smal sak å sette inn desentraliserte enheter.

Men spørsmålet er vel om man skal gå for "rolls royce" (balansert ventilasjon) med en gang, eller prøve ventiler/desnetralisert variant først. Det ene utelukker jo kanskje ikke det andre.
   #9
 82     0
Desentralisert ventilasjon på soverom er jeg litt skeptisk til med tanke på støy. I stua går det nok fint.


All ventilasjon og transport av luft vil nødvendigvis medføre noe lyd. Litt luft - lite lyd, mye luft - påtrengende luftsus.

Blant flere tusen norske brukere av Lunos desentrale ventilasjonssystem er det svært få som forteller at de er genert av lyden.

Det finnes lyddempende ventildeksler, også for å dempe trafikkstøy utenfra, og en kan "pause" ventilasjonen i korte perioder om man vil ha det absolutt stille.
Signatur