3,342    9    0  

Egenbygde ildsteder og balansert ventilasjonssystem

 87     0
Jeg holder på med planlegging av ildsteder i et nytt hus med balansert ventilasjonssystem. Jeg skal ha mulighet for 3 ildsteder
Jeg ser for meg at jeg får undertrykk i huset pga av det balanserte ventilasjonssystemet. Bl.a. pga det vil jeg ha pipe som også forsyner ildstedene med frisk luft til forbrenningen (slik som Leca Venti - selv om akkurat den har for liten kapasitet...?)
Jeg skal ha mulighet til 3 forskjellige ildsteder
1) Peis tilpasset luft fra pipa (lukket - denne er ok)
2) Egenbygget bakerovn/pizzaovn
3) Mulighet for vanlig peisovn i 2. etasje (lukket  - denne bør også være ok)

Problemet er vel 2) Egenbygget bakerovn/pizzaovn. Ser for meg et luftinntak inne i bakerovnen. I tillegg må ovnen være mest mulig tett Poenget mitt: Er det noen som har erfaring med slike prosjekter, typisk utforming av bakerovn i et slikt miljø??

   #1
 526     0
Mulig eg er bortevekk her men får du undertrykk? Er ikke mengde luft inn =mengde luft ut i et slikt ventilasjonssystem?

Temker du undertrykk når du fyrer i ovnen?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 87     0

Mulig eg er bortevekk her men får du undertrykk? Er ikke mengde luft inn =mengde luft ut i et slikt ventilasjonssystem?

Temker du undertrykk når du fyrer i ovnen?


Mulig du har rett. Det er kanskje kun hvis det er mekanisk avtrekk det blir undertrykk... "Okke som" -  er det problemer rundt dette eller er det rett frem...?
   #3
 837     0
Så vidt jeg skjønner er kanalene inn trangere enn kanalane ut, dvs du får et undertrykk i huset ved balanser ventilasjon. Correct me if I'm wrong..
   #4
 997     0
Man balanserer ventilasjonen med vifte hastighet og struping av ventiler... Problemet blir når bakerovnen trenger luft, så stjeler han denne fra tilluften fra ventilasjonsanlegget. Da vil viften som suger ut luft fra boligen kjempe med ovnen om å få ut luften, og det dannes et undertrykk. Hvis du ikke har ventiler eller tilluft, så vil mest sannsynlig ovnen røyke inn.

Mitt tips er  at du bør ha et spjeld som du kan åpne, som gir frisk luft til ovnen. Dette bør være i direkte forbindelse med ovnen, slik som på den peisen du skal ha, men kan også være en venti på veggen.
Signatur
3e1
   #5
 21     0
Ekstern tilluft er nok en fordel uansett da du skal ha så mange ildsteder, husk også å kjøpe tilsvarende dimensjonert pipe.
Jeg la rør i plate for dette..
  (trådstarter)
   #6
 87     0

Tanken min er å hente den eksterne luften fra pipa (f.eks. Leca Venti pipa. Leca kommer med ny pipe på nyåret som er bedre dimensjonert for mitt bruk...)

   #9
 345     0
Jeg tenkte ikke på dette. Balansert ventilasjon er vel laget slik at den trekker ut litt mer enn det som blåses inn, altså skaper et lite undertrykk i huset. Dette gir naturlig nok dårlig trekk.

Heldigvis tenkte jeg på problemet så tidlig at jeg fikk lagt inn rør, så jeg klarer meg uten ventilert pipe. har lagt inn 125mm rør i bjelkelaget og rett inn på 125mm stuss på ovn. Dette fungerer så langt veldig godt. Jeg har klebersteinsovn, og her kommer trekkrøret opp gjennom gulvet inne i ovnen, slik at dette er helt skjult. Lykken var nok bedre enn forstanden her også ;D