#11
 484     Bergen     0
Hvorfor ikke bruke en bakventilert pipe.... pipe med friskluft i yttermantelen..
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 345     0

Hvorfor ikke bruke en bakventilert pipe.... pipe med friskluft i yttermantelen..


Jeg for min del kom ikke på det før i seneste laget. Men ventilasjonsrør i bjelkelag fungerer meget godt, og tilførselen er helt skjult inne i sokkelen.

Fikk også fikset hull i skiferplate, fikk hele plata saget og behandlet hos et firma som driver med steinsaging.
  (trådstarter)
   #14
 345     0
Nei, det gikk nok litt fort i svingene. Ovnen var på plass før det var tid til å finne frem kameraet :-\

Uansett, det er vanlig 125mm ventilasjonsrør som er lagt i bjelkelaget, og har brukt 90 grader bend opp gjennom gulvet (og skiferplate), så inn på trekk-røret til ovnen. Ovnen er en klebersteinsovn (Granit-Kleber Octo+) og det er vel den litt spesielle utformingen av denne som gjør at det passer så godt å ta røret opp inne i ovnen, helt skjult.

Kan forresten legge til at jeg er veldig godt fornøyd med ovnen, varmer veldig jevnt og lenge.
   #15
 246     0
La du røret i bjelkelaget før eller etter at isolasjonen var på plass? Regner med du har kjeller siden du la den i bjelkelaget.. blir hullet ut i friluft gjennom trevegg eller betongen?
   #16
 10,486     Akershus     0

La du røret i bjelkelaget før eller etter at isolasjonen var på plass? Regner med du har kjeller siden du la den i bjelkelaget.. blir hullet ut i friluft gjennom trevegg eller betongen?


Har det noen hensikt å legge friskluftrør til en ovn som ikke har eget inntak for friskluft? Det blir da som en normal ventilasjonsluke, men jeg håper å slippe at luften trekkes inn fra andre steder.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 345     0

La du røret i bjelkelaget før eller etter at isolasjonen var på plass? Regner med du har kjeller siden du la den i bjelkelaget.. blir hullet ut i friluft gjennom trevegg eller betongen?


La røret før isolering, men fikk lagt en 70mm plate over røret. Har kjeller ja. Hullet går ut i trevegg, kommer ut under terrassen i første etasje. Saget hull med hullsag, det var litt plunder med det gikk greit. Dekket hullet med glassfibernetting. Prøvde først med vanlig lufteventil i metall med myggnetting, men syntes denne strupte for mye.

Etter en vinter med praktisk bruk synes jeg det fungerer godt, stabil trekk selv med balansert ventilasjon og ingen ventiler åpne noe sted. Fungerer også godt selv om kjøkkenvifte står på fullt, dette har jeg hatt store problemer med tidligere. Når ovnen ikke er i bruk stenger jeg bare trekken. Har ikke egen ventil til røret, mulig dette hadde vært lurt for å hindre kald luft inn i bjelkelaget.


   #18
 5,749     OSLO     0
tar opp igjen denne tråden... lurer på noe av det samme...

i det nye huset til foreldra blir det b.ventilasjon, og dem skal ha en ovn i stua.
MÅ man da ha tilgang til friskluft via pipa eller eget rør?  eller kan man lukke opp terassedøra når man skal fyre opp? eller må den ha tilgang til friskluft hele tiden?
   #20
 81     Melhus     0
Egen frisklufttilførsel er å anbefale da en ovn drar mye luft under bruk.

MEN; sørg for å få en eller annen ordning der man kan strupe frisklufttilførselen ute. Vi opplevde at det kaldeste stedet i huset på morgnen var rundt ovnen. Da hadde strømmet det kaldt luft gjennom systemet (spjeldet i ovnen er bare nesten tett...) og oven fungerte som et kjøleelement.

Nå har vi ordnet det slik at vi åpner frisklufta kun når det skal fyres og stenger av etterpå.