#12
 23     0
kondensen kommer av at det er for fuktig eller for kaldt ved vinduet. Løsningen er å få det varmere ved glasset eller få vekk fuktigheten.

Selv løste jeg det ved å installere balansert ventilasjonsanlegg når jeg bygde ut. Alternativt kan vinduer byttes til noen med bedre isolasjon.

Mulig at konvektorovner under vinduet også kan begrense problemet.
   #13
 752     0
Kondens viser seg ofte på vinduer i vinterhalvåret. Dersom du ikke plages av svertesopp eller fuktansamlinger i nedkant av det trenger ikke dette være et problem for inneklimaet.

Vanlige løsninger er å plassere varmekilde under vinduer med kondensproblemer, utbedre ventilasjonen i rommet (åpne ventilene du har over vinduet) eller sette inn bedre isolerte vinduer. Kondens på vinduer får du gjerne på bad med underdimensjonert avtrekksvifte og også der vinduene lekker litt (utette pakninger).

Kondens i seg selv er jo ikke farlig, og i mange hus er det nesten ikke til å unngå. I store mengder over tid kan det imidlertid bli et problem for noen vinduer og for luftkvaliteten dersom det fører til sopp og muggvekst.
   #14
 11     Sandnes     0
Til den som startet tråden.

Du har det som kalles mekanisk avtrekk.  Det er en avtrekksvifte på kjøkkenet ditt som styrer luftmengden som suges ut av boligen.  Viften suger luft fra kjøkkenet, badet og evt vaskerom og boder.  Dørene til rom med avtrekksventiler skal ha luftespalte mellom terskel (flat terskel) og dørblad  Viften har sannsynligvis 3 styrkeinnstillinger. Styrke 3 bruker du når du lager mat eller dusjer.  styrke 1 er standardinstillingen - den surrer og går (sannsynligvis uten at du hører den) og skifter ut luft hele tiden.  Styrke 2 er en mellominnstilling som du får prøve deg frem til når det er behov...

Problemet er at for å klare å suge luft ut av boligen, så må det også komme luft inn i boligen.    Derfor er det luftespalter over vinduene.  Disse bør stort sett alltid være åpne.  Føler du at inneluften likevel er tung og dårlig, så bør det settes inn veggventiler i tillegg.

Til alle:  Kondens på vinduer er et tydelig tegn på for høy luftfuktighet og for dårlig ventilasjon.  Dette gir dårligere inneklima som er ubehagelig for personer og kan som kan presse fuktighet ut i vegger og tak med svertesopp og mugg som resultat.
   #15
 10     Mjøsa     0
"Tilfeldig forbipasserende" har tydelig satt seg inn i problemet og har forstått min forklaring.  God beskrivelse av en vanlig situasjon akkurat som vår.

Her i huset passerer det aller meste av inn-luft gjennom soverommet mens vindusventilene er stengt.  Vi orker ikke kald trekk slik "vanlig"bruk av ventilene gir.  Kondens på vinduet i soverommet kommer av ønsket temperatur på 10 - 12º når det er mulig.  Det er naturligvis enklest å løse problemet ved å øke tempreratur vesentlig, men det vil vi ikke ha!  På tide at noen prøver varmerørene som før beskrevet.

Jeg legger ellers merke til at de fleste som interesserer seg i denne saken bor i kystklima.  Nå har vi her -10º, for noen dager siden hadde vi -23º, dvs. ganske normal vinter.
   #16
 2     Stavanger     0
Jeg ville ha byttet glass (ikke nødvendigvis hele vinduet med karm) til lavere U-verdi, og dermed fått både mindre kondens og lavere varmetap.  Soverommet hadde likevel neppe blitt ubehagelig varmt.

Å innrette en bolig slik at man har kalde soner (soverom) som "isolasjon" mellom de varme rommene og utelufta, er en vis måte å innrette seg på.

Mest effektiv lufting av boligen får man ved å sette på full gjennomtrekk ved å åpne dører og vinduer, i 10-15 minutter.  Da trekker den gamle lufta ut uten at hele bygningsmassen blir så nedkjølt at det kreves mye energi for å varme den opp igjen.

Moderne vinduer med U-verdi mindre enn 1,5 mangler ofte ventiler.  Det er jo bortkastet å først tette et hus etter alle kunstens regler, og så lufte ut døgnet rundt med vindusventiler.

Å lufte fuktige rom innover i huset er også en metode jeg selv har brukt med stort hell.  Badet er ofte det varmeste rommet i huset, men når man er der tilfører man bare litt "dårlig ånde" og mye fuktighet.  Ved å lufte innover får man fuktet innelufta og samtidig brukt varmen fra badet, og sparer altså energi samtidig som man får trivelig innemiljø for folk, planter og dyr.  Man kan jo for eksempel ha ei vifte i veggen mellom badet og gangen istedenfor mellom badet og utelufta, og blåse varmlufta inn i huset.  Badelufta har som regel lite volum i forhold til resten av boligvolumet, så fuktigheten blir som regel så uttynnet at den bare gjør godt.  Men vær klar over skade ved fuktig luft, les f.eks. punkt 1.3. på http://www.purairsystems.no/nyheter.asp

Piper med luftløp i tillegg til røykløp (vanlig før, sjeldent nå) ga gode muligheter for strømløs utlufting.  Jeg bodde i et hus med slik pipe, og koplet en avtrekksventil til luftløpet.  Når boligen var varm om vinteren, særlig om man fyrte med ved, ble pipa varm og lufta i luftløpet begynte å stige og suge med seg luft fra rommet den var tilkoplet.  I badet mitt var der da aldri kondens, selv ikke når jeg dusjet, heller ikke om sommeren.  Vifta som stod på ventilen, ble aldri brukt, men gikk rundt av seg selv på grunn av oppdriften i lufta.

Vær ellers klar over at vedfyring gir god utlufting.  Når det er god fyr i ovnen, suges luft opp i pipa, og ny luft inn i huset der den kan komme fra, enten det er åpne vindusventiler, luft fra loft eller kjeller.  Der er som regel nok lekkasjer i et hus til at du kan skalke alle lukene og likevel ha nok luft til å brenne bål i ovnen.  Men utelufta blir meget tørr når den varmes mye opp, og da er fuktighet fra badet svært velkommen inne... Smile