631    4    0  

Passiv kjøling med sjøvann?

 25,377     Akershus     0
En kan få til passiv kjøling ved at kjølig brine 7 grader, kjøres gjennom en viftekonvektor e.l.

Hvis en bor ved en elv eller ved sjøen. Hva om en bruker elv/sjø som brinekjøler? I prinsippet vil det fungere, men hvor godt? Kjøletemperaturen vil trolig være endel høyere. Hvor mye kollektor trenger en?

(Det er ingen vp her, kun kjøling) 
Signatur

   #1
 531     Sarpsborg     0
Det vil vel fungere ekstremt godt, er vel ikke uten grunn at man bygger atomkraftverk ved vann.
Hvor lang kollektor må være, avhenger vel mye av hvor dypt det er der du skal legge den, jo dypere jo bedre.

  (trådstarter)
   #2
 25,377     Akershus     0
Dybde ca 3-4 m. Antatt temperatur ca 15 grader.

Alternativt: i Speideren kjølte vi melk i solsteiken. Melk med et vått håndkle over (som stadig ble tørt før tiden Sad)

Her, hva med en kveil i sola med sprederen over?
Signatur
   #3
 2,297     Ski     0
Her, hva med en kveil i sola med sprederen over?


Var i en avis eller noe for mange år siden om ei gammel dame (tror det var det) som hadde fått montert spreder på taket av huset for å kjøle det ned. Så hvorfor ikke? Her er det andre som prøvde det men fikk ikke det store resultatet står det i hvertfall http://www.ringblad.no/nyheter/stopper-vanning-av-tak/s/1-97-4435458
   #4
 3,614     0
Alternativt: i Speideren kjølte vi melk i solsteiken. Melk med et vått håndkle over

Kanskje litt på siden, men likevel: I min barndom dro man fortsatt på bilferie med takgrid på bilen. (Forløpere for dagens ski-bokser, men det ville være løgn å si at det var like aerodynamisk utformet!) Det spredde seg raskt et tips blant foreldre: For å kunne tilby ungene kald drikke på turen, pakk flasker inn i søkkvåte aviser og surr fast på takgrinda, slik at fartsvinden setter fart på fordampingen, og dermed nedkjølingen.

Mange erfarte at det ikke ble noen drikke i det hele tatt på ungene... Flasker var av glass på den tiden, og metoden var så effektiv at innholdet i flaskene frøs til is og sprengte flaska. De som kom best ut var de som hadde undervurdert hvor fort vannet fordamper, og ikke hadde tilstrekkelig vått avispapir (eller hvordan man nå vurderer det).

Ikke undervurder betydningen av vinden for nedkjølingen. Og ikke undervurder effekten av vinden for nedkjøling. For lite eller for mye vind kan være like galt. For innlednings-spørsmålet: Elva gir nok adskillig mer kontrollerbar kjøling enn en kveil i sola med sprederen over.

Uten å ha noe fagkunnskap på feltete: Det jeg lurer mer på er på varm side, dvs. i huset ditt, om du klarer å få overført tilstrekkelig varme til kjølemediet på vei ut av huset og ned i elva. Hva retur-temperaturen er fra viftekonvektoren er, når stue-lufta ligger på f.eks. 20C. Det er ihvertfall ikke realistisk å komme opp mot 20C på kjølemediet. Det er ikke like lett å regulere det der; det er ikke bare å legge ut femti meter ekstra slange i stua Smile Har du noen idé om hva temperaturløftet gjennom viftekonvektoren er, og kjenner varmekapaiteten til kjølemediet, er det lett å beregne nødvendig volum, dvs. pumpestørrelse, for en gitt kjøleeffekt. Det er vel masse folk her som kan gi faglige råd. Gutte-følelsen min er som ahattest skriver: Slange i elva vil fungere utmerket. Bare du får den forankret skikkelig.

Hvordan gjør du det? Lager deg kubiske former, esker med hull i sidene der du trer slangen gjennom, og så fyller formen med betong, et par liter pr form med et par meters mellomrom langs slangen? ... Det var bare en sprø idé jeg fikk her og nå. Kanskje det ville fungere bra, om du ikke har mulighet for å feste slangen 'hardt' til bunnen.