228    5    0  

Balansert ventilasjon eller mini ventilasjonsanlegg i et hus over 3 plan?

 70     Akershus     0
Kort fortalt så har vi nettopp kjøpt et fint stort hus med 3 plan fra 1995.
Vi har ikke flyttet inn ennå, men allerede nå har vi erfart hvor ekstremt varmt det er i 3. etasje. Det er her soverommene er. Og jeg frykter det kan bli litt vanskelig å sove der på de alle varmest dagene. 
Fra før av har huset 1 varmepumpe (som er i trappen), og 2 miniventilasjons-anlegg i kjeller etasjen av typen Lunos (samme som Roomie omtrent) som bytter ut luften i kjelleren. 

Jeg ønsker å gjøre noe tiltak for å kjøle ned luften om sommeren, spørsmålet er hva og hvordan.

* Burde jeg kjøpe en varmepumpe til? (eventuelt bytte ut med en som har 2 innedeler)
* Ettermontering av balansert ventilasjon? Dette er det dyreste alternativet
* Legge inn flere miniventilasjonsanlegg (med varmegjenvinning) i 2. og 3. etasje (Har sett på noen som kan samkobles via en smart app for å kunne jobbe sammen)
* Montere markise eller solskjerming på utsiden av soveromsvinduene
* Eventuelt andre ting? 


Jeg skal i første omgang også putte på "solfilm" på utsiden av vinduene for å reflektere bort mesteparten av varmen, men dette er jo bare en midlertidig løsning.

Jeg er fristet til å prøve å få flere mini ventilasjons enheter i huset, men vet ikke hvor effektivt det er? Er det noen med erfaringer på dette området? Da tenker jeg rundt 8 enheter tilsammen

   #1
 2,427     0
Balansert ventilasjon vil ikke gjøre det noe kjøligere inne, det er hvertfall min erfaring i vårt hus.

Solskjerming og en ekstra varmepumpe i den etasjen vil jo hjelpe på, eventuelt montere AC som kjøler ned alle soverommene på sommeren
  (trådstarter)
   #2
 70     Akershus     0
Snakket nettopp med naboen og de har screens og sa at det var super effektivt. Så det er absolutt noe jeg burde vurdere.

Har tenkt på mini ventilasjonsanlegg på alle soverom, men usikker på hvor mye dette bråker, eventuelt kan jeg skru de av når man legger seg.
   #3
 106     0
Jeg har testet ulike varianter, både i soverom og andre rom, eneste jeg har funnet som tilfredsstiller lydkrav er https://mee.no/produkt/miniventilasjon-50/

Det er kun laveste hastighet som er aktuell der når man er i nærheten av rommet. Luftmengden som veksles ut er "grei" avhengig av temperaturen ute, jeg ville ikke lukket soveromsdøren på laveste hastighet.

Gir en veldig god utveksling av luft på maks hastighet, veldig friskt å ha stående på dagtid før man legger seg, og skru ned til laveste hastighet når man går inn i rommet.

Du kan fjerne varmeelementet inni for å overstyre varmegjenvinningen (er et pappelement som kan dras ut). Jeg har ikke testet å fjerne det selv, er usikker om ikke det vil ødelegge luftstrømmen inni, så ta det med en klype salt.

Hva vet du om isolasjonen som ligger i veggene og taket? Vesentlig enklere å holde et rom kaldt når det er god isolasjon i veggene og taket som begrenser solens påvirkning.
HSt
   #4
 37,734     Lillestrøm kommune     0
Har utvendig persienner i mitt hus det er eneste redningen her, det blir varmere, men ikke uutholdelig varmt. Bruker ikke LL VP på kjøling

Her hjelper også lufting etter solnedgang huset lufter mye mer effektivt enn det jeg har bodd før så det er sikkert lokale forhold.

Har en dør vindu åpen mot syd og eller vest så bidrar det ofte til mere enn mindre varme. En kan vurdere å lufte mot øst nord/øst på sen ettermiddag men sjekk ute/inne temp først
   #5
 87     0
Ulike former for solskjerming vil kunne redusere oppvarming forårsaket av lysinnslipp i løpet av dagen.

Du kan utvide ditt Lunos ventilasjonssystem. En av fordelene med desentralt er muligheten til å ha individuelle soner i huset.
På varme sommerkvelder kan du slå av varmegjenvinningen og du velger selv hvor mye friskluft du vil ha.
For å unngå at varm luft fra lavere etasjer trekker inn i soverommet, lukker du døren og setter et vindu på gløtt.
Desentral ventilasjon tar liten plass i rommet og Lunos har en svært lydsvak teknologi. Er veggene over 20 cm kan du også legge inn lyddemping.

Skal du ikke åpne veggene, finnes det ventilatorenheter som kobles til 230 Volt og kommuniserer trådløst med det du allerede har.
Signatur