11,245    24    0  

Bygge nytt hus:Balansert ventilasjon eller vanlige lufteluker samt vifte på bad?

 9     Steinberg     0
Hei Folkens

Dama mi og jeg skal bygge oss nytt hus nå, halvannen etasje men vi er så utrolig i tvil på hva vi skal gjøre med luftingen/ventilasjonen.
Har dere noen tips/anbefalinger å komme med på hva vi bør gjøre.
Huset kommer til å bli bygget på plate på mark.
str: husdelen ca 100/120 m2 nede samt 60 oppe.
Det skal også bygges en garasje/hobbyrom inntil huset på ca 75 m2 nede og 55m2 oppe.
Alt skal henge i sammen.

Det vi lurer på er om dere som har peiling på dette er om vi skal ta med balansert ventilasjon, med varme gjenvinner.. (For det er slik at denne oså brukes til oppvarming eller?

Vi har planer om å ha varmekabler i 1 egt på huset samt oppe på badet.
Andre fyringsalternativer hadde vi tenkt vedovn/peis.


Men vår bekymring er kjøling. Hva gjør vi der hvis vi går for en løsning med balanserventilasjon? For vår opprinnelige plan var uten dette, men med 1 eller 2 varmepumper.

Håper dere som kan dette kan komme med tips og anbefalinger.... gjerne noen eksempler med kostnadsberegninger.... ca..

Tusen Takk

   #1
 66     0
Ville vurdert å legge rør i gulvet for vannbåren varme. Behøver ikke ta de i bruk med en gang, men da har man ihvertfall ikke utelatt denne muligheten for "all framtid". Kan jo komme mange meget billige varmepumpeløsninger om noen år. Koster bare ca 25000 kr for å legge rørene.
Vi har selv vannbåren varme og balansert vent i vårt hus. Har ikke flyttet inn, men dette er jo veldig energiøkonomisk. Og meget behagelig da.
Jeg ble anbefalt å legge en slynge opp til 2. etg for senere å kunne koble på en viftekonvektor. Også dette er smart og bør vurderes.

Når det gjelder vanlige ventiler i veggene tror jeg ikke dette kan gjøres etter de nye byggeforskriftene, da det er høye krav til tetthet i huset.

Kostnader med vannbåren varme varierer litt, men for ca. 95-100000 kr får du komplett ute og innedel av luft-vann varmepumpe, inkludert varmtvannsbereder.
Signatur
   #2
 175     0
Som Robert skriver er det ikke noe å tenke på, den nye TEK07 er ganske klar på området. Du må ha balansert ventilasjon i huset du planlegger.

Det som faktisk er mer å tenke på er om du i det hele tatt har behov for vannbåren varme etter de nye forskriftene. På www.lavenergiboliger.no ligger det ett par rapporter som ser på hus bygd etter de nye kravene og valg av oppvarmingssystem. Det største ankepunktet mot vannbåren oppvarming i lavenergiboliger er det at anlegget lett kan bli overdimensjonert. Er en del lesning der som kan anbefales om du er i planleggingen av nytt hus.

Er også enig i Roberts anbefaling om å legge rørene i gulvene også "glemme" dem. Koster ikke mange kronene å gjøre det under byggingen av huset, men ganske umulig når huset er ferdig.

Personlig har jeg mest tro på system som krever lite vedlikehold og har lang levetid, f.eks isolasjon, vindtettning og gode vinduer.

Dette er kun mine tanker da Smile
   #3
 1,445     0

Som Robert skriver er det ikke noe å tenke på, den nye TEK07 er ganske klar på området. Du må ha balansert ventilasjon i huset du planlegger.


Kun hvis søknaden er levert etter første august.
Er den levert før august kan man bygget etter gamle forskrifter.
  (trådstarter)
   #4
 9     Steinberg     0
Søknaden for vårt prosject ble levert i april i år.
Så vi bygger etter de "gamle" forskriftene.
Men lurer veldig på dette med balansert ventilasjon og evt kjøling. hvordan gjøres dette på en lur måte?

Takk for alle innspill så langt.
   #5
 308     Trondheim     0
Om sommeren må du åpne vinduene for kjøling, på samme måte som i et hus uten balansert ventilasjon. Forutsatt at du ikke har aircondition da  Smile.

Michael
   #6
 323     0

Om sommeren må du åpne vinduene for kjøling, på samme måte som i et hus uten balansert ventilasjon. Forutsatt at du ikke har aircondition da  Smile.


Mange aggregater kan leveres med mulighet for kjøling - borrer du energibrønn så kan du utnytte denne, det finnes aggregater med vannbasert kjøling - jeg venter faktisk i skrivende stund på pris for det jeg skal ha i mitt prosjekt.

Så vidt jeg har skjønt så lønner det seg ikke med vannbasert ettervarmebatteri, selv ikke i en såpass omfattende bolig som vi bygger, så vi skal ha elektrisk ettervarmebatteri, men antagelig vannbasert kjøling til bruk på varme sommerdager, og ikke minst -netter.
Signatur
   #7
 663     0
Hei.

Jeg vil anbefale Dere å velge balansert anlegg med roterende gjenvinning. Dere har behov for ett 400m3/t anlegg med feks. varmepumpe. Da kan Dere bruke ac- om sommeren.

   #8
 362     0

Om sommeren må du åpne vinduene for kjøling, på samme måte som i et hus uten balansert ventilasjon. Forutsatt at du ikke har aircondition da  Smile.

Michael


Venilasjonsaggregatet blåser innog igjennom like mye luft som du får i gjennom vinduene, hvis du setter opp viftehastigheten. ( Og kutter ut varmegjennvinningen. Ihvertfall på kammerveksler-aggregat.)
   #9
 663     0
Jeg har ett standard vent. anlegg med rotorveksling. Så har jeg vannbatteri på som jeg kører varmt eller kaldt vann igjennom alt etter temperatur jeg setter anlegget på.
  (trådstarter)
   #10
 9     Steinberg     0
Takk for tinbakemeldingene.

Hekta: Hva mener du med varmepumpe? Mener du ar vi setter inn varmepumpe i tilegg til balansert ventilasjon med varme gjenvinner.(slik at vi får muligheter for kjøling)

Vi har ikke planer om å borre etter noen energibrønn eller noe..

Det som er planen akkurat nå er  finne et fornuftig balansert ventilasjons anlegg(flexit?) med en varme gjenvinner... også setter vi inn varmepumpe.. samt at vi kommer nok til å legge ned elektriske varmekabler i først etasje.. samt på badet oppe..

Hva mener dere om dette?

PS: Er veldig glad for at dere tar dere tid til å si deres meninger i denne tråden.. positive som negative.. tas i mot med takk..