517    26    1  

piping og susing i balansert ventilasjon

 19     0
Hei,
jeg bor i ett nabolag hvor det er en utbygger som har bygd hele kvartalet som er forholdsvis nytt (blokkene er 2,3 og 4 år) og vi er mange som sliter med støy og diverse annet med ventilasjonen. Så tenkte jeg skulle høre om noen kanskje har noe forslag på hva de forskjellige problemene kan komme av siden det er så mange som kan så mye her :) 

Jeg personlig sliter med konstant piping i ventilasjonen , jeg har sett i tilluftskanalene og ser at de har brukt plenumskammer som ikke er lydisolerte. Kan det komme av dette? Jeg har prøvd å lukke og åpne spjeldene men det piper fortsatt, konstant. jeg holder på å bli gal av dette fordi det går veldig utover søvnen min. Hvis ikke det er plenumskammerene, har dere noen forslag? 

Vi er også mange som sliter med støy på badet, det bråker som ett uvær. Vi har to avtrekk på badet, en over dusjen og en i en tørkenisje. Den i dusjen har en fuktindikator så den skal teoretisk roe seg ned når fukten er borte, men den står og bråker som bare det. Badet er fikset i forhold til at det er riktig luftmengde nå nylig men det er ikke blitt noe bedre, heller verre. 

Det er også noen som sliter med at naboens matlukt kommer inn til de, hva kan det komme av? Vi har da ett annlegg hvor kjøkken og baderomsavtrekkene er på samme kanal. 

Og mange av oss sliter med masse støv.

Jeg spør her fordi vi alle sliter med å bli hørt av utbygger, og vi er flere som har reklamert i 2 år nå uten at noe er gjort. Det er ett Exhausto Novagg Air2 styrings system, så da er det vel en av topp aggregatene, men jeg vet ikke hvilken og styret har heller ikke noen informasjon om dette. Så har dere noen ide om hva dette kan være?

HSt
   #1
 24 898     Lillestrøm kommune     0
Kjenner ikke fabrikat men er det reimdrift då er jo slumrende remmer den største pipekilden.

Hører dette når jeg går forbi noen luftinntak på vei til jobb.
   #2
 19 345     Akershus     0
Piping kommer vel fra en av følgende kilder:

Drivremmer som slurer
Utettheter som slipper luft ut eller inn mot kanaler
Interne smale luftoverganger, mao, innvendig luftlekkasjer.

Ellers, kan al fra kjøkken og bad sammen høres ikke rett ut. Avtrekk fra kjøkkenhette skal ikke inn i varmegjenvinner og tette denne med fett.

At matlukt smitter kan være utendørs, avkast finner veien til innsug.videre, dersom avkast fra kjøkkenhette faktisk ledes til roterende eller vekslende varmegjennvinner, så har begge disse en svaklekkasje fra avkast til innsug. Da skal du få egen matlukt, ikke naboen sin.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 19     0
Jeg mistenker at det er luft lekkasjer ja, for jeg bor i første og aggregatet er på loftet som er 5 etasjer opp, så det er vel litt for langt unna? Jeg har også fått beskjed om at fordi jeg jeg bor i første så kan det være å få ventilasjonsanlegget riktig balansert pga trykk og diverse, men jeg nekter å finne meg i kroniske søvnproblemer fordi de ikke klarer å få det rett.
Men som nevnt vi sliter veldig med å bli hørt av utbygger, de feier vekk alle reklamasjoner med at det er sånn det skal være, eller vi hører ingenting. Er åpning av taket den eneste måten jeg kan finne ut om det er lekkasje? Eller finnes det en type apparat som kan fange opp lekkasje innenifra kanalen?
Jeg er helt enig, jeg fant akkurat ut at kjøkken og bad er på samme kanal og synes det hørtes veldig rart ut, og når jeg spurte er de virkelig på samme kanal, svarte han ja det er gammelt, men det er det jo ikke når det er 3 år gammelt.

Alt er koblet på ett og samme aggregat, men bør ikke da alle i den blokka ha problemer med matlukt? Kan det være en lokal feil som gjør at dette kun er ett problem i feks 1 eller 2 leiligheter i en blokk?
  (trådstarter)
   #4
 19     0
Hvis lukta kommer fra avkast utenifra er det sånn at øverste leilighet får verst lukt?
   #6
 19 345     Akershus     0
Sjekket et større prosjekt i Oslo: Avtrekk fra kjøkkenhette i egen kanal utenom roterende gjenvinner.

At alt går i samme gjenvinner høres også litt pussig ut. Det fører uvegerlig til at det blir noe blanding av luft mellom alle leilighetene. Dette gitt at det er brukt roterende gjenvinner eller vekslende kassettgjenvinner. (For alle praktiske formål kan denne sammenlignes med roterende). Er det brukt kryssvarmeveksler, er det ingen luftsmitting i varmeveksleren, men virkningsgraden er dårligere. Slike er derfor for en stor del gått av moten i mindre anlegg, men her kan en ha valgt det for å unngå smitting og generelt kostnaden på anlegget.

Det kan her se ut til at det er en felles vertikalstamme ved «4 . Er dette felles oppover, vil matos være et felles problem. Matos går opp til aggregatet, smitter over og kommer tilbake i tillufta. Samme smitting får en av f.eks. røyking. Lokal smitting i egen leilighet eller hos naboen får en ikke her.

Jeg trodde ikke denne løsningen var tillatt? For dårlig separasjon?

Ad piping. Høes ut til at du bor så langt fra aggregatet at du ikke hører støy derfra. Det bør også være lydfeller i hver etasje om hovedrøranlegget er felles. Da gjenstår situasjonen hos deg. Trykket fra aggregatet kan være litt høyt sammtidig som at dine innløpsventiler er strupet ned litt mye. Da får du tynne spalter som kan plystre. Forsøker en å åpne mer, forstyrrer en kanskje balansen mellom leilighetene. Velger du å skru, mål først ventilstilling slik at ventilen kan stilles tilbake. Samme med avtrekk, nesten stengte ventiler kan plystre. 

(Jeg er også her kun en amatør!)
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 19     0
Du kan mye mye mer enn meg ihvertfall Smile Jeg har prøvd å åpne og lukke spjeldene uten at pipingen forsvinner. bråker det mye fra vertikalstammene? jeg tror de bare har brukt en gipsplate mellom soverommet og den tekniske sjakten, og da skal det vel ikke mye til før det blir mye leven på soverommet hvis det bråker der kan jeg tenke meg.

   #8
 19 345     Akershus     0
Jeg vil anta at det er lite støy som kommer «sideveis ut av kanalsystemet. Kanskje mest rumling fra viftemotorer om disse er boltet stivt til kanalene. Tror veggen din er ok. Mer støy kan en oppleve som luftlyd. Dvs lyd fra vifter og naboer som følger inni røret. Her brukes lydfeller, «eksospotter som skal fange slik lydforplantning. Slike kan være montert før hver ventil, eller mer sentralt for hele leiligheten.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 19     0
Det ser ut til at de har vært veldig gjerrig med lydfeller i dette prosjektet utifra tegningen, og jeg synes det er rart at de har brukt plenumskammer som ikke er lydisolerte. Det er nok luftstøy, har nå prøvd å lukke og åpne spjeldene og lyden endrer seg, men den blir desverre ikke borte 😭
Kan det da være trykket? Hvis så- er det aggregatet eller innstillingene på anlegget? Eller kan det være byggemåte?
Jeg er desperat etter svar etter nesten 2 år med kronisk dårlig søvn, så beklager masse spørsmål 😇
   #10
 1 646     Trondheim     0
Ut fra det du beskriver kommer det an på om du ikke bør velge en annen tilnærming til problemet.
Det er ikke ditt problem hva feile er eller oppgave å finne det ut.

Tror du heller bør se etter hvilke krav som gjelder, hvordan du kan dokumentere at disse ikke er overholdt og hvilke pressmidler du kan bruke for å tvinge utbygger til å utbedre problemet.
Signatur