13,636
15
3
Balansert ventilasjon og utkast fra Kjøkkenventilator
103
Sørlandet
0
Bygger hus etter TEK07, og er kommet dit hen at jeg har sett tegninger fra leverandøren av den balanserte ventilasjonsenheten.
Når jeg så stiller spørsmålet til entreprenær om hva jeg skal gjøre med kjøkkenventilatorne får jeg uklare svar.
Dermed: jeg forstår ikke hva slags løsning jeg skal gå etter mtp kjøkkenventilatoren. Hva er normalt i dag:
Rør fra kjøkkenventilator ut igjennom vegg (blitt fortalt at dette ikke er "lov" lenger"
Koble kjøkkenventilator inn i rørene til det balanserte ventilasjonen (må vel spre matos ut over hele huset)
Tredje alternativ er rør fra 1.etg gjennom 2. og gjennon loftet og ut.
--
andre alternativ ?
Ikke lysten siste alternativ ettersom taket er ferdig ..
Hva er normal / beste løsning i 2010 ?
Når jeg så stiller spørsmålet til entreprenær om hva jeg skal gjøre med kjøkkenventilatorne får jeg uklare svar.
Dermed: jeg forstår ikke hva slags løsning jeg skal gå etter mtp kjøkkenventilatoren. Hva er normalt i dag:
Rør fra kjøkkenventilator ut igjennom vegg (blitt fortalt at dette ikke er "lov" lenger"
Koble kjøkkenventilator inn i rørene til det balanserte ventilasjonen (må vel spre matos ut over hele huset)
Tredje alternativ er rør fra 1.etg gjennom 2. og gjennon loftet og ut.
--
andre alternativ ?
Ikke lysten siste alternativ ettersom taket er ferdig ..
Hva er normal / beste løsning i 2010 ?
Det finnes aggregat med tilkobling til ventilator, men de sender denne rett ut, forbi varmegjenvinneren, men viften blir jo full av griseri, og selv ikke produsentene anbefaler denne løsningen..
Jeg har lite lyst til å blande matos / fett og det balanserte systemet !
det finnes anlegg hvor det kobles inn på boligens ventilasjon, men som britax skriver så er det da slik at når du slår på kjøkkenavsuget så stenges ventilene til resten av anlegget og en benytter samme vifte som ventilasjonen gjør, med det resultatet av vifta de gror ned av matfett og skit.
En annen ulempe med dette systemet er at om noen er på badet mens vifta slås på stopper avtrekket og speiler på badet dugger ned og huset er uten ventilasjon mens kjøkkenvifta brukes. For min del kan det stå mat på komfyren og småkokes/holdes varmt svært lenge og om jeg skal være uten ventilasjon i huset da er det en svært dårlig løsning.
Brann i avtrekkshetta på kjøkken.
Brannen spres i rekordfart gjennom ventilasjonen pga. fettet som ligg i rør og slanger.
Du har ikke mange sekundene.
Dette har skjedd.
Takk for alle svar - jeg føler meg ikke usikker lengre !
Teksten lånt fra RørosHetta
"De fleste ventilasjonsleverandørene anbefaler at avtrekket over komfyren går utenom det balanserte ventilasjonsanlegget for ikke å forurense aggregatet med matos og fett. Da kan alle hetter for normalventilasjon benyttes. Utfordringen er å skaffe tilstrekkelig erstatningsluft. Dette kan løses ved installasjon av en trykkvakt i kanalen fra kjøkkenhetten. Når kjøkkenventilatoren er i bruk, registrerer trykkvakten dette, og gir melding til ventilasjonsaggregatet om at tilluftsviften skal øke kapasiteten samtidig som avtrekkskapasiteten reduseres til minimum. Dermed sikres tilførsel av nødvendig erstatningsluft."
utligne undertrykket ved bruk av extern kjøkkenventilator(som er absolutt å foretrekke)
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)
En kollega laget en løsning med større motor på innsuget enn standard og trykkvakta kobler da denne til full guff mens utmotoren dempes til minimum.
Det gir nesten ikke forskjell i det hele tatt. Motoren på min avtrekksvifte tar 800 kbm i timen. Ventilasjonsanlegget på maks tar 400 kbm i timen. Og utmotoren på minimum tar 200 kbm i timen.
Det er et underskudd på 600 kbm/ eller 10 kbm pr minutt. Normalt sett er avtrekket på i minst 15-20 minutter under matlaging pluss at det anbefales å starte vifta 10 min før en begynner for å etablere riktige luftstrømmer i rommet. Da er det en halvtime.
Det betyr at selv med trykkvakt vil jeg ved matlaging ha en manko på 300 kbm luft.
Ventilasjonsbransjen har ikke tatt på alvor det kravet som er satt i regelverket om at de som leverer avtrekket skal ha en løsning for tilførsel av luft. Røros Metall svarer ikke engang på eposter omkring problematikk de ikke liker.
Dette er i ferd med å bli et stort problem siden husene blir tettere og tettere, og forslag om å sette opp ytterdøra for å få inn luft blir bare for latterlige. (har ikke åpningsbare vinduer i stue/kjøkken)
du opererer med luftmengder som storkjøkken behøver på avtrekkshetter over stekeovn.
og i de tilfeller brukes egne anlegg med kryssveksler slik at balansen holdes.
bolighus er tek 07 er kravet på kjøkken 108m3h på forsert ventilasjon,kjører du 800m3h i vanlig bolighus blir vel det som å skyte spurv med kanon, da 200 holder i massevis.
det er utviklet aggregat til boliger med trykkvakt slik at balansen holdes, men da må det opereres med normale luftmengder, dvs at ett anlegg på 400m3h, har ikke problem med en normal kjøkkenventilator.
og denne problematikken har vært løst i ventbransjen lenge før tek07 kom
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)
Tror ikke trykkvakt er nok dersom disse kjøres på medium uttrekk under steking (som er 550 m3/t)
Men da vet ikke jeg hva anlegget er spekka til - VIAS nevnte 400 m3/t..
Lurer på egen tilluft til ventilatorene i tillegg til trykkvakt
Jeg har en fritthengende avtrekk i et rom som er på ca 250 kbm. Et avtrekk på 200 kbm vil være som å stå og suge med et sugerør. Den vifta som står i leiligheten jeg har nå trekker over 200 kbm og da tar den dampen som går rett opp, men dampen som stiger opp 2 cm utenfor vifta den klarer den ikke å trekke inn til avtrekket.
At ei vifte med kapasitet på 200 kbm skal holde har jeg erfaringer med at ikke er i nærheten. Til og med på et mindre kjøkken med avtrekket plasset inntil vegg under overskap er 200 kbm ikke mer enn at om en slår noe opp i ei varm panne så det freser opp en dampsky så forsvinner det meste utenfor avtrekket.
Beklager at jeg trekker det du skriver i tvil, men det strider i mot mine egne erfaringer så det er på det grunnlaget jeg gjør det.