19,622    53    0  

Varme, kjøling og ventilasjon

 5,111     Sørnorge     0
Jeg har flyttet inn i, og planlegger å pusse opp et hus fra 1965. Det er en etg + kaldtloft. Planen er å isolere skråtaket, åpne taket over stua og sette inn takvinduer. Den delen av loftet som er over resten av huset tenkte jeg å bruke som kino.
Alle yttervegger har jeg tenkt å bygge 15cm innover for å få mer isolasjon. Alle vinduer og ytterdører skal også byttes.

Det er ikke kjeller.

Eneste oppvarming pr i dag er en kamin med ved og parafinfyring. Den fungerer ved at kald luft trekkes langs gulvet inn fra alle vinduer og vegger i hele huset, varmes opp og sendes ut pipa. Kaminen i seg selv er egentlig ganske pen selv om funksjonen ikke holder samme standard.

Hva er fornuftig å gjøre med tanke på oppvarming, kjøling og ventilasjon i et slikt hus? Jeg antar at slikt er en fordel å se på i sammenheng. Jeg har ikke planer om å bore etter jordvarme, men det kan bli aktuellt senere.

I.o.m at det er lagt inn parafin er kanskje det noe som bør utnyttes?

Hva trengs av ventilasjon når man tetter igjen et gammelt hus? Har balansert ventilasjon noe for seg? Kan den evt kombineres med kjøling / varme?

Hvor er det ideelt å plassere agregater for kjøl/varme/ventilasjon? Det mest naturlige for meg ville vært plassering i et hjørne på loftet der taket er for lavt til å kunne utnyttes til noe annet. Hvordan er det med støy fra slike agregater? Er plassering over soverom ulurt?

(jeg er helt grønn på området)

   #1
 520     0
Du skal bytte dører og vinduer og etteriosolere skjønner jeg.

Hadde da sørget for ventiler i alle rom og installert luft/luft varmepumpe hvis romdeling osv tilsier at det er en god løsning for oppvarming.

En slik luft/luft varmepumpe resirkulerer lufta inne, du skaper ikke noe over/undertrykk som fører til luftlekkasjer som feks kaminen din gjør.

Samtidig kan en slik pumpe kjøle på sommeren. Men det kan bli sånn pass komplisert å få til å fungere godt da plasseringen ofte gjøres for å få maksimal varmeeffekt, noe som ikke alltid er optimal plassering ifht. kjøling. Har du flaks får du til en plassering som tilfredstiller begge.

Hadde også vurdert god gammeldags elektrisk gulvvarme hvor det evt trengs.

Er jo andre muligheter også men de er vel neppe økonomisk forsvarlige.
  (trådstarter)
   #2
 5,111     Sørnorge     0
Med luft-luft varmepumpe kan man vel fort risikere at man trenger ekstra varme. Er det noe man kan montere slik at det varmer opp luftstrømmen før den blåses ut eller trenger man panelovner?
Hva kreves av rør? Et 100mm rør til hvert rom? Bør man ha rørenes endepunkter i tak, høyt på vegg eller lavt på vegg? Legger man egne rør til hemsen?

En varmepumpe dytter vel bare lufta rundt, den skiftes aldri ut?

Kan det være en ide å montere utedelen i garasjen? Tenker da for å redusere støy samt at overskuddsvarmen kan gjør innluften et par grader varmere.

Gulvene her har såpass fin parkett at jeg kvier meg litt for å ta de opp og legge gulvvarme.
   #3
 9,677     Kysten     0
Du bør undersøke om det er fornuftig å etterisolere 15cm på den varme siden. Den gamle delen av konstruksjonen blir da kaldere og vil ikke tørke på samme måte mener jeg å ha lest. Jeg kan se om jeg finner igjen den anbefalingen. Det var en publikasjon fra Sintef Byggforsk. Du bør uansett gjøre noe med ventilasjon, jeg ville tenkt på balansert, det finnes rotorgjennvinnere som gir 80-90% gjennvinning men kan vær noe kronglete å ettermontere. Det finnes også ventilasjonsanlegg med innebygget varmepumpe. http://www.kvt.no/
  (trådstarter)
   #4
 5,111     Sørnorge     0
Jeg leser flere steder at tilluft i rommene bør være kaldere enn romtemperaturen. Betyr det at å benytte ventilasjonsluften til oppvarming er dumt?

Spiller det noen rolle om det er gammel eller ny konstruksjon som er ytterst og får minst tørk? Sumtørken blir vel den samme enten man isolerer den ene eller andre veien?

(Alle de dumme spørsmålene står i stil til kunnskapen)
   #5
 343     0
Hvor kan du plassere ventilasjonsaggregatet med vifter og varmegjenvinner hen, hvis du skal bruke hele loftet som kino? Med balansert ventilasjon lagt opp på kaldt loft når du alle rom ved å strekke rør på loftet og du trenger bare hull i taket i de forskjellige rom for ventiler. Er taket luftet godt nok ute til at du kan isolere det. Da tenker jeg på luftingslekter som ligger under taksteins/takpanelslekter. Å benytte ventilasjonsluften som oppvarming er dumt. Mener det har med komfort og luftsirkulasjon å gjøre. Ettervarmebatteri brukes bare for at luften ikke skal være for kald når den blåses inn. Aggregat med roterende varmegjenvinner har såpass stor gjenvinningsgrad at ettervarme er unødvendig. Uansett ser jeg at du har for lite kunnskap om balansert ventilasjon på nåværende tidspunkt til at jeg vil anbefale deg å gjøre det selv. Kanaldimensjoner avgjøres av luftmengder. Ta kontakt med firma som holder på med ventilasjon eller les deg opp på faglitteratur. Det finnes også veldig mye informasjon her på forumet, du trenger bare å søke litt.

Å bygge vegger innover med 15 cm er i mitt hode helt hinsides all fornuft. Du har mest sannsynlig 10 cm yttervegger fra før og hvis du forer på 5cm helst på utsiden og legger i 15cm isolasjon og skikkelig vindsperre så får du et resultat som svarer seg. Å gå opp noe mer er det fint lite du tjener på. Og nei du trenger ikke følge gjeldende forskrifter for nybygg. Et hus på 10x10m har 40 meter yttervegg. Å fore på 15 cm eller 0,15 m innover innebærer 40x0,15=6m2 som forsvinner i vegg.... Du må uansett gjøre noe med yttervegg i denne sammenheng.

Du kan ikke plassere utedelen i garasjen med mindre du ønsker at denne skal fryse over. Den skal stå i friluft. Varmepumpa sirkulerer innelufta den ventilerer ikke. Du vil få veldig god varme av en varmepumpe i huset. Har selv og er storfornøyd.

Huset er fra 1965 og da vil jeg tro at det ikke er isolert mot grunnen og her vil du få et formidabelt varmetap. men det fordrer til opphugging og dævelskap hvis du skal gjøre noe med det. Forutsett at huset står på støpt plate selvsagt....

Jeg anbefaler deg å søke på forumet etter de tingene du lurer på og lese alt som står der!
Lykke til  Smile
  (trådstarter)
   #6
 5,111     Sørnorge     0
Der var det mye info!

At jeg tenker å fore innover skyldes at inneveggene uansett skal byttes. Panelen utvendig ser helt fin ut. Grunnen til at jeg tenker 15cm ekstra er at dagens krav er 20cm. Det skader vel ikke med 15cm ekstra?
I taket blir det 5cm luft mellom sperrene. 10cm isolasjon ned til undersiden av sperrene, så et bjelkelag på tvers av sperrene og 20cm til med isolasjon, dampsperre og panel. På noen områder blir det litt mindre takisolasjon pga ting som skal felles inn.

Jeg hadde ikke planer om å gjøre dette selv, men kjekt å ha en viss anelse om hva man skal se nærmere på. Det er f.eks veldig dumt om jeg baserer husplanene på at det skal en hems inn hvis det etterhvert viser seg at ventilasjon og varme krever et halvt loft eller at man må fore ned taket yttligere 20cm pga rør. Huset står på ringmur med lufteluker og det er høyt nok til at jeg kunne ha sendt katta inn med kamera. Det virker ikke spesiellt gulvkaldt, så enten er det isolert eller effekten av ringmuren isolerer. (Det skal sies at jeg kommer fra en ekstremt gulvkald leilighet.) Kan man isolere på utsiden av en ringmur?

Jeg er fortsatt på stadiet at jeg vurderer hvilke vegger som skal slås ut, hvor nye skal settes opp og hva som kan gjøres for best å utnytte loftet. Det er derfor jeg er så veldig fokusert på hva som trengs av rør til disse anleggene og hvor agregater kan plasseres. Det kan være avgjørende for romindelingen.

Etter det jeg har lest meg til nå er agregater gjerne ca 60x60x60. De får plass på loftet på utsiden av kneveggen. Det jeg ikke har funnet noe om er hvor dumt det er å sette slikt på loft rett over soverom. Tenker da på støy. Jeg regner med at innedelen skal stå på varm side av isolasjon. Å ha utedelen montert på soveromsvegg er kanskje heller ikke av det lureste man gjør. Bedre å ha den på fritstående stativ litt ut fra veggen med støyskjerm?

For ventilasjon har jeg ikke funnet noe om at det vil være ulurt å ha rørene liggenede på bjelkelaget i loftsgulvet på utsiden av kneveggen. Ved å gjøre slik på begge sider vil man få tilgang til taket i alle rom untatt gangen i midten av huset og hemsen. Skal man ha en ventil på hemsen vil det gå på bekostning av isolasjonen i skråtaket og det er ikke særlig lurt vel?

Man trenger altså rør for tilluft til soverom og stue og utluft fra kjøkken, bad og vaskerom.
Blir det kaos med balansert ventilasjon om en vil ha det kaldt (åpent vindu) på soverommet og varmt i resten av huset?

Varmepumpe trenger da egne rør for å lede varmen dit den skal. I.o.m at varme stiger vil jeg anta at både den og rørene for tilluft bør plasseres så lavt som mulig? Men hvor plasserer man fraluft? Det må vel plasseres på en spesiell måte for å ikke komme i konflikt med ventilasjonsanlegget?
   #7
 9,677     Kysten     0
Du har en vei å gå for å sette deg inn i de forskjellige tingene du skal gjøre med huset ditt. Var jeg deg ville jeg tatt kontakt med firma fra de byggfagene du har behov for og latt dem komme med forslag. Det er som sagt ikke lett å ettermontere balansert ventilasjon i et gammelt hus. Uansett får du en helhet på det når de som kan dette ser helheten. Jeg ville vært forsiktig med å ta ut isolasjon fra taket for å felle inn noe der, går ut fra at det er spotter, da må du sannsynligvis bryte dampsperren og du vil få kondensproblem. Hvis jeg forstod deg rett da.

   #8
 3,258     Akershus     0
Ville tenkt enkelt. Isoler, bytt vinduer og dører, monter luft/luft pumpe, evt varmekabler i gulv hvis dere må bytte noen gulv.

Allerede da har dere spart en del penger på oppvarminga. Isolering og en varmepumpe vil gjøre stor forskjell, resten er marginalt.

Det vil koste skjorta å installere moderne løsninger i ett eldre hus. Passiv ventilasjon har fungert i noen tiår det også Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 5,111     Sørnorge     0
@Boligbyggerne
Det er rett og slett ikke takhøyde nok til å ha noe utenpåliggende der. Når man vet hvor alt skal være før isolasjonen starter har man mulighet til å tilpasse både isolasjon og dampsperre under legging slik at man slipper å stikke hull i ettertid. Marginene er små og derfor bruker jeg så mye tid på å finne ut av løsninger på forhånd.

@Pingle
Holder det med passiv ventilasjon når man tetter igjen huset så mye? Blir det ikke lett fuktproblemer?
   #10
 9,677     Kysten     0
Plukker du ut isolasjon i taket og du forutsetter at dampsperren blir inntakt, hva da med varmen fra lampen. Varmluft møter kald luft= kondens. Du snakker her om en veldig omfattende ombygging av huset, er det rett som du skriver at du er du"helt grønn" da ville jeg ikke begynt med noe på egenhånd. Du tar ned vegger sier du, bærevegger vet du hvor de er? Er det nok avstiving i konstruksjonen når du river innvendige plater? Er det lufting bak kledning når du putter inn isolasjonen, hvis ikke vil kledning råtne? Ikke for å skremme deg men det er veldig mange forutsetninger å ta hensyn til og små justeringer kan utgjøre veldig store forskjeller for det ferdige resultatet. Men for all del mener du at du kan ta affære med dette er det bare å gi gass. Eller tenk enkelt som Pingle skriver. Det er feks mulig å få inn en takstmann som kan foreslå løsninger og gjerne gi deg en ide om kostnader på de forskjellige alternativene du kan gjennomføre.