28,165    8    4  

Føring av avtrekk fra ventilator

 289     2
Skal pusse opp kjøkkenet, og må føre nytt uttrekk for ventilator da dagens ventilator går inn sammen med det andre avtrekket inn i min IVT 590 varmepumpe.

Finnes det noen tips til hvordan man bør og ikke bør føre dette?
Ventilator kommer til å henge på en innvendig vegg, så jeg må opp i taket med røret, og videre ut derfra.

   #1
 323     0
Kjøkkenventilator bør ha eget avtrekk ut som ikke kobles på noen annet anlegg. Før det rett ut, thats`t.
   #2
 802     Akershus     1
Husk tilbakeslagsspjeld, enten i kanalen eller evt. på yttervegg.
   #3
 15     0
Anbefaler å bruke skikkelige ventilasjonsrør (spiro-rør) helt fra ventilatoren og ut gjennom vegg. Fleksible aluminiumsrør er lettere å jobbe med, men du risikerer små hull som vil gi lekkasjer.
Hvis du skulle være så uheldig å få fyr i en gryte på komfyren vil et spiro-rør være sikrere (du har ihvertfall litt ekstra tid før det er fyr inne i veggen...)

Bruk tilbakeslagsspjeld nært utkastet gjennom vegg for å unngå at kald luft trenger seg inn.

Ta hensyn til at kondens kan dannes inne i røret --> lag et lite fall utover og ta hesyn ti dette ved avslutning mot vegg.
Det kan også dannes kondens på utsiden av røret (inne i kjøkkenet) når ventilatoren ikke er i bruk så hvis det er plass kan den godt pakkes/trekkes med isolasjon. Dette hjelper også mot lyd!
   #4
 48     Rogaland     0
Spirorør holder lengre da de ikke har riller inni som matfettet setter seg i. Når det gjelder brannfaren er det lurt å bruke brannisolasjon rundt kanalen, Glava eller Rockwool.
I industribygg er dette påbudt ut fra alle kjøkkenhetter, store eller små.
   #5
 83     Nedre Romerike     1
Henter frem en eldre tråd...

Som anbefalt i tråden benytter vi spirorør for (separat) kanal for kjøkkenventilator. Ved yttervegg plasseres en fiffig liten sak fra Naber:

http://prokira.de/product_info.php?products_id=1041

Kanal føres opp gjennom himling i 1. etg, gjennom innervegg i (oppvarmet) 2. etg og ut gjennom yttervegg.

Spørsmålet er: må kanalen kondensisoleres?
   #7
 83     Nedre Romerike     0
Følger opp mitt eget spørsmål;

Glava skriver følgende:

Dersom kanalene er plassert i kalde omgivelser, eksempelvis på et kaldt loft, hvor temperaturen er betydelig lavere enn ventilasjonslufta, er det fare for kondens på innsiden av kanalene. Dette kan forhindres ved å isolere kanalen utvendig. I dette tilfellet vil kanalveggen være diffusjonssperren og man kan derfor isolere utvendig med et diffusjonsåpent materiale av mineralull. Det er her vanlig å isolere med GLAVA® LAMELLMATTE.
Det samme gjelder også for isolering av kanaler, mellom aggregat og ventil, som bringer underkjølt luft frem til rommene.


I mitt tilfelle er det ikke snakk om å bringe underkjølt luft inn til rom; luftstrømmen vil gå fra ventilator til uteluft. Ventil forhindrer inntrenging av kaldluft. Men likevel en kuldebro/dårligere isolering enn veggen forøvrig så ytre del av kanalen blir vel gjerne kaldere enn omgivelsene?

Kanalen blir å legge i vegg mellom to oppvarmede rom, slik at det ikke er snakk om kalde omgivelser så som kaldloft. Men isolering i innervegg virker kanskje "kondensdrivende i den mening at den isolerer romvarme fra å varme opp kanalen?

Skulle sette pris på om noen kunne hjelpe meg med hvordan man skal tenke rundt dette. Det er knapt med plass til kanalisolering i den aktuelle veggen, men siden den ikke er stengt igjen ennå fins det fremdeles mulighet til å lekte ut for å skape mer plass hvis nødvendig.

   #8
 83     Nedre Romerike     0
...for å fortsette på min lille monolog, i håp om at noen av forumets kunnskapsrike kan hjelpe;

Ventilasjonskanalen blir liggende i isolert innervegg. Vil dette være tilstrekkelig som isolering av kanalen, eller må jeg bruke egen kanalisolasjon?