50,071    33    19  

Hvor mange prosent fuktighet i et nytt hus?

 143     Vestfold     3
Hei

Vi har nå kommet til der de har begynt og tørke huset innvendig med avfukter og vifter,vi har et hydrogenmeter som måler fuktigheten inne i huset.

Den ligger nå på ca 60%,men vi lurer på hva den skal ligge på ???  ???

Hva er den idiele fuktighet når et nybygg er ca tørt ???
Selv snekkrene er usikre...
Signatur

   #1
 52     0
Husk at det er ikke bare er hvor tørt huset er, men også hvor fort det tørker som teller. Tre kan ta skade om det tørkes for fort, i følge snekkeren min. Han var skeptisk til bruk av avfuktere, og mente naturlig ventilasjon var bedre.

Og når det gjelder fuktprosenten du sikter til, så er det fuktigheten i materialene som er det viktige, ikke i lufta. Luftfuktigheten kan jo være en indikasjon på hvor som avgis, men det mest nøyaktig er å måle inne i selve materialene. Slike fuktmålere er som en liten stav med to spisser på. Disse spissene stikker du inn i materialet, og du får fuktprosenten i materialet opp på et display. Den måleren jeg har kostet ca 6-700 kr hos en verktøybutikk. Litt usikket på fuktgrensene, men mener at i betong kan du ha opp til 80% fuktighet før man smører membran på gulvet, og tre ligger på rundt 17% i tørr tilstand.

Ville vært litt skeptisk til byggefirmaet ditt om de ikke var klar over dette...

   #2
 1,093     Skjetten     3
16-17 % gjennomsnittelig fuktighet i matrialet, som måles i bunnsviller og bjelker.

Skal faktisk dokumenteres, før veggene stenges igjen. Da i form av bilde, som tas av måleren mens den står i treet.

Det spørs om snekrene er klar over det, ettersom det er byggeleders ansvar å påse at fuktigheten er tilfredstillende lav før veggene kles igjen. Så om de har gjort en god jobb på alt det andre, så tror jeg ikke du har så mye å være redd for Smile Kanskje de også er usikre, og ikke vil uttale seg klart, i risiko for å lage en situasjon utav det... Hvor kunde sier til byggeleder at "Men snekrene sa det skulle være 14%, og du sier det skal være 16%..."

Om huset ble tørt ganske fort, og det ikke slapp inn store mengder fukt i prossesen, så er huset klar for å plastres innvendig ca. 1 mnd fra det var tett (ideelt sett). Bygger man om vinteren, og det er mye fuktighet, så ville jeg nok drøyd innvendig plastring lengst mulig. Gjerne blitt helt ferdig ute, før den delen av arbeidet startet inne.

Vær klar over at det ofte isoleres, før matrialene når ideel prosent, ettersom fuktigheten da enda slipper ut går det bra. Men det er når de hiver plast på veggene, at du "sperrer" inne for mye fuktighet (om prosenten er for høy).
Signatur
   #3
 381     Noruega     1
Litt gammel tråd dette her, men velger å bygge videre på den.

Kan noen bekrefte at man kan ha opp til 80% fuktighet i betong når membran legges feks. på bad? Høres veldig mye ut.... Hvor skal fuktigheten gå når membran er lagt?
Finnes det noen "offisiell" dokumentasjon rundt dette?

   #4
 5,112     Troms     0
Vi brukte byggtakstfirma for å dokumentere og måle fuktiheten før vegger ble isolert og lukket. Ifølge de bør reisverk ikke ha fuktighet over 12%. Vårt lå på 8-10% mener jeg huske, men kan sjekke doku mentasjonspapirene. Vi startet på 16% før vi satte inn 2 stk avfuktere når bygget var lukket.
Signatur
   #5
 381     Noruega     1
Men det ble ikke målt fuktighet i betongen?
Du må gjerne sjekke i dokumentasjonspapirene... alltid fint noe fakta...
   #6
 636     1
Målern min viser grønt lys opp til 12%
Fra 12-16% er det oransje, dermed er det rødt utslag på 17%

Ville hvertfall ikke startet med noe før det låg på 14%
   #7
 381     Noruega     0
Jeg er ute etter harde fakta, altså i form av en norm, forskrift o.l.  ::)

Jeg er ute etter fakta vedrørende treverket og betong. Samt når membran kan legges på badegulv. På hytta som er under oppføring støpte de etter at hytta var tett/helt ferdig utvendig... Jeg antar dette støpet gir fra seg bra med fuktighet...


   #8
 636     1
Tror ikke du finner noen dokumenter som slår fast det du leter etter. Alt kommer ann på klima, utlufting, temp etc.

En tommelfinger regel på betongplater er at tørketid er ca. 1 uke pr. cm.

Så når man støper en plate på 8 cm i et "tett" hus bør man mente 5-8 veker før man starter innredning. Ville også ventet med å isolere.

Hvis luftfuktigheten inne er 60% så betyr ikke dette så mye; prøv og åpne alle vindua og luft ut i 15 minutt... Hvis du bor ved kysten vil du få en luftfuktigheit på over 80%.
   #9
 381     Noruega     1
Dette høres litt merkelig ut.
Det må være nedfelt tabeller på dette et sted.
Altså hvor mange prosent restfuktighet i betong og i treverk før ditt og datt kan begynne...
Ellers blir jo alt synsing...

Har ikke feks Byggforsk i Trondheim foretatt noen tester da tro?

Jeg ønsker å vite:

  • hvor mange prosent fuktighet i bunnsvill/stendere før jeg kan begynne å isolere/plate



  • Hvor mye fuktighet i betong før jeg kan legge membran...



  • Hvor mye fuktighet i betong før jeg kan legge parkett...



I disse dager slipper vel neppe entreprenører en fjert uten at han kan dokumentere hva den inneholder ;D
   #10
 64     0
Å tørke ut treverket til under 12% mener jeg er helt menigsløst da en vet at likevektsfuktighetsinnholdet i bærende kontruksjoner vil ligge mellom 12-16% avhening av årstid, temperatur osv.

Ser her at en sier at måleren hans viser gult fra 12-16%. Ikke bruk fargene som en indikasjon på noe som helst. Ønsket fuktighetsinnhold varierer alt i fra hvor en måler... Det er stor forskjell på ønsket fukinnhold på ytterkledning og f.eks innvendig panel.

Få fuktigheten i de bærende konstruksjonene i ca. 14% så tror jeg det vil gå fint.