5,186    6    0  

Forsert ventilasjon - hva er det og hvordan virker det?

 18     0
Har fått tegninger på ventilasjonsanlegg, og alt ser greit ut. Like mye luft inn som ut.

Men så ser jeg i tabellen i veiledningen under pkt 4 av det er "forsert ventilasjon". 
https://dibk.no/regelverk/byggteknisk-forskrift-tek17/13/i/13-2/

Hvordan virker det i praksis? 

Forstår det slik at når du lager mat, så skal det mer luft inn i boligen/mindre ut - fordi viften på kjøkken suger masse luft ut. Men jeg ser ikke av ut-luften i anlegget stoppes av en ventil eller annet. Med andre ord så blir det undertrykk (og dårligere sug på kjøkken). 

Hvordan gjøres dette i praksis?

Om viften som suger luft ut justeres ned, vil det jo være bra på kjøkkenet. Men om noen da tar en dusj mens andre lager mat - så er det en konflikt. Da vil en øke sugeviften for bad men senke den for kjøkken.
 
Har noen av dere erfaringer med små spjeld? Det måtte jo være gunstig?

KE
   #1
 3,674     Hordaland     0
Jeg har spjeld i alle ventilene som regulerer etter behov (sensorer), fiungerer helt supert og det ventileres ikke unødvendig.
   #2
 6,561     Akershus     0
*Tror* at anlegget justeres inn med litt overtrykk. Mitt er i allefall ikke regulert med noen spjeld eller lignende...

.Thag
TSt
   #3
 14,711     0
De reguleres med åpningene inn mot rommene, dette for å kunne styre balanse også mellom de forskjellige inntakene og uttakene. Derfor skal en ikke ukontrollert skru å disse.
   #4
 6,561     Akershus     0
Har spjeld der ventilasjon møter vegg eller tak, men de er høyst manuelle, og ikke med sensor som KE beskriver. Ville ikke kalt dem spjeld heller tror jeg...


.Thag
  (trådstarter)
   #5
 18     0
KE; har du noen spesifikasjoner på dette? Og er det "high end", eller noe for Hvermansen?

Ventiler som stenger avsug på kjøkken når kjøkkenviften går på er jo fornuftig. Da blir det ikke vakum i rommet, og kjøkkenviften virker optimalt og suger all osen/dampen bort.
KE
   #6
 3,674     Hordaland     0
KE; har du noen spesifikasjoner på dette? Og er det "high end", eller noe for Hvermansen?

Ventiler som stenger avsug på kjøkken når kjøkkenviften går på er jo fornuftig. Da blir det ikke vakum i rommet, og kjøkkenviften virker optimalt og suger all osen/dampen bort.

Det er ikke noe for hvermansen Laughing

Leverandør av ventilasjon kan levere trykkvakt som monteres i kjøkkenviften, når den da oppdager trykkendring kan den gi beskjed til ventilasjonen at tilluft og avtrekk skal differensieres. Altså at tilluft gir mer enn avtrekk trekker. Dette ville jeg ikke brydd meg så mye om hvis det ikke er noe problem. Det du derimot skal være oppmerksom på er at om du monterer tilluft- og avtrekksventiler på hver sin side av kjøkkenventilatoren vil damp fra maten kunne få konkuranse. Eksempelvis her har jeg ett vaskerom ved siden av kjøkkenet som får luft fra stuen som er på andre siden av kjøkkenet, da vil vaskerommet også trekke luft gjennom kjøkkenet.

Plassering er ventiler bør planlegges.