(trådstarter)
   #11
 18     Trondheim     0

Jeg har en liten "fritidsleilighet" i et sameie i Trondheim og det er fjernvarme i disse leilighetene, men fjernvarmen tror jeg ikke noen sameier har inkludert i fellesutgiftene. De kommer som egen avregning for hver leilighet.


Det er kanskje litt forskjell avhengig av om det er sameie eller borettslag?
Følgende er inkludert på fellesutgiftene på en leilighet fra forrige byggetrinn: "Strøm, varme, v.vann kr. 901,-", men det var borettslag.



Du bør sjekke opp hva slags anlegg de setter inn som balansert ventilasjon for det er mye skit ute og går og av og til kaller de det balansert og setter inn et mekanisk avtrekk.


Jeg får bare til svar at leverandør ikke er valgt enda, men at de skal oppfylle krav til TEK07. Men da må de jo nødvendigvis også ta hensyn til maksimal temperatur for termisk komfort som er 26 grader. Det står jo i veilederen den helst ikke skal overskrides mer enn 50 timer i året. Er ikke det ganske vanskelig så lenge man har store vindusflater, og ingen kjøling?

Vil jo ikke at det blir som hos disse: http://www.tu.no/bygg/article252236.ece

   #12
 3,216     0


Det er her jeg ikke helt ser logikken: hvis en "jalla"-løsning fra Elkjøp til 2500 kr gir nok kjøling om jeg kjører den et par timer før jeg legger meg, hvorfor skal ikke et fastmontert aggregat som jeg gjerne betaler 25.000 kr for kunne klare å kjøle ned 46 kvadrat?

"du må proppe igjen lufteanlegget ditt." Hva skyldes det ?





Det er forskjell på anlegg som er produsert og optimalisert for KUN oppvarming kontra anlegg som er reversible (det betyr: snur prosessen til kjøling).
Kjenner ikke til ditt anlegg med regner med at fjernvarme kun er varme?? ???


Hva er egentlig forskjellen? Er det ikke i balansert ventilasjon i praksis en varmepumpe som varmer opp innlufta? Hvorfor skal ikke denne kunne snus?

AtW
   #13
 3,216     0

De finnes aggregat som nevnt, med kjøledel.

Men husk at med balansert ventilasjon så har du et luftutbytte, dvs du må kontinluerlig kjøle ned nye mengder luft. Balansert ventilasjon har ofte et strømforbruk på 10.000kr pr år for et hus, kun i oppvarming. Du har også kulde "tap" på veien fra den kalde delen til stuen din, så rørene må isoleres.

Mitt råd til deg, (siden dette er en liten leilighet) kjøp deg en luft luft varmepumpe. Da kan du kjøle ned leiligheten om sommeren og varme den opp om vinteren, og du sparer penger på sikt.

Har man tilstrekkelig ventilasjon har man luftutbytting uansett, dette gjør at det koster mer å opprettholde en komfortabel innetemperatur, uansett ventilasjonsløsning.

AtW
   #14
 806     0
ja, den er udiskutabel. Bytter du ut luften inne vil det alltid være noe varmetap som må kompenseres.

De beste gjennvinnerne klarer ved minus tyve ute å gjennvinne inntil 90% av varmen, og så går det opp mot to tusen kWt pr å på i drive viftene og dette er varme som en som regel får ut i et allerede overvarmet teknisk rom. Klart en lufter ut fra dette og men det må gjennom gjennvinner før en får noen glede av det så minst 200 kWt pr år går rett til kråka. og med tanke på at anlegget også skal drives i den delen av året enikke fyrer tror jeg en kan estimere med at et meget godt ventilasjonsanlegg bruker 1000-1500 kwt pr år som er direkte svinn. Pluss at en må varme opp det tapet av energi en har ved ventilasjon.

Dersomanlegget har behov for forvarming etc vil tapet bli desto høyere.

Men frisk luft må en jo ha da. 
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 18     Trondheim     0

Er det ikke i balansert ventilasjon i praksis en varmepumpe som varmer opp innlufta? Hvorfor skal ikke denne kunne snus?

AtW


I følge entreprenøren er det vanlig i leiligheter med et elektrisk varmeelement som forvarmer luften. Altså ingen varmepumpe.

Videre får jeg høre at "Leilighetene skal være bygget slik at de skal gi behagelig innetemperatur uansett tid på året", men på spørsmål om det betyr at man har regnet seg frem til at man er innenfor kravene til TEK07 får jeg svar at det ikke er gjort. Kravene er jo maks 26 grader (men at man tillater høyere temperatur i 50 timer i året). Det er ikke solskjerming prosjektert inn, og et balansert ventilasjonsanlegg uten kjøling blåser jo ut luft som er varmere enn uteluften.

   #16
 1,185     0
Hva med å oppgradere ventilasjonsaggregatet til et ventilasjonsaggregat med innebygd varmepumpe? Det er martna her i byen og jeg så som snarest dette utstilt, husker ikke fabrikat. Dette aggregatet kunne brukes til både oppvarming og kjøling såvidt jeg kunne se av spesifikasjonene. Kan undersøke mer i morgen om det er ønskelig... Smile
   #17
 5,741     0

Er det ikke i balansert ventilasjon i praksis en varmepumpe som varmer opp innlufta? Hvorfor skal ikke denne kunne snus?
AtW

Ulike ventilasjonsløysinger i stigande prisrekkefølge:
Naturlig avtrekk - takventiler på kjøkken/bad føres over tak, ingen vifte, temperaturforskjell gjer at lufta stig opp og ut, luft inn i ventiler i vegger/over glas.

Mekanisk avtrekk, som over, men det er vifte som trekker ut luft.

Balansert ventilasjon - som over, men luft inn leveres av egen vifte og ventiler i tak i oppholdsrom/soverom. Ingen gjenvinning av varme. Balansert betyr like mykje luft inn som ut (ca.). Ofte filter på innlufta.

Balansert ventilasjon med varmegjenvinner - som over, men luft inn oppvarmes av luft ut via ein varmevekser som med fordel kan byttes i ein sommerkasett uten gjenvinning om sommeren. Da blir det litt kjøligere inne.

Balansert ventilasjon med varmepumpe - som over, men luft inn oppvarmes av luft ut via ei varmepumpe som står i aggregatet . Varmepumpe kan ofte "snus" og da kjøler den luft inn.

  (trådstarter)
   #18
 18     Trondheim     0

Hva med å oppgradere ventilasjonsaggregatet til et ventilasjonsaggregat med innebygd varmepumpe? Det er martna her i byen og jeg så som snarest dette utstilt, husker ikke fabrikat. Dette aggregatet kunne brukes til både oppvarming og kjøling såvidt jeg kunne se av spesifikasjonene. Kan undersøke mer i morgen om det er ønskelig... :-)


Finnes det slike aggregat som fysisk like store som en med bare varmeveksler?

Husk at det er ingen garanti for at sameiet lar meg plassere noe på vegg / tak.
  (trådstarter)
   #19
 18     Trondheim     0


Mest sannsynlig må du bite i det litt småbitre eplet og akseptere at du enkelte dager får det litt varmt på soverommet. Men jeg kan trøste deg med at det er ikke mange dagene i året det er varmt ute etter kl 2300 i Trondheim.



Klokka 03.00 i natt viser Yr.no 21,5 grader i Trondheim. Er nok flere enn meg som sliter med å få sove!  :'(
   #20
 63     Halden     0
Jeg har selv montert en Nilan VPL15 - balansert ventilasjon med kjøling i en leilighet i en bygård fra 1850. Ble veldig fornøyd med den løsningen. Gir veldig behagelig inneklima i og med at det sitter 2 filtere hvor det ene filtrer innluften, det andre filtrer luften som hentes ut fra bad / våtrom. Denne leiligheten ligger midt i sentrum, men også støybildet er behagelig da det ikke finnes ventiler som kan slippe inn støy. Jeg mener personlig at komfort elementer (ren luft, støy, varme/kjøling) med et skikkelig balansert ventilasjonsanlegg er viktigere enn om man sparer noen hundrelapper på strømregninga.

Jeg har plassert mitt Nilan-anlegg på loftet med tilkobling på siden av anlegget, men du får også anlegg med stussene på toppen slik at du kan plassere det oppe på varmtvannsberederen og la kanalene gå rett opp i taket.

Du trenger ikke bekymre deg om naboene med et slikt anlegg, for det eneste du trenger er 2 ventiler på veggen eller hatter på taket som henter inn frisk luft og sender ut "brukt" luft.

Ser ut som du skal gjøre dette i Trondheimsområdet. Se da www.airflow.no som holder til på Ranheim.
Signatur