Jeg sliter med samme problemstilling på en CMG 400 levert av Covent. CMG 400 ertsattet tidligere anlegg med kryssvarmeveksler, anlegget fra Genvex har gått uten driftstans siden huset ble bygd i 1987. Dette sto også på kaldt loft og det var montert avløp med varmekalbel for kondensvann. Dette ble fjernet ved renovering. Da det var på tide å fornye og oppgradere ventilasjonsanlegget, falt valget på CMG 400 fra Covent da det ikke skal oppstå kondensdannelse og derfor ikke behov for kondensavløp. CMG 400 kunne også plasseres på kaldt loft hvor ventilasjonsanlegget nå står. Isdannelse oppstår ved 10-15 minus over en periode. Isdannelsen og rim i selg selv er ikke farlig, men når det smelter renner det ut av ventilasjonsanlegget og ned i isolasjonen. Pga isdannelse vinteren 2009 /10 ble Covent kontaktet pr tlf, de anbefalte etterisolering av selve agregatet. uten at det ga noen bedring, det ble sendt skriftlig reklamasjon juni 2010, uten noen tilbakemelding. Ny reklamasjon ble sendt i desember 2010. Vifter går som normalt og ingen ventiler er stengt, Covent mener det er noe galt med luftmengde. Huset virker godt ventilert. Isdannelse i roterende varmegjenvinnere er ikke et ukjent problem for Covent ,som skriver, skulle det være fare for igjenfrysing kan dette unngås ved forvarme, nedregulere turtall av rotor, nytte bypass, stoppe tilluftvifte. Jeg ser på mulighet for forvarme da redusering av turtall ikke er mulig, stoppe tilluftvifte er ikke mulig og bypass er ikke mulig. Covent leverer ikke forvarmer men ser at Systemair og Heru mfl. har kanalvarmere:
Kan noen av disse brukes i tilluftkanal til aggregat? Har noe erfaring med dette? Tileggesvarmen er bare tenkt brukt i kuldeperioder hvor utetempraturen faller mot 10-15 minusgrader.
Vi har VR700 på kaldloft, og har ikke samme problemet med ising i vifta. Derimot er det store istapper i takrenna. Har målt temperaturen i taket til +5,5C når det var -8C ute. Vedlegger bilde med punktmålinger av temperaturen på loftet. Lekkasjer medfører vel bl.a. tap i varmegjenvinningen... Ser at det er flere som skriver om ekstra isolering av kanaler. Vil gjerne ha innspill til hvordan det kan gjøres.
For andre som bygger/planlegger å bygge nytt så kan jeg varmt anbefale løsningen vi har gått for, med aggregatet i kjelleren, og ingen rør i kalde soner. Det gjør det i praksis umulig at det skal oppstå lignende problemer.
Hvis man ser på en systemskisse av en roterende varmeveksler, og tenker litt på hva det vil si med relativ luftfuktighet og temperatur, så blir det fort klart at avkast luften har høyere temperatur enn inntak. Det er dermed fysisk umulig å få innluften til å holde på like mye fuktighet som utluften siden varmere luft kan holde på høyere fuktighet. I teorien så kan man tenke seg at det ville gå greit nok så lenge inkommende luft ikke er mettet med fukt, men den kondensen som legges igjen på rotoren som et resultat av utgående luft kjøles ned vil måtte fordampe i sin helhet i den delen av syklusen hvor inkommende luft varmes opp. Det er nok ikke praktisk mulig ved høye luftfuktigheter, spesielt ikke når det er såpass kaldt at ting begynner å fryse. Is kan fordampe direkte, men gjør det veldig seint. Derfor vil nok is på rotor oppstå når man dusjer og tørker tøy og annet. Forhåpenligvis fordamper det igjen når luften på veg ut får lavere fuktighet. Med is på rotoren så reduseres varmeoverføringen og effektiviteten. Hvis det danner seg rim og is på veggene i kammeret hvor utluften befinner seg så må nødvendigvis det skyldes dårlig isolering av veggene på kammeret, som fører til at veggene har lavere temperatur enn luften og at luften dermed vil kondensere. En måte å redusere det problemet på kan være å lime på slike motor-isolasjons-plater fra biltema på utsiden av enheten.
Det er svært lite sansynlig at det vil fryse på viftene. Bladene passerer svært mye luft, og friksjon og varme fra el-motor vil gjøre viftebladene ørlite varmere enn lufttemperaturen, samtidig som de store luftmengdene som strømmer forbi vil skape en effektiv tørking av bladene. Viftene skal derfor ikke kunne bli et problem.
Et svært viktig poeng med ventilasjonen er at gjenvinningen må fungere. De som nevner at en bekjent får -2 grader inn i rommene må ta kontakt med vedkommende og få ham til å fikse dette umiddelbart. Årsaken til at dette er så viktig er at tilluft til huset oftest går gjennom uisolerte rør, og med -2 grader inni dem så vil det dannes store mengder kondens rundt rørene, med påfølgende fuktskader inni veggene og takene hvor disse svært kjølige rørene går, med mindre alle disse går på utsiden av dampsperre såklart, men det høres lite sansynlig ut.
Det er helt riktig som du nevner her, at med forvarme unngår en problemer med kondens og isdannelse. Det høres kanskje "galt" ut å varme opp uteluften før den går gjennom aggregatet, men de fleste aggregater har automatikk som kan styre dette, slik at det kun slår inn når ute-temperaturen kommer under en angitt grad Celsius. Dette gjør at forvarmebatteriet ikke forbruker strøm hele året. Forøvrig vil jeg si at det finnes både "Merchedes og Lada" utgaver innenfor dette feltet, så til de som skal installere at nytt ventilasjonsanlegg, les dere frem til det anlegget som vil dekke deres behov. Ikke alltid rett å velge det billigste alternativet.
Det finnes ikke ett rotoranlegg med forvarme,pga ising ikke er noe problem,MEN i fuktige lokaler sliter rotoren derfor anbefales kryssveksler i bla basseng. kryssanlegg har frostsikringsautomatikk/rotoranlegg har det ikke.(unntaket er ved vannvarmebatteri)
Det finnes ikke ett rotoranlegg med forvarme,pga ising ikke er noe problem,MEN i fuktige lokaler sliter rotoren derfor anbefales kryssveksler i bla basseng. kryssanlegg har frostsikringsautomatikk/rotoranlegg har det ikke.(unntaket er ved vannvarmebatteri)
Hei Vias, som du ser av bilder, tidligere i tråden blir det i enkelt anlegg kondens , is og vann som trenger avløp. Jeg opplever det samme, derfor lurer jeg på om noen har erfaring med forvarming av rotorveksler. Jeg har vært i kontakt med http://www.veab.com/ og forespurt om deres Kanalvärmare MQU 160-1,2 kan brukes som forvarmer. Jeg får tilbakemelding på at dette er mulig, sammen med kanaltermostat TG-K330. Jeg vurderer forvarming etter å lest om det i dokument fra Covent(se vedlegg). Å flytte anlegget inn i varm sone er ikke umulig, men medfører store kostnader. Har du noen formening om hvorfor enkelte plages med kondens og isdannels i anlegg som er beregnet for å stå i kaldt loft. I mitt tilfelle må det ha vært kulde ned mot 10-15-20 minus over en litt lengre periode. 1-2 uker.
Hei, ising i anlegget skapes av fuktig avtrekksluft, fortrinnsvis ved dusjing. skal du ha forvarme av inntaksluft burde du hatt automatikk som føler fukt og temp(termofuktstav brukes i kryssvekslere) evt bryter på elbatteri men da blir det litt jobb å følge med når du skal slå på og av. Det mest geniale ved rotor har vel å hatt en automatisk stopp av rotor i 1 minutt pr døgn for evt avising da hadde det aldri bygget seg opp store mengder med is. om evt anlegget står i varmt rom vil du fortsatt oppleve ising i rotor.
personlig mener jeg forvarming er unødvendig bruk av energi pluss at gjennvinningsgraden faller betraktelig. så jeg syns dette er ett problem levrandør må løse uten forvarming som bruker 1-2 kwh. Har selv villavent rotor iser noe men jeg har ikke foretatt noe for å forhindre, da rotor rusler og går, tiner av ved mildere uteluft uten store vannmengder som evt forsvinner sammen med avkastluft.
Da det var på tide å fornye og oppgradere ventilasjonsanlegget, falt valget på CMG 400 fra Covent da det ikke skal oppstå kondensdannelse og derfor ikke behov for kondensavløp. CMG 400 kunne også plasseres på kaldt loft hvor ventilasjonsanlegget nå står. Isdannelse oppstår ved 10-15 minus over en periode. Isdannelsen og rim i selg selv er ikke farlig, men når det smelter renner det ut av ventilasjonsanlegget og ned i isolasjonen. Pga isdannelse vinteren 2009 /10 ble Covent kontaktet pr tlf, de anbefalte etterisolering av selve agregatet. uten at det ga noen bedring, det ble sendt skriftlig reklamasjon juni 2010, uten noen tilbakemelding. Ny reklamasjon ble sendt i desember 2010. Vifter går som normalt og ingen ventiler er stengt, Covent mener det er noe galt med luftmengde. Huset virker godt ventilert. Isdannelse i roterende varmegjenvinnere er ikke et ukjent problem for Covent ,som skriver, skulle det være fare for igjenfrysing kan dette unngås ved forvarme, nedregulere turtall av rotor, nytte bypass, stoppe tilluftvifte. Jeg ser på mulighet for forvarme da redusering av turtall ikke er mulig, stoppe tilluftvifte er ikke mulig og bypass er ikke mulig. Covent leverer ikke forvarmer men ser at Systemair og Heru mfl. har kanalvarmere:
http://catalogue.systemair.com/NO/itemgroup/205.aspx,
http://www.ventin.se/kanalvarmarkit-el-09-kw-p-1234.html
http://www.soliduct.com/ventilationsaggregat/kanalvarmare.htm
Kan noen av disse brukes i tilluftkanal til aggregat? Har noe erfaring med dette?
Tileggesvarmen er bare tenkt brukt i kuldeperioder hvor utetempraturen faller mot 10-15 minusgrader.
Ventilasjon.doc
Hvis man ser på en systemskisse av en roterende varmeveksler, og tenker litt på hva det vil si med relativ luftfuktighet og temperatur, så blir det fort klart at avkast luften har høyere temperatur enn inntak. Det er dermed fysisk umulig å få innluften til å holde på like mye fuktighet som utluften siden varmere luft kan holde på høyere fuktighet. I teorien så kan man tenke seg at det ville gå greit nok så lenge inkommende luft ikke er mettet med fukt, men den kondensen som legges igjen på rotoren som et resultat av utgående luft kjøles ned vil måtte fordampe i sin helhet i den delen av syklusen hvor inkommende luft varmes opp. Det er nok ikke praktisk mulig ved høye luftfuktigheter, spesielt ikke når det er såpass kaldt at ting begynner å fryse. Is kan fordampe direkte, men gjør det veldig seint. Derfor vil nok is på rotor oppstå når man dusjer og tørker tøy og annet. Forhåpenligvis fordamper det igjen når luften på veg ut får lavere fuktighet. Med is på rotoren så reduseres varmeoverføringen og effektiviteten.
Hvis det danner seg rim og is på veggene i kammeret hvor utluften befinner seg så må nødvendigvis det skyldes dårlig isolering av veggene på kammeret, som fører til at veggene har lavere temperatur enn luften og at luften dermed vil kondensere. En måte å redusere det problemet på kan være å lime på slike motor-isolasjons-plater fra biltema på utsiden av enheten.
Det er svært lite sansynlig at det vil fryse på viftene. Bladene passerer svært mye luft, og friksjon og varme fra el-motor vil gjøre viftebladene ørlite varmere enn lufttemperaturen, samtidig som de store luftmengdene som strømmer forbi vil skape en effektiv tørking av bladene. Viftene skal derfor ikke kunne bli et problem.
Et svært viktig poeng med ventilasjonen er at gjenvinningen må fungere. De som nevner at en bekjent får -2 grader inn i rommene må ta kontakt med vedkommende og få ham til å fikse dette umiddelbart. Årsaken til at dette er så viktig er at tilluft til huset oftest går gjennom uisolerte rør, og med -2 grader inni dem så vil det dannes store mengder kondens rundt rørene, med påfølgende fuktskader inni veggene og takene hvor disse svært kjølige rørene går, med mindre alle disse går på utsiden av dampsperre såklart, men det høres lite sansynlig ut.
Forøvrig vil jeg si at det finnes både "Merchedes og Lada" utgaver innenfor dette feltet, så til de som skal installere at nytt ventilasjonsanlegg, les dere frem til det anlegget som vil dekke deres behov. Ikke alltid rett å velge det billigste alternativet.
kryssanlegg har frostsikringsautomatikk/rotoranlegg har det ikke.(unntaket er ved vannvarmebatteri)
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)
Har du noen formening om hvorfor enkelte plages med kondens og isdannels i anlegg som er beregnet for å stå i kaldt loft. I mitt tilfelle må det ha vært kulde ned mot 10-15-20 minus over en litt lengre periode. 1-2 uker.
Roterende varmegjenvinner.pdf
skal du ha forvarme av inntaksluft burde du hatt automatikk som føler fukt og temp(termofuktstav brukes i kryssvekslere) evt bryter på elbatteri men da blir det litt jobb å følge med når du skal slå på og av.
Det mest geniale ved rotor har vel å hatt en automatisk stopp av rotor i 1 minutt pr døgn for evt avising
da hadde det aldri bygget seg opp store mengder med is.
om evt anlegget står i varmt rom vil du fortsatt oppleve ising i rotor.
personlig mener jeg forvarming er unødvendig bruk av energi pluss at gjennvinningsgraden faller betraktelig.
så jeg syns dette er ett problem levrandør må løse uten forvarming som bruker 1-2 kwh.
Har selv villavent rotor iser noe men jeg har ikke foretatt noe for å forhindre, da rotor rusler og går, tiner av ved mildere uteluft uten store vannmengder som evt forsvinner sammen med avkastluft.
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)