150    2    0  

Overtrykk for å holde støv ute?

 48     Tønsberg     0
Hei, vet ikke om dette er rett plass å poste, men prøver:

Jeg har en kjeller som brukes til mye rart. I den kjelleren har jeg behov for å montere et datarack med et par servere, switcher etc. ("IT ting"). Vifter på datautstyr går ikke godt sammen med pussestøv fra trearbeider...

Tanken er å bygge et rack selv med gips/stenderverk i et hjørne, og gjøre det ordentlig tett. Tilluft utenfra, dør med tetningslist.

Om jeg monterer en vifte som tvinger luft inn i kabinettet mitt utenfra blir det overtrykk, som vil holde svevestøv ute, samt holder temperaturen nede. Vel og bra.

  • Men blir ikke viften veldig sliten om den får mye motstand?

  • Bør jeg lage luftespalter inn i kjelleren? Hvordan beregner jeg slikt? Vil en vanlig baderomsvifte fungere? Den er jo ikke designet for å kjøre hele tiden...



Håper noen har innspill Smile

   #1
 496     Søgne     0
Jeg brukte en stillegående PAX vifte ut til en bod i flere år, for å holde den frostfri og sirkulasjon av luft i bod og i huset.. Det har fungert helt fint. Sto på ca 12 år før jeg renoverte og la inn balansert ventilasjon. Gikk 24 timer i døgnet hele tiden.

Men anbefaler en liten spalte ut i rommet feks i toppen i siden, for at du får noe sirkulasjon, og eventuelt får varmen inn. Men det kan du gjøre med en regulerbar ventil. Så kan du redusere åpningen om vinteren feks.
Signatur
   #2
 25,136     Akershus     0
Energien/strømmen til viften reduseres om den møter mye motstand, pussig nok. Den flytter mindre luft, mao utfører mindre arbeide. Dog, med mindre luft rundt motoren kan den gå varm.
Signatur
   #3
 155     0
Vær oppmerksom på at luft er en dårlig energibærer. En skal flytte mye luft for å fjerne varmen som utstyret genererer.

Hvor mye strøm bruker utstyret? Er utstyret er tilkoblet UPS kan energi forbruk enkelt leses av. Selv 3-400 Watt krever mye luft kontinuerlig. Mulig det bør være en form for redundans på viften?

Blir det for varmt kan utstyret automatisk slå seg av. Høy varme over tid fører gjerne til at levetiden reduseres.
   #4
 188     Kristiansand     0
Det du kunne prøve er å lage en lufttett boks der du setter inn en firkantet filter modul ala det Matthias Wandel ofte bruker når
han lager støvavsug relaterte ting, f.eks https://woodgears.ca/delta_saw/dust_collector.html, for å kunne filtrere luft inn/ut av boksen.

Man får ihvertfall kjøpt slike her i landet som forbruksmateriell til takhengte luftrensere, f.eks Ytre filter AC15AF eller Forfilter til Luftfilter Ac400. Det er godt mulig at det finnes alternative kilder for lignende filter, men jeg ville hvertfall startet med disse siden de er tiltenkt å filtere nøyaktig den type støv du vil ha på verkstedet ditt.
  (trådstarter)
   #5
 48     Tønsberg     0
Takk for innspill, fikk ikke noen varslinger og glemte det litt når finværet satte inn.

Utstyret trekker i dag rundt 350 watt i snitt (mellom 250 og 400). Ja, det er en del luft som skal skiftes ut for å holde det på under 30 grader dersom rommet blir lite. Dette "rommet i rommet" blir ikke like lite som et tradisjonelt datarack, kan koste på meg å lage det med dobbelt så mye luftvolum, uten at det nødvendigvis hjelper så mye. Men det er jo ikke noe i veien for å flytte mye luft? Handler det ikke om å beregne hvor mye luft en vifte som blåser luft inn faktisk flytter, og å beregne at det skal være litt for trangt for all den tilførte luften å slippe ut igjen (inn i kjelleren på vinteren, ut igjen på sommeren)?

tiltiderfornøye: Jeg kommer nok å bruke et filter, men nå tenker jeg jo uansett å hente luft utenfra, ikke rense den støvete lufta inne.
   #6
 155     0
Fordel med luft utenfra er lavere temperatur det meste av tida. Enklere å kjøle godt nok. En ulempe kan være høy luftfuktighet.

Ulempen er det blir større energibehov, i stedet for å bruke varmen til å varme opp innendørs.