90    5    0  

Kald trekk fra naturlig ventilasjon på bad - normalt?

 179     0
I det siste har jeg latt merke til at det ofte er kaldt på badet. Vi har et svært lite bad, med ventilasjonsluke og naturlig ventilasjon. Jeg tror i alle fall det er naturlig vent da vi ikke har noen av/på-bryter, men det er mulig at næringslokalet i kjelleren har noe de setter i gang som påvirker hele gården. Uansett: det kommer nokså mye kald luft ut fra ventilen i taket, noe jeg synes er merkelig når jeg trodde den heller skulle dra luft enn å øse ut. Det blir i tillegg relativt kaldt på badet. Er dette vanlig, eller er det noe rart på gang her? Vi bor i bygård med flere bad over hverandre.

TSt
   #1
 3 342     0
Faren er at noen i bygget har montert noe som suger ut luft evt at næringsarealet nederst har noe som gjør at det blir slik.  Da har ventilasjonen snudd.  Det som er viktig er at det ikke er en felles avtrekksvifte på kanalen og at denne ved en feil har blitt snudd slik at den blåser nedover. Så noen som har med fells ting bør se på det. 
  (trådstarter)
   #2
 179     0
OK. Så det er ikke normalt? Skal holde et øye med det, og deretter kontakte styret da kanskje.
Men - det bør IKKE være en felles vifte på kanalen, uansett? Eller er det bare stress om denne har snudd?
Det kan også være at noen har montert vifte hos seg, men da er det litt rart at det kommer luft ut hos andre. Hm.
   #3
 15 847     Akershus     0
Naturlig vent i gammel bygård betyr normalt at det er en «pipe fra kjeller til over tak. Sirkulasjonen er liten og avhengig av temperatur inne og ute. Vanligvis best om vinteren. For at det skal fungere må du ha en ventil. Veggen i leiligheten åpen og dører må stå på gløtt eller det må være spalt under badedøra.

Hvorfor kommer lufta feil vei? Det kan oppstå værfenomener som gir tidvis slike effekter. Mer vanlig er at noen «smartinger setter vifte i ventilen for å øke avtrekket hos seg. Det kan føre til at vedkommendes badeduft kommer ut hos naboene, særlig nederst i blokka der det er lang vei til avlufting på taket.

Ellers så kan en bedre ventilasjonen ved å sette avtrekksvifte på taket. Det vil øke avtrekket for alle, gitt at den går rett vei. Et firma i kjelleren som stapper inn kald luft vil blåse inn dette i alle leilighetene oppover.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 179     0
Hei og takk for svar!
Jeg bor øverst, og har bare loftet over meg. Jeg vet ikke om det ville ha noen effekt dersom naboene setter inn vifte, men kanskje dersom de under har gjort det, da får lufta kanskje for god fart oppover. Det er mulig at det er satt inn en vifte i kanalen, men dersom det er slik, eller egentlig uansett: bør jeg gjøre noe med dette? Klart det er litt dumt med kaldt bad, og i alle fall dumt dersom dampen fra dusjen ikke går opp, men derimot ut i leiligheten. Dette synes jeg er vanskelig å vite: men jeg kjenner definitivt en kald trekk fra åpningen i taket slik det er nå. Det betyr kanskje at man må finne ut av det?
TSt
   #5
 3 342     0
Hvis det er kjøkken ventilator de erstatter med noe som suger ut luft kan det bli undertrykk inne og luft suges ned gjennom kanal istedenfor oppover som er naturlig. Masse kald luft inn nede, gjerne kombinert med vifte er jo også en annen mulighet. De som evt setter vifte på badet kan føre til at du får luften dere inn men den burde ikke være så kald. Et IR termometer kan en måle temp på flater, f.eks. på risten luften nå kommer ut av og hvor dan skulle gått inn. Det med vifte feil vei er mulig, vet om et sted leverandør var mange ganger for å sjekke uten at denne feilen ble oppdaget fordi den var for dum.