536    5    0  

Ventilasjonskanaler i skråtak

 4     Tønsberg     0
Hei,

Er på leit etter gode råd ifm. ettermontering av balansert ventilasjon i enebolig på ca. 200m2 fra 1998/99.

Boligen er levert av Block Watne og er på 1 1/2 etg. med ca. 40 graders skråtak som gjør det utfordrende med plassering av ventilasjonskanaler fra etasjeskille/aggregat til kaldloft over 2. etg. uten  å kvæle plass fra rom i 2. etg. med skråtak som allerede er små og uten særlig plass til høyskap...

Boligen har i dag mekanisk avtrekksvifte fra 2 bad og bod (ventilator på kjøkken har nå kanal rett ut). Eksisterende avtrekksvifte er plassert bak knevegg, bak bad i 2. etg. Her vil Systemair VSR 300  erstatte mekanisk avtrekksvifte.

Så til sprøsmålet, er det ok å plassere ventilasjonskanaler i skråtak (bak plast i isolasjon mot yttertak) eller skaper dette bare problemer?

Til info: Eksisterende avtrekk fra bad går allerede i skråtak ned til avtrekksvifte, dette er kun isolert på kaldloft, ellers er det kun isolasjon i taket som isolerer avtrekkskanalen (Ø100), her er det ingen tegn til fukt problemer. Dette har vært slik fra bilogen ble bygget.

Har fått prosjekteringstegninger fra Makitech hvor nye tilluftskanaler er ca. 1/3++ lenger kontra om man går opp i skråtak med kanalene, i prosjekterings underlaget går uansett ny tilluft ut i gesims (kanaler må isoleres), inn i etg. skille (varm sone) til andre side av bolig bak knevegg i 2. etg. og til slutt opp i kaldloft for fordeling av tilluft i 2. etg. hvor kanaler må isoleres uansett.

Jeg ønsker gå rett opp fra aggregatet og rett opp i skråtak som nevnt over, til kaldloft (kanaler må isoleres) hvor ny tilluft fordeles i hele 2. etg. Man må også ned fra kaldloft (via skråtak) til bak knevegger for så å fordele all ny tilluft i 1. etg. På denne måten blir total lengde på tilluftskanaler kortere kontra prosjektunderlag og jobben blir enklere å utføre (slipper rive tak i 3stk. rom i 1. etg.). Bakdelen er at man må gå i skråtak med ventilasjonskanaler, er dette helt på trynet?

I og med det ikke er plass til isolert Ø160 i skråtak ser jeg for meg å bruke 2 stk. isolerte Ø100 opp til kaldloft for å unngå kvadratiske kanaler som Makitech ikke anbefalte samt for å "beholde" rørdimensjon på felles tilluftskanal som fordeles til alle rom. Er dette helt på trynet?

Venter fortsatt på svar fra Makitech om dette og setter derfor pris på å høre om noen har erfaringer med dette.

På forhånd takk.

Trevis


   #1
 2     0
Hei,

Kom du frem til en god løsning med ettermontering av rør i skråtak?
Har eksakt samme problemstilling med et hus som høres helt likt som ditt så det hadde vært interresant å høre løsning her.

Mvh
Andreas
  (trådstarter)
   #2
 4     Tønsberg     0
Hei,

Endelig løsning ble helt annerledes en første planlagt...
Gikk bort i fra kanaler i skråtak for å unngå kuldebro som anbefalt av Makitech/Systemair.
Kunne  kasset inn kanaler innvendig i rom mot skråtak men det var uaktuelt.
Det ville også blitt lite servicevennlig å ha aggregatet på kottet bak bad.

Aggregatet ble endret til VTR300 (vegghengt) og plassert på vaskerom i 1. etg.
- Himling måtte åpnes på kjøkken, vaskerom, kontor og stue.
- Vegg måtte åpnes på soverom i 2. etg. for kanalføring opp til 2. etg.
- Kanaler er skjult bak vegg, kne-vegger, himlinger og noe på kryploft over 2. etg. som også er dobbel isolert.

Det var litt av en jobb med mye pirk og knot enkelte steder men angrer ikke på endelig løsning nå som anlegget er i drift.

Har fått integrert aggregatet i Home Assistant med luftmengde regulering basert på ppm og tilstedeværesle (Lav hast når ingen er hjemme og ppm er innenfor gitt kriterie), full oversikt over alle temperaturer, gjenvinningsgrad og enkel styring av alle moduser.
Er fornøyd med resultatet og tror dette skal gi oss maks utbytte av aggregatet men er glad installasjonen er ferdig! Gjenstår noe som skal integreres som tidsparametere for Auto schedule (recovery mode dersom ppm modus feiler) og noe annet små pirk .

Luften er jevnt bra og man slipper stormlufte pga. dårlig luft.

Ventilasjonskanaler i skråtak - SaveVTR300_1.png - Trevis

Trevis
   #3
 2     0
Takk for fyldig svar!
Jeg mistenkte også at føringen i skråtak ikke var ideelt, så satser nok på en tilsvarende løsning som det du har gått for der.
Ble elegant å få det inn i Home Assistant!
Mvh Andreas
   #4
 525     Sarpsborg     0
Lyst til å dele config og lovelace? Skal straks kjøre igang eget apparat. Hvilken modbus-adapter kjøpte du?
  (trådstarter)
   #5
 4     Tønsberg     0
Div. konfig. under.
Er som nevnt over ikke 100% ferdig, men det man har behov for i hverdagen med mer er integrert.
Resterende kommer til å bli lagt til i Node red. for forenkling av kode mot modbus registere for schedule/tidsstyring (mange modbus registre). Noe har helt sikkert potensiale for forbedring da min fartstid innen HA ble startet i Aug./sep i år.
Brukte ikke modbus RTU med adapter, benyttet modbus TCP via Systemair sin IAM gateway.