76,092
33
20
Støy fra ventilasjonsanlegg
45
4
Vi er bekymret for støy fra ventilasjonsanlegget. Er dette noe dere andre er plaget med?
Vi var på besøk hos noen venenr og der var det en slags "suselyd" fra de hvite ristene i taket, og det brummet godt inne fra kottet hvir selve viften sto.
Det er jo håpløst hvis man skal ha det tekniske rommet i nærheten av soverom!..eller?
Er dette noe dere andre er plaget med? Vil jo ikek betale 40-50.000 for en støybombe som vi må holde avstengt pga støy.
Vi var på besøk hos noen venenr og der var det en slags "suselyd" fra de hvite ristene i taket, og det brummet godt inne fra kottet hvir selve viften sto.
Det er jo håpløst hvis man skal ha det tekniske rommet i nærheten av soverom!..eller?
Er dette noe dere andre er plaget med? Vil jo ikek betale 40-50.000 for en støybombe som vi må holde avstengt pga støy.
I huset som skal bygges så plasseres selvfølgelig anlegget på boda.
(vi har Villavent)
1.Monter lyd-dempere på inngående og utgående rør fra ventilator (PS! det kan forekomme noe mer oppsamling av rusk i disse lydemperene da de er perforert inni).
2.Nå rørene legges opp, sørge for å ha noen ekstra kruming\sving osv på røret, dette vil dempe motor\susestøy fra ventilasjon.
3.Det blir mer støy des kortete det er fra ventil til motor.
4. Mange mekaniske avtrekk kan begynne å bråke etter en tid (romler), da er det mest sansynlig at det er kulelageret som er gåen i motoren.
Utenom den vanlige susingen, så er det lite lyd fra det.
Men selve apparatet bråker litt, så hvis det står i huset uten dører kan man nok høre det.
- Anlegg
- sponplate
- gummimatte
- spongulv
Håper at dette er nok til å få at "lydløst" anlegg.
Det kan være spesielle årsaker til vibrasjon i et aggregat, f.eks. at elmotoren som driver en rotor (når dette brukes) tar litt bort i godset, og lyden forplanter seg videre. Da ville jeg kontaktet leverandør, slik at de kan komme og ordne dette. Det er også smart å ta en titt inni aggregatet for å se at viftene sitter som de skal. Punktsveis kan løsne i enkelte tilfeller, med tilhørende vibrasjoner og feilfunksjonering som resultat. Disse viftene er som regel bare å skru ut, og få skiftet.
Om du skal ha anlegget montert på kaldloft:
Lag et vibrasjonsdempende gulv som aggregatet skal stå på. Løsninger er alt skissert her, men da jeg jobbet med montering av slike anlegg lagde vi ofte et helt enkelt gulv av en gulvsponplate som vi kappet i to like lange deler. Ene delen skrudde vi fast i taksperrene, så la vi et lag med Rockwool lydplate. Det er vanlig Rockwool som er noe hardere enn vanlig, og som fint tåler de få kiloene et villa-anlegg er. Oppå denne isolasjonen la vi siste del av gulvsponen. Denne festet vi ikke på noe vis, men satt bare aggregatet oppå. Enkelt, rimelig, og effektivt.
Skulle vi dempe anlegget skikkelig, så brukte vi fleksible skjøtestykker på alle stussene ut fra aggregatet. Dette er to nipler som henger sammen med en ganske tynn gummiduk. Den tar all vibrasjon.
Deretter brukte vi lange lydfeller på både tilluften og avtrekk, før rørene blir forgrenet ut til de forskjellige rom. En lang lydfelle er normalt 120 cm lang. Ved å plassere lydfellene helt i begynnelsen av rør-strekkene, nærmest aggregatet, er det enkelt å kunne demontere lydfellene for å rengjøre, som trengs innimellom.
Bruk aller helst spiro-rør. Altså stål-rør, ikke fleksible. Det blir litt dyrere, men i mine øyne en veldig mye bedre løsning. I utgangspunktet _kan_ spiro-rør bære lyd mer enn de fleksible, men siden spiro-rør har veldig mye mindre motstand så jobber viftene langt lettere (mindre vibrasjon og evt brumm fra viftene), og du kan gjerne kjøre viftene på lavere trinn med samme komfort.
Tilslutt så velger du ventiler som er av stål. De av plast "genererer" støy og kan være noe skikkelig dritt å holde rene. De av stål er lakkerte, og veldig enkel å holde rene.
Normalt skal dette holde til å få det støysvakt nok. Vent til dere har hatt det en tid, og vurder evt da om dere vil støydempe enda mer, f.eks på kanal til soverom. Der kan du bruke en lydfelle til, en kort versjon burde duge da (60cm). Ellers finnes det f.eks gode tilluftsbokser, som dessverre koster endel (og har for de fleste boliger unødvendig mye dill som slange for luftmåling, reguleringsspjeld), men som er ganske effektive til å dempe støy, samt at det finnes ventiler som er relativt stor i flaten og har endel støydempingsmateriale montert inne i ventilen.
Om ikke alle disse tiltakene hjelper nok så vet ikke jeg
tenker økonomi og færrest mulig gjennomføringer i membran.
Et tilluftsrør på vei ned fra loft til underetasjen passerer i kottet på soverommet - kan jeg sette en ventil på dette, deretter 1,2 m (el mer ) lydfelle før ventil i taket i underetasjen- og dermed slippe forgrening på kaldloftet?
Kottene er tenkt som ekstra lydfeller på soverommene (spalter i dørene).