3,398    4    0  

Gamle ventilasjonkanaler til naturlig ventilasjon

 4     Oslo     0
ENDRET  2009-11-03

Har kjøpt et gammelt rekkehus i Oslo som jeg nå driver og totalrehabiliterer. Begynner å få oversikt over det meste nå, men ventilasjonssystemet er ikke så lett å bli klok på.

Det er et naturlig ventilasjonssystem som det kun har vær koblet til en kjøkkenvifte på. Det ser ut som det er en kanal fra hver etasje som ender opp samlet oppe på loftet. Det er går også en egen kanal fra en ventil på kjøkkenet og opp til en ventil langs golvet på bad i 2. etg.

Nå til spørsmålene:

1. Kanalen som går fra bad til ventilen på kjøkkenet vil jeg gjerne ta bort. Spørsmålet er om det vil ødelegge noe for ventilasjonen?

2. Hvordan er det å sette inn en vifte på badet? Vil det forklyudre oppdriften i rørene og istedet blåse ut luft fra luftekanalene på kjøkken og vaskerom som er lengre nede?

3. Jeg har vurdert å sette inn vifte i det eksisterende kanalsystemet for å få mekaniske ventilasjon i huset, men vet ikke om det lar seg gjøre slik det er bygget opp. Mekanisk ventilasjon ønskes på grunn av fukt i kjeller, men er usikker på om det er nødvendig, eller om oppvarming og god naturlig lufting vil være nok. Noen tips?

Har lagt ved en OPPDATERT skisse over ventilasjonssystemet slik jeg tror det er nå, men har som sagt ikke full oversikt. Det viser et snitt over huset med kjeller nederst og deretter 1. og 2. etg.

Håper noen kan gi noen tips her.
Gamle ventilasjonkanaler til naturlig ventilasjon - 0387_001.jpg - Sjeniet

   #1
 155     Trondheim     0
Hei. Den grønne kanalen, kommer den inn gjennom yttervegg og ender som inn-luft på badet? Denne virker for meg å være helt overflødig.
Du bør absolutt montere en vifte. Naturlig ventilasjon er ikke tilstrekkelig så mye som vi dusjer og bader oss i dag; og takk for det...:)
Viften bør plasseres nærmest mulig utløpet på taket - Du ønsket undertrykk i kanalene, ikke overtrykk. Da får du også koplet sammen de tre kanalene fra kjeller, kjøkken og bad. Innluft får du gjennom ventiler i vinduer/vegger i tillegg til lekkasjepunkter i bygget forøvrig;) Kan forøvrig anbefale balansert ventilasjon - fungerer meget bra, og gir godt luft i hele huset!
  (trådstarter)
   #2
 4     Oslo     0
Takk for svar.

Ja, den går fra en luke på kjøkkenveggen i 1. etg, gjennom taket til 2. etg og inn på badet. Jeg vil veldig gjerne fjerne den, så om den er overflødig så er det absolutt det beste. For greia er vel den at ventilen på badet skal dra ut luft fra omkringliggende rom? Er det da en ventil som trekker inn friskluft så ødelegger vel det for ventilasjonen?

Forstår jeg deg rett når du anbefaler mekanisk ventilasjon i hele bygget? Er litt skeptisk til det så rent energiøkonomisk, så bare en vikte på badet hadde vært å foretrekke.

Angående vifte på badet så har jeg lest noen steder på nettet nå at man skal være forsiktig å montere vifte direkte på hullet i ventilasjonskanalene. Når viften ikke går vil viften tette igjen hullet og ødelegge den naturlige ventilasjonen. I den forbindelse har jeg to oppfølgingsspørsmål:

1. Finnes det vifter som ivaretar den naturlige ventilasjonen selv om viften ikke er i bruk?

2. Om nr. 1 er vanskelig, vil en kanalvifte som monteres på loft og kun i kanal som kommer fra loftet være en løsning? Ser vel for meg at kanalviften går kontinuerlig, men kan justeres ved "høy belastning" på badet.

Balansert hadde vært å foretrekke, men i det hastverket vi hadde fra overtakelse og vi begynte å pusse opp så falt ventilasjon litt bort og dermed er 2. etasje ferdig gipset og pusset.

Nok et eksempel på at man bør tenke seg GRUNDIG om hvordan man vil ha det (og kartlegge eksisterende løsning) før man begynner jobben.
   #3
 155     Trondheim     0
1. Vegg-vifter har vel spjeld normalt sett, så da er den "tett" når den er avslått. Hadde tidligere en kanalvifte på loftet som trakk fra bad og vaskerom med trinnløs hastighetsjustering- balansert nå Smile. Denne hadde ikke noe spjeld, og dermed åpen hele tiden. Nå hadde vi den i drift hele tiden uansett. NB! Slik vifte er svært støysvak.
Ang. montering av vifte "direkte på hullet.." skjønner jeg kanskje ikke helt hva du spør etter. Igjen kan dette ha med undertrykk vs. overtrykk i i kanalene alt etter plassering av viften.
Husk: kvaliteten på inneluft er viktig, og den blir ikke bra av stillestående luft. Vi trenger ventilasjon, og da medfører det "fyring til kråka" uansett. Denne "fyringa" blir litt mindre med balanser vent....
  (trådstarter)
   #4
 4     Oslo     0
Det første jeg gjorde når jeg kom inn i dette huset var å trekke ut gamle skumgummimadrasser fra veggventilene. Huset var hermetisk lukket, alle veggventiler stengt, og det bar kjelleren preg av (fukt). Vi må ha ventilasjon, og siden balansert på det nåværende tidspunkt ikke er mulig, så må jeg vurdere om den naturlige ventilasjonen er nok.

Med "direkte på hullet.." mente jeg ganske enkelt å ha viften på veggen på selve badet. Det er forøvrig den røde kanalen som er til badet.

Jeg tror vi setter en vifte til å ta vanndampen på badet, og selv om det å ha viften på selve badet er det enkleste, så tror jeg nå at jeg gå for å sette den så nær taket som mulig, og setter en kanalvifte på kanalen som kommer fra badet.

Takk for gode råd.