76,258
33
20
Støy fra ventilasjonsanlegg
45
4
Vi er bekymret for støy fra ventilasjonsanlegget. Er dette noe dere andre er plaget med?
Vi var på besøk hos noen venenr og der var det en slags "suselyd" fra de hvite ristene i taket, og det brummet godt inne fra kottet hvir selve viften sto.
Det er jo håpløst hvis man skal ha det tekniske rommet i nærheten av soverom!..eller?
Er dette noe dere andre er plaget med? Vil jo ikek betale 40-50.000 for en støybombe som vi må holde avstengt pga støy.
Vi var på besøk hos noen venenr og der var det en slags "suselyd" fra de hvite ristene i taket, og det brummet godt inne fra kottet hvir selve viften sto.
Det er jo håpløst hvis man skal ha det tekniske rommet i nærheten av soverom!..eller?
Er dette noe dere andre er plaget med? Vil jo ikek betale 40-50.000 for en støybombe som vi må holde avstengt pga støy.
I huset som skal bygges så plasseres selvfølgelig anlegget på boda.
(vi har Villavent)
1.Monter lyd-dempere på inngående og utgående rør fra ventilator (PS! det kan forekomme noe mer oppsamling av rusk i disse lydemperene da de er perforert inni).
2.Nå rørene legges opp, sørge for å ha noen ekstra kruming\sving osv på røret, dette vil dempe motor\susestøy fra ventilasjon.
3.Det blir mer støy des kortete det er fra ventil til motor.
4. Mange mekaniske avtrekk kan begynne å bråke etter en tid (romler), da er det mest sansynlig at det er kulelageret som er gåen i motoren.
Utenom den vanlige susingen, så er det lite lyd fra det.
Men selve apparatet bråker litt, så hvis det står i huset uten dører kan man nok høre det.
- Anlegg
- sponplate
- gummimatte
- spongulv
Håper at dette er nok til å få at "lydløst" anlegg.
Det kan være spesielle årsaker til vibrasjon i et aggregat, f.eks. at elmotoren som driver en rotor (når dette brukes) tar litt bort i godset, og lyden forplanter seg videre. Da ville jeg kontaktet leverandør, slik at de kan komme og ordne dette. Det er også smart å ta en titt inni aggregatet for å se at viftene sitter som de skal. Punktsveis kan løsne i enkelte tilfeller, med tilhørende vibrasjoner og feilfunksjonering som resultat. Disse viftene er som regel bare å skru ut, og få skiftet.
Om du skal ha anlegget montert på kaldloft:
Lag et vibrasjonsdempende gulv som aggregatet skal stå på. Løsninger er alt skissert her, men da jeg jobbet med montering av slike anlegg lagde vi ofte et helt enkelt gulv av en gulvsponplate som vi kappet i to like lange deler. Ene delen skrudde vi fast i taksperrene, så la vi et lag med Rockwool lydplate. Det er vanlig Rockwool som er noe hardere enn vanlig, og som fint tåler de få kiloene et villa-anlegg er. Oppå denne isolasjonen la vi siste del av gulvsponen. Denne festet vi ikke på noe vis, men satt bare aggregatet oppå. Enkelt, rimelig, og effektivt.
Skulle vi dempe anlegget skikkelig, så brukte vi fleksible skjøtestykker på alle stussene ut fra aggregatet. Dette er to nipler som henger sammen med en ganske tynn gummiduk. Den tar all vibrasjon.
Deretter brukte vi lange lydfeller på både tilluften og avtrekk, før rørene blir forgrenet ut til de forskjellige rom. En lang lydfelle er normalt 120 cm lang. Ved å plassere lydfellene helt i begynnelsen av rør-strekkene, nærmest aggregatet, er det enkelt å kunne demontere lydfellene for å rengjøre, som trengs innimellom.
Bruk aller helst spiro-rør. Altså stål-rør, ikke fleksible. Det blir litt dyrere, men i mine øyne en veldig mye bedre løsning. I utgangspunktet _kan_ spiro-rør bære lyd mer enn de fleksible, men siden spiro-rør har veldig mye mindre motstand så jobber viftene langt lettere (mindre vibrasjon og evt brumm fra viftene), og du kan gjerne kjøre viftene på lavere trinn med samme komfort.
Tilslutt så velger du ventiler som er av stål. De av plast "genererer" støy og kan være noe skikkelig dritt å holde rene. De av stål er lakkerte, og veldig enkel å holde rene.
Normalt skal dette holde til å få det støysvakt nok. Vent til dere har hatt det en tid, og vurder evt da om dere vil støydempe enda mer, f.eks på kanal til soverom. Der kan du bruke en lydfelle til, en kort versjon burde duge da (60cm). Ellers finnes det f.eks gode tilluftsbokser, som dessverre koster endel (og har for de fleste boliger unødvendig mye dill som slange for luftmåling, reguleringsspjeld), men som er ganske effektive til å dempe støy, samt at det finnes ventiler som er relativt stor i flaten og har endel støydempingsmateriale montert inne i ventilen.
Om ikke alle disse tiltakene hjelper nok så vet ikke jeg
tenker økonomi og færrest mulig gjennomføringer i membran.
Et tilluftsrør på vei ned fra loft til underetasjen passerer i kottet på soverommet - kan jeg sette en ventil på dette, deretter 1,2 m (el mer ) lydfelle før ventil i taket i underetasjen- og dermed slippe forgrening på kaldloftet?
Kottene er tenkt som ekstra lydfeller på soverommene (spalter i dørene).
Hvis man er veldig tvil om slike ting vil det kunne være en fordel å betale for 1-2 timer med konselent hjelp hos rådgivende ingeniører. Slik at man ikke betaler f40K for et anlegg som ikke kan brukes.
Disse har vært lydisolert etter alle anvisninger med bla med vibrasjonsdempende lydplater og gulvspon, lydfeller (opptil 3m), samt gummioppheng for spirokanaler.
Har likevel alltid vært mulig å høre en svak during i rommet under anlegget.
Absolutt ikke noe stort problem i en gang eller på et bad.
Tror ikke du har fasiten før anlegget er på plass.
Ville derfor ikke prosjektert det rett i tilknytning til rom der du ikke ønsker noe lyd.
Så litt ukvalifisert synsing:
Mulig det er gunstigere å ha det vegg i vegg enn over.
Da jeg kan tenke meg at nedlektede takplater gir mer rom for resonans enn en tett isolert vegg ? Er jo også lettere å isolere med tykke lag lydplater sideveis, enn det man har mulighet til under et anlegg på et trangt kaldloft. ??
Støy fra ventilasjonsagregater kommer nesten alltid fra støy som sprer seg i gulv bjelkelag e etc.
Agregatet må derfor monteres på gode vibrasjonsdempere, det slurves ofte fra leverandøren
ved at disse ikke brukes, eller feil type er valgt.
Jeg har ofte ettermontert slike og blitt kvitt støy.
Se på side 6 i denne katalogen for en type som kan anbefales http://www.bjt.no/pages/vibrasjon-stoy-sjokk/documents/Demperkatalog.pdf
Det er viktig at man kjenner vekten på agregatet slik at man velger riktig type.
Vi har lydfelle på soverommene, men ikke fra bad til stue/kjøkken. Opplever ikke at lyd slår gjennom anlegget.
Så langt har balansert ventilasjon vert en fryd, men er spent på hva som skjer når vi får sprøytet husdyrgjødsel utenfor husveggen
Nå viser Norsk statistikk at 90% av all bolig og bygg ventilasjon ikke er korrekt regulert og eller montert.
En av årsakene til dette er gjerne prisen på anlegget. man får det man betaler for.
Hvor mye støy kan en egentlig forvente i rom som soverom og bad? Når det er helt stille i rommet på natta støyer det definitivt ikke mindre enn oppvaskmaskinen som er oppgitt til 41db. Egentlig ikke suselyd heller, mer brumming/vibrasjon/maskinstøy (litt vanskelig å plassere lyden eksakt).
Noen som har en formening om dette?
Hvis ikke kommer det fort romlelyder fra aggrgatet gjennom rørene.
Hører et svakt sus på badet hvis det er stille der, men ikke ubehagelig. Kan kanskje sammenlignes med en moderat PC vifte (på moderat fart).
Noe sus er det også på kjøkkenet, men det blir stort sett "overdøvet" av f.eks kjøleskapet.
Anlegget (Flexit Spirit UNI 3) står konstant på MAX (siden det er et nytt hus og vi ønsker å lufte ut byggerestene).
Aggregatet bør monteres på yttervegg for å redusere vibrasjoner, med korrekt oppheng.
Er anlegget to uker gammelt? I så fall skal det ikke være brumme/vibrasjonsyd. Dette er en indikator på at lager i vifte er slitt eller at bevegelige deler er i ubalanse.
Høres jo ut som om at annlegget ikke er riktig installert/regulert.
Selv når "hele flokken" dusjer og deretter plasker i 39 graders vann i karet på badet er det minimalt (les: ikke sett) med dugg på f.eks speilet.
Høres ut som noe definitivt er galt.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=28443.msg302658#msg302658
Har du sjekket at innsug/utblås faktisk har åpning ut? (at ikke noen har glemt å fjerne teip, plast eller isolasjon som er stappet i rørene under bygging?)
At det sakte ble bedre effekt kan jo f.eks skyldes at det var stappet med isolasjon som sakte har blitt blåst ut...
Er det noen som har erfaring med å skifte vifter i ventilasjonsanlegg?
Jeg har ett 17 år gammelt Villavent vvx-500 på et loft. Viftene er nok aldri rengjordt eller vedlikeholdt. Det er noe ulyd i soverommet rett under anlegget. Tenkte som "hro" skriver at det kan være ubalanse og slitte lagre i viftene som lager litt lyd og at det kan hjelpeå skifte dem ut. Noen som erfaringer eller tanker om dette?
Gikk løs på bladene med tannbørste og whitesprit. Går stille og fint etter det. Har lært at slike vifter må rengjøres med jevne mellomrom.
I en lavblokk hos en bekjent ble alle Villaventvifter rengjort på samme måte, og ulyder og during forsvant.
Er den plagsomme støyen fra luftstrømmen eller støy fra agregatet som forplanter seg i tak/vegger
Hvis det er det siste, så kan det helt sikkert løses med å montere noen enkle vibrasjon/støy dempere som vist i katalogen under.
Har du vekten på agregatet så finner du typen under Paustradyn på side 6 i denne katalogen http://www.bjt.no/pages/vibrasjon-stoy-sjokk/documents/Demperkatalog_000.pdf
Det er som om hodet blir lettet, utrolig deilig.
Tror det blir helt feil å tenke på støy/lyd som noe man må være bevisst. Lav bakgrunnstøy som man ikke legger merke til er absolutt støy, og absolutt er behagelig å bli kvitt.
-----------
Er ikke alene om å reagere på denne måten når ventilasjonen slås av på jobben, flere som er på "herregud så deilig" når det slås av, selv om ingen bevisst har merket støyen fra det tidligere.
Jeg har aggregatet på loftet nesten rett over soverommet. Har lagt en hobbyplate over bjelkene, 100 mm Rockwool oppå den, så aggregatet på toppen. Merker ingen vibrasjonstøy.
Jobber i software bransjen.
Byggeblogg: http://evighetsprosjektet.no
Som tidligere nevnt, den gang jeg jobbet i bransjen pleide vi ofte å kappe 1 stk gulvspon i 2, legge en matte med Rockwool lydplate imellom disse, og aggregatet oppå der. Kan ikke huske 1 gang at dette ikke fungerte rikeligt. Godt mulig at vanlig Rockwool vil funke også, men vil tro lydplaten tåler litt mer vekt og er litt mer stabil.
Verre kan det være å bli kvitt lydstøy, men det er etter mine ører helt vesentlig for bokomforten