14,434    12    4  

Ventilasjonsanlegg og forøket strømforbruk

XYZ
 71     0
Har nettopp innstallert balansert ventilasjonsanlegg i ny bolig og registrerer at strømforbruket har økt ganske kraftig. Dette er ett Flexit SL4 anlegg som skal bruke ca 9 kw pr døgn uten ettervarmer, med ettervarmer så blir det ca 30 kw.
Nå har ikke ettervarmeren vært innkoblet men enda ser det ut til at forbruket har økt med 30-40 kw. Kan dette forklares med at anlegget transporterer bort varmen i huset?

   #1
 298     Fræna     0
Temmelig sikkert det ja,har det vært kaldt ute hos deg under måling?
   #2
 1,170     Asker     2
Hvor stor er boligen? Mulig du kan kjøre på lavere trinn. Trinn 2 kan enkelt justeres ned ca 20% med en bryter
   #3
 9,677     Kysten     0
Før du monterte hadde du ingen ventilasjon? i så tilfelle er det klart du vil øke forbruk. Men en må jo bytte noe luft ut, og alternativet er å ikke gjenvinne varme.
   #4
 343     0
Det er krav i byggeforskriftene om hvor mye luft som skal skiftes i en bolig i timen. Skifter du ut lufta gjennom tradisjonelle ventiler vil strømforbruket ditt gå betraktelig lenger opp enn ved denne typen ventilasjon. Men hvorfor aggregat med varmebatteri? Er virkningsgraden for dårlig på varmegjenvinneren? Hvis du fyrer med f.eks l/l varmepumpe ellers så er jo det mye mer økonomisk enn å bruke ettervarmer med COP 1?
   #5
 183     Trondheim     1
Høres ut som du skifter ut mer luft enn nødvendig. Når vi kjøpte huset for to år siden, så var anlegget "innjustert" ifølge byggherre, noe som definitivt ikke var tilfelle. Vi hadde et overforbruk slik du beskriver.

Her var anlegget og ventiler innstilt til å levere 340m3 luft i timen. Ifølge Villavent skal det være nok med 150m3. Etter at vi fikk justert ventilene, så har det blitt mye bedre. Tipper vi har et "tap" på ca 15kWh/dgn nå.
Normalt døgnforbruk på hele huset er nå 40-60 kWh ved temperaturer fra 0 - -10. I fjor måtte vi ned på minimum for å matche samme forbruk.
(170 BRA, 3 etasjer, 3 voksne og 2 barn)

Vi kjører ikke ettervarme på aggregatet
XYZ
  (trådstarter)
   #6
 71     0
Dette er en ny bolig som vi ikke har flyttet inn i enda. Registrerer jo at strømforbruket etter at ventilasjonanlegget ble koblet inn har doblet seg og da må det være noe som er helt feil. Har ingen annen ventilasjon, det er balansert i hele huset.
XYZ
  (trådstarter)
   #7
 71     0
Strutings, takk for tipset. Vi skal sjekke opp i dette nå  Smile

   #8
 308     Trondheim     0
Jeg har gjort målinger på dette (S4R anlegg), og ser at det fort går 20-40Kwh/døgn mer pr. døgn når anlegget står på kontra når det ikke gjør det. Jeg tilskriver dette varmetap grunnet varmluft som kastes ut, ikke forbruket til selve anlegget.

Vi kjører det derfor på min. nå om vinteren.

Michael
   #9
 3,387     1
Dersom en ikke lufter i det hele tatt vil energiforbruket bli minst, problemet er at luftkvaliteten etter hvert blir ulevelig dårlig.

Det er tre ting som trekker energi ved ventilasjon.1 strømmen som går med for å drive viftene 2 varmen som forvinner ut i form av oppvarmet luft 3 strøm for å forvarme/ettervarme luft.

Så selvsagt øker strømforbruket når en setter på ventilasjonsanlegget. Men et anlegg av god kvalitet øker forbruket mindre enn et av lavere kvalitet.

1 ei god vifte trekker mindre strøm enn ei dårlig vifte 2 et godt anlegg gjennvinner mer varme enn et dårlig anlegg. Et godt annlegg gjennvinner opp til 90% mens et billig anlegg gjennvinner ned mot 60% 3 noen anlegg har behov for forvarming, avising og andre ting som ødelegger luftkvalitet og øker strømforbruket

Poenget er at det er stor forskjell på kvaliteten på de ulike anleggene, noe som kom meget tydelig frem når Sintef utførte tester på disse anleggene som er på markedet i dag.
   #10
 618     MALM     0
testet systemair 700 dc på strømforbruk på 1 år.
vintern i år har vært nærmere 30 enn 20 minus.
total forbruket var 2000 kwh dvs ca 5,5kwh døgnet med ettervarmer aktiv.
overraskende lavt forbruk.
så dette anlegget gir hva det sier.lavt energiforbruk ;D

Signatur