1,977    8    0  

Kan vi bruke miniventilasjon i hele huset?

 34     Bergen     0
Vi skal pusse opp vårt gamle hus fra 1961, og selv om vi fortsatt er i planleggingsfasen peker det meste på at det i første omgang (pga. kostnader) blir fasaderehabilitering der vi tar alt det ytre, som f.eks. etterisolering, nye vinduer, ytterdører og nytt tak. Innvendig har vi tenkt å ta oppgradering rom for rom, og over lengre tid. Balansert ventilasjon blir nødvendig pga. både isolasjonsmengde og tetting, men ferdigmontert balansert ventilasjon er dyrt, og jeg vegrer meg for å mekke rørføring selv. 

Det har jo vært en del tråder her om miniventilasjon, der det typisk har blitt satt inn som en del av rehabilitering av enkeltrom, eller for å løse problem med lukt/fukt/etc. Spørsmålet mitt er om det kunne være en idé å bruke miniventilasjon i "alle" rom i huset eller om det er gode grunner til å ikke gjøre det? 

Slik jeg ser det vil den store fordelen være å slippe å lage røropplegg for hele huset, mens ulempene er at det blir mange "hull" i veggene med de problemene det kan dra med seg, i tillegg til at det kan bli mer vedlikehold på sikt med mange småmotorer kontra ett stort anlegg. Av tidligere innlegg på forumet ser det ut til at støynivået på soverom vil kunne være akseptabelt, og prisnivået for rimelige modeller er ikke avskrekkende.

Noen som enten har erfaringer eller gode argumenter for eller i mot?

   #1
 535     Horten     0
svaret er vel i all hovedsak ja.

vi sjekket opp dette i forbindelse med husbygging, og da kom det trøbbel siden de ikke oppnådde kravene om forsert luftmengde på våt rom.

i eksisterende bolig er det etter hva jeg har forstått ikke de samme kravene til ansvarlig prosjekterende.

personlig liker jeg denne løsningen veldig godt, og i følge importør vil du ikke slite med under trykk om du monterer vanlig avtrekksvifte på bad da dette vil bli jevnet ut av minivent allikevel.

tror nok ikke du vil trenge dette i alle rom. dersom du kjører terskelfritt vil du oppnå god luftgjennomstrømning allikevel.
  (trådstarter)
   #2
 34     Bergen     0
Takk for finfin informasjon!

Jeg må forresten legge til at jeg har vært i kontakt med Enova, som har svart at jeg kan få refundert 25% (opp til 20k) av totalkostnad for det antall miniventilasjonsenheter jeg trenger til huset. Siden det er mulig å enheter som er helt klare (ikke må installeres av autorisert personell), kan jo dette bli en hyggelig investering sammenliknet med andre alternativer.
   #3
 6,009     Finnmark     0
Takk for finfin informasjon!

Jeg må forresten legge til at jeg har vært i kontakt med Enova, som har svart at jeg kan få refundert 25% (opp til 20k) av totalkostnad for det antall miniventilasjonsenheter jeg trenger til huset. Siden det er mulig å enheter som er helt klare (ikke må installeres av autorisert personell), kan jo dette bli en hyggelig investering sammenliknet med andre alternativer.

......spennende å se hvordan det gårO:)
Tviler på at det er nok å sende fakturaer på miniventilasjonsenheter for å utløse tilskudd...........men det er lov å håpe:)
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 34     Bergen     0
Ja, det kan nok bli lovlig spennende, men dette er altså det de svarte meg (dette er et oppfølgingsspørsmål med svar i redigert form):

Jeg: Betyr dette at dere dekker flere enn én enhet? Grunnen til at jeg spør er at dere stadig bruker formen "anlegget" (bestemt form entall) i informasjonsmateriellet.
Enova: Det dekkes et komplett anlegg per bolig/enhet. Det må som tidligere beskrevet dokumenteres gjennom beregninger fra leverandør.

Jeg: I tillegg skriver dere at "Arbeidet skal utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon." For miniventilasjon finnes også ferdigmonterte enheter, slik at du faktisk kan få de med tilkoblet ledning og støpsel, så du bare må sette de inn i tilrettelagt (isolert og tettet mv.) hull i veggen. Betyr dette kravet da at så lenge produsent har tilrettelagt for selvmontering, så er det godkjent? For tilkobling til fastmontert elektrisk opplegg forutsetter jeg selvfølgelig at godkjent installatør (elektriker) benyttes.
Enova: Når det gjelder krav til utførelse, stiller ikke vi krav utover det som reguleres av gjeldende forskrifter. For installasjon av et slikt anlegg vil det da være tilstrekkelig med elektriker for montering av elektrisk opplegg.
   #5
 6,009     Finnmark     0
Og man kan jo bruke "eksisterende" stikkontakter ogsåGrin
Signatur
   #6
 10     Brumunddal     0
Hvordan går det med dette prosjektet?

Jeg vurderer å gjør noe lignende med min bolig.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 34     Bergen     0
Denne glapp i sommerferien, Furuheim. Jeg har ikke kommet i gang ennå, men har kjøpt en Twinfresh Expert i dag til testing på baderom. Med mindre det dukker opp noen negative overraskelser, blir det nok en slik enhet på hvert soverom som et minimum.

Jeg skal prøve å oppdatere her etterhvert som jeg får erfaring med enheten(e) og bestemmer meg for løsning på soverommene. Håper å høre fra deg også om hvordan du legger opp dette - det er stort sett ettromserfaringer jeg har lest her på forumet så langt, så jeg er nysgjerrig på alle som har planer om å gjøre det mer "helhetlig".

   #8
 567     bare ett av gangen, helst     0
Takk for interessant svar fra Enova. Enkelte av disse miniventilasjonsanleggene krever ikke elektriker (de har ledning som kan plugges i, eller 12 volt og trenger bare en passe kraftig batterieliminator).