161    6    0  

Systemair VR-400DC - Endre innstillinger eller service påkrevd?

 190     0
Hei!

Har et 10 år gammelt hus bygget etter TEK-10 med balansert ventilasjon i form av Systemair VR-400DC. Byttet filtre hvert år (abonnement så det glemmer jeg ikke heldigvis).

Må innrømme at jeg ellers er litt sløv, og i går bestemte jeg meg for første gang å rense husets ventilasjons-ventiler... 

Det er totalt 5 "ut-ventiler" og de tre i oppholdsrom var sånn passe skitne, mens de på badene med dusj var omtrent helt tettet igjen (ventilen, ikke "røret"). Fikk renset alle og støvsugd så godt jeg kunne ca. 50cm inn i alle rørene. Lå kanskje 1-2 cm med støv i rørene round bout.

Men så til spørsmålet; jeg googlet litt og så at man kan kjøre en slik "papirtest" med dopapir... Denne stryker ventilasjonssystemet mitt på (det faller bare ned; blir ikke hengende på ventilen!).

Er dette en indikator på at systemet trenger en form for service (rensing av kanalene?), må det "balanseres" av fagfolk, eller er det noe jeg kan endre selv i innstillingene som gjør at det suger ut mer luft? 

Bør jeg vri på ut-ventilene slik at disse stikker "lengre ut" og dermed tillater større luftgjennomstrømming for eksempel, eller er det best overlatt til fagfolk?

På "inn-siden" ser jeg ingen problemer; der er det kraftig "blås" i alle ventiler i huset Smile

Kjører systemet som avbildet under hele året etter anbefaling av installatør.

Setter pris på all input og hjelp! SmileSystemair VR-400DC - Endre innstillinger eller service påkrevd? - luft1.jpeg - quintilian

Systemair VR-400DC - Endre innstillinger eller service påkrevd? - luft3.jpeg - quintilian

   #1
 49     0
Forresten, hva slags temperatur har du satt systemet til å være nå om dagen når det er kaldt? Tenker på termometerikonet der i bildet. Har noe å gjøre med varmeveksler tror jeg, slik at denne kan settes lavere på sommerstid, men er ingen ekspert på dette selv. Usikker på hvor høy denne skal være i grader C på vinterstid. Gulvvarmen her er på 21 grader.

Har inntrykk av at reparatør mente at disse runde ventilene inne i boligen, med fordel kan skrues tilbake, dvs, mindre åpning. Formodentlig vil slikt bedre kontrollere lufttrykk over hele boligen, men jeg vet ikke hvordan ting er ment å balanseres med tanke på overtrykk her og der. Ellers vet jeg at disse runde ventilene kan roteres litt til siden, slik at luftstrøm kan dirigeres til siden, og f.eks ikke rett inn i stueveggen. En kan kjenne med hånda hvilken vei luft strømmer ut av ventilåpningen.

Hvis du ikke har noe imot å kontakte reparatør, så kunne dette vært lurt tenker jeg, bare sånn for å få svar på spørsmål, eller kanskje man kan snike seg til slik informasjon via epost uten å betale. Men skal man prate med reparatør på stedet så bør man ha klart for seg hva man prater om, slik at man faktisk får svar på relevante spørsmål og også kan tolke det man får vite, uten å bli usikker igjen. 

Hadde en samtale med reparatør, men skjønte til slutt ikke alt som ble forklart, så jeg burde nok ha skrevet ned spørsmålene og svarene tenker jeg. Ventilasjon er visst en del mer komplisert enn hva jeg forestilte meg.
TSt
   #2
 14,319     0
En bør passe på innstillingene på inn / uttak der det kan juserers slik at de kommer tilbake til hvordan de sto hvis ikke innstillingene allerede er "ødelagt" tidligere.

En må ha et helt ark og legge forran avsug hvis en skal forvente at det holdes fast. Men med så mange avtrekk så er jeg ikke sikker på om dette gjelder. Det er bare hvis en f.eks. har 2.
  (trådstarter)
   #3
 190     0
Hei og takk for svar begge.

Jeg er usikker på om kona har justert noen av ventilene disse 10 årene, men jeg har ikke gjort det selv i hvert fall.

Finner ingen temperaturinnstilling på selve ventilasjonsenheten utover det avbildede, så vet ikke hvilket symbol som korresponderer til hvilken temp. Har tidligere lest at å varme tilluft er uøkonomisk, spesielt for oss som har varmepumpe, så har latt denne stå på «lav etter vi flyttet inn. Det var også anbefalingen til montøren for 10 år siden.

Takk for tips ref å vri ventilene slik at luften ikke «går rett inn i en vegg ; mye mulig de gjør det nå! Skal sjekke senere Smile
   #4
 49     0
Ikke sikker på hvordan man bør rette luft fra ventil, men kanskje til midten av rommet, eller kanskje mot vindu, veldig usikker. Formodentlig bør ventil ikke rettes mot utsug, men jeg bare gjetter meg til dette. Pouty

Tror det er slik at overtrykk kan holdes under kontroll (som om dette var ønskelig) hvis man ikke har det åpent, spesielt, ikke har noe vindu åpent ellers forsvinner nok lufttrykket inne i boligen ut vinduet mistenker jeg. Selvfølgelig man kan tenke seg at hvis det blåser kraftig på utsiden, så økes lufttrykket inne i boligen hvis vinden blåser inn via vinduet.
   #5
 1,088     Trøndelag     0
Hei og takk for svar begge.

Jeg er usikker på om kona har justert noen av ventilene disse 10 årene, men jeg har ikke gjort det selv i hvert fall.

Finner ingen temperaturinnstilling på selve ventilasjonsenheten utover det avbildede, så vet ikke hvilket symbol som korresponderer til hvilken temp. Har tidligere lest at å varme tilluft er uøkonomisk, spesielt for oss som har varmepumpe, så har latt denne stå på «lav etter vi flyttet inn. Det var også anbefalingen til montøren for 10 år siden.

Takk for tips ref å vri ventilene slik at luften ikke «går rett inn i en vegg ; mye mulig de gjør det nå! Skal sjekke senere Smile

Temperatur: Så lavt som den står nå så får du antagelig lite varmegjenvinning. Sjekk om ikke heller går an å skru av den elektriske ettervarmeren.
  (trådstarter)
   #6
 190     0
Takk for svar igjen.

Krøp til det såkalte korset og sjekket manualen... Ble ikke så mye klokere Laughing.

Systemair VR-400DC - Endre innstillinger eller service påkrevd? - Skjermbilde 2023-11-27 kl. 08.05.35.png - quintilian

Oppsummert tolker jeg det slik:

- Tilluftstemperatur bør være så lav som mulig:
"Best energi- og ventilasjonseffektivitet oppnås ved lav tilluftstemperatur"

- Min innstilling ("minimum") tilsvarer en ønsket tilluftstemperatur på enten 12 eller 15 grader avhengig av om "varmebatteri" er aktivert eller ikke.


Det som er litt kjedelig er at det ingen sted i manualen står noe som helst om dette varmebatteriet... Hvor det kan aktiveres eller deaktiveres for eksempel! Så jeg vet ikke om det er aktivt eller ikke....Jeg hører at varmeveksleren kobler ut med jevne mellomrom (og har observert at det står "varmegjenvinning av" i displayet nå selv om temperaturen er rundt 0 grader ute...

Jeg forstår ikke helt denne adferden da tilluftstemperatur ikke kan vær høyere enn innstilt (12 el 15), noe som skal være kriterier for at denne kobler ut...

Det eneste jeg kan tenke meg er at utluftingstemepraturen er såpass høy (vi har varmepumpa innstilt på 23 C), at den mener at det ikke er nødvendig med varmegjenvinning, men da "fyrer vi jo for kråkene"" ved at vi ikke får utnyttet denne funksjonen....