5,723    4    0  

Ventilasjonsanlegg, varmepumpe - ja takk begge deler?

 41     Akershus     0
Hei,

vi er igang med bygging og hadde i utgangspunktet tenkt oss veggventiler til lufting av huset, samt varmepumpe for grunnvarme. All annen fyring skal skje via vedovner.

Etter en lengre prat med snekkeren ble vi anbefalt å kutte lufteventiler og gå over til Flexit ventaliasjonsanlegg. Jeg har ingen kompetanse her og trenger noen uavhengige erfaringer og innspill;

1. Hva er forskjellen på en varmepumpe (luft-luft) og ventilasjonsanlegg med ettervarmer?
2. Vil man kunne med ettervarmer på et ventilasjonsanlegg oppnå samme tanken om å beholde en grunnvarme i kåken på lik linje med varmepumpe til like gunstig energiforbruk?
3. Er det vanligst å kombinere varmepumpe og ventilasjonsanlegg - eller anbefales ikke dette?
4. Bør det være lufting til hvert rom fra ventilasjonsanlegget?

   #1
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Kombinasjonen et enkelt ventilasjonsanlegg med varmeveksler og en l/l varmepumpe er den billigste måten å oppnå bra inneklima og brukbart lave oppvarmingskostnader. Der finnes et vell av andre løsninger, mange er bedre på den ene eller andre måten, men felles er at de koster mer.
Så jeg svarer etter eget forgodtbefinnende  ;D

Du "må" ha ventilasjonsanlegg/varmeveksleranlegg. Du bygger nytt nå? Lurer på om det ikke er blitt et absolutt krav med balansert ventilasjon. Iallfall burde det være det! Nye hus er veldig tette, og du kan lett få "innesyke" om du ikke har skikkelig utlufting. Lufteventiler duger ikke. Punktum.
Et ordinært, rimelig, varmeveksleranlegg er en ganske enkel innretning som blåser inn frisk luft i alle oppholdsrom, og suger ut fra "skitne" rom som bad vaskerom. Kjøkkenhetten skal IKKE gå inn her, den skal gå separat.
Anlegget gjenvinner energien fra den gamle luften, og varmer opp den luften som kommer inn, på en veldig enkel måte, radiatorprinsipp. Er det kaldt ute, blir luften varmet opp av et varmebatteri (som en panelovn, enkelt prinsipp) for å unngå at luften som kommer inn oppleves som trekk. Det er og noen luftfiltre på slike anlegg. Et slikt system koster fra 25 til 70.000,-, alt etter hvor stort huset er, og om du vil gjøre noe selv. Det er enkelt å montere det meste selv, så sant ikke du har tommelen stående midt i håndflaten  ::)
Et slikt anlegg gjør ikke annet enn å bytte ut luft, for å sikre at ikke det blir dårlig luft i huset. Den varmer ikke opp huset. Tvert imot koster det kroner å la et slikt anlegg gå, siden du må varme opp luften som kommer inn.

Var dette noenlunde OK å forstå?

Varmepumpe: Du nevner l/l varmepumpe, så vi holder oss til den. Denne bytter IKKE ut luft! Det eneste den gjør er å varme (evt kjøle for de varme dagene, deilig luksus) opp luften som alt er i huset. Dette gjør den svært svært billig, og det er stort sett bare positivt å si om den.
Den fungerer som et omvendt kjøleskap. Dvs, den flytter energi/varme fra et sted til et annet med hjelp av en væske som går i tynne kobberrør. Den har en kompressor/motor, på samme måte som et kjøleskap. Alt dette står i boksen som skal stå ute. Så går disse kobberrørene fra maskinen ute og inn gjennom veggen til boksen inne. Inni boksen inne er det en radiator og en vifte. Her blåser viften luft som alt finnes inne, gjennom radiatoren, og serverer deg deilig varm luft, med litt viftestøy. Sikkert klønete forklart, men pytt. Poenget er at en slik varmepumpe støyer litt, spesielt boksen som står ute. Men det er ikke masse bråk. Den gir deg masse varme til en billig penge, i praksis (alt etter temperatur ute) gir den deg 3-4 ganger så mye varme som den bruker i strøm.
Altså, det er varmepumpen som sparer strøm. Mye strøm. Men den støyer litt, og varmer i utgangspunktet bare opp det rommet boksen inne står i.

Har du både ventilasjon og varmepumpe, vil du få frisk luft, fordelt varmen rimelig bra (iallfall om du har 1 etg og ikke en million dører i huset), du sparer penger i forhold til tradisjonell oppvarming (panelovner, varme i gulv), og det er ganske enkelt å forholde seg til.

Som sagt finnes der mange andre måter å varme opp huset på, og spare strøm på, men de er alle dyrere.

Håper dette hjelper litt på vei Smile
Signatur
   #2
 777     0
Ventilasjon er ett "must" ja. Fikk startet vårt anlegg i dag etter noen dager i nytt hus uten at det var i drift. Klart bedre inneklima, selv om jeg jo må spørre meg selv om det er det lille "suset" som gir følelsen :p Plasebofaren er der ja Smile
  (trådstarter)
   #3
 41     Akershus     0
Hei og takk for svar.

Det er tilbygg det er snakk om her, så det er mao. ingen krav til fullt ventilasjonsanlegg. Vi har dog etter en ringerunde idag og en ny prat med byggmester bestemt oss for å gå for dette. Byggmester kan levere Flexit sine løsninger, så tegninger er oversendt og vi venter spent på tilbud. Regner med å gjøre monteringsjobben selv for å spare endel penger.

Tilbygget blir over halvannen etasje og huset blir på totalt 180m2 - noen som har en formening om hva slags pris man kan forvente seg?
   #4
 6     Lillestrøm     0
Det er nok en vitenskap for seg sjøl. Men hva betyr at det er et krav at alle nye hus må har ventilasjon? Er ikke hus med heltre en unntak?