9 154    6    0  

Sopp i kjellertak: Hussopp

 4     Østfold     0
Hei!

Ett eldre hus (50 tallet) jeg vurderer å kjøpe har sopp i kjellertaket. Kjelleren er en kaldkjeller med støpte vegger. Det er ikke utført takst på huset (men vurderer å bestille takstmann selv) :-\
Har lett endel på nett og synes det ligner på hussopp men ikke sikker. Kan noen kikke på bildene og gi noen tips?

Det er et relativt begrenset område hvor det er sopp i taket så kanksje det ikke er ett megaproblem?
Det er nok dårlig / ikke eksistende drenering rundt huset (ligger relativt tørt). Saltutslag noen steder på murveggene og også synlige fuktige områder på muren + grønnalger ett sted. Det er også krypkjeller under størsteparten av huset, men her så jeg ikke noe sopp, bare saltutslag. Om jeg kjøper dette huset så er planen å drenere utvendig.

/k
Sopp i kjellertak: Hussopp - sopp1.jpg - kornmo
Sopp i kjellertak: Hussopp - sopp2.jpg - kornmo
Sopp i kjellertak: Hussopp - sopp3.jpg - kornmo
Sopp i kjellertak: Hussopp - sopp4.jpg - kornmo
Sopp i kjellertak: Hussopp - sopp5.jpg - kornmo
Sopp i kjellertak: Hussopp - sopp6.jpg - kornmo

   #1
 93     Oslo - Marka     0
Hei.
Det ligner ikke helt på slik hussoppen "min" så ut (jeg fikk en kar fra anticimex til å "identifisere" den), men soppen har ettersom jeg forstår flere stadier og utseender. Jeg synes din sopp ser mer ut som mugg, men jeg tror jeg ville fått en ekspert til å se på den før du evt kjøper. Evt begynne med å kjøre en skrutrekker inn i, eller skjære litt i treverket der det er sopp. Kjenner folk som har brukt MYE penger på å skifte alle gulvbjelkene i huset sitt pga hussoppangrep.  Sad

Men er det bare treverk rundt disse stedene det er sopp?
Sakset dette fra www.anticimex.no :  "I forbindelse med nedbrytingen av veden produserer hussoppen oxalsyre, men for å overleve må soppen nøytralisere syren ved hjelp av kalk. Derfor forekommer hussoppen alltid i forbindelse med murverk eller et annet basisk materiale, som jord, steinull ol, aldri i rene trekonstruksjoner."
Signatur
   #2
 22 346     Akershus     0
Hvis man skal være sikker på sopptype må det sendes prøve til laboratorie.

Ekte hussopp blir rødfarget og avgir røde sporer. Ved kraftig angrep vil man da få rødt støv i rommet. På et tidlig stadie er det vanskelig å se om det er hussopp, men fra bildene dine ser det ut som noe annet.

Er det kalk-mur/puss i huset?
  (trådstarter)
   #3
 4     Østfold     0
Takker for svar!
Fint å høre at jeg sannynligvis tar feil :)

Bestillte takstmann for å se på dette og gi en tilstandsrapport. Koster penger men bedre føre var osv..

/k
  (trådstarter)
   #5
 4     Østfold     0
Denne saken endte med at huseier trakk salget dagen før takstmannen jeg hadde bestillt, kom... Så jeg kjøpte hus uten sopp/mugg istedet :)

/k