#21
 997     0
Fikk ikke opp noe teknisk informasjon på Villavent sine sider. Men spf faktoren må ses i sammenheng med hvor mye luft du skal flytte. Det er neppe noen ventilasjons anlegg som klarer kravene på maks hastighet på viftene.  Her ser du ett eksempel på hvordan ett slikt diagram skal se ut. Du finner hvor mye luft du skal flytte, og trykk tapet/motstanden rørsystemet og ser hvor disse to punktene treffer hverandre. Ligger dett punktet under den kurven som det står spf 2,5 så er du innefor kravet. Hvis ikke må du gå for ett annet(større) anlegg
Villavent VR-700 EV - Sfp.JPG - carmacom
Signatur

   #22
 2,172     Oslo     0

Kirderf, er ikke huset ditt over 200m2? VR400 er ikke beregnet for hus over 200m2 og på 200m2 så vil det visstnok gå på maks ytelse. Vi hadde også VR400 prosjektert for vårt 180m2 hus, men når vi innredet loft så kom arealet på over 240m2 og da blei VR400 for lite. Blei derfor et VR700 da.



Nix, huset vårt er akkurat 200m2 + teknisk kjeller (uten ventilasjon) + garasje  ;)


Ja ja ja, ser man det - da ble det Villavent VR-700 EV på oss likevel  ;D
   #23
 12     Skien     0
Vi har et anlegg fra Villavent - er vel VR-400 ett-eller-annet.

Er utrolig misfornøyd med hele anlegget, spesielt med tanke på strømforbruk.
Vi har et nytt hus (2008) på ca 140 brutto. 2 etasjer.

Erfaring med anlegget er at det trekker utrolige mengder strøm - på ett døgn målte jeg forbruk på over 50 kwt, bare på anlegget.

Problemet mitt er varmeelementet. Det slår seg inn når systemet ikke klarer å hente nok varme fra utluft for å varme opp innkommende luft. Dette er som en liten ovn og trekker ca 1.6 kwt. Minuset er at når et er ordentlig kaldt ute, uavhengig av innetemperatur, står dette elementet på kontinuerlig. Mao. et godt sug på 2.2 kwt eller deromkring.

Dette passer veldig dårlig inn med tanke på ENØK - for jeg ønsker å bruke så lite strøm på oppvarming som mulig (vi hadde ikke vedovn i vinter) - derfor står varme på kun på bad, i stue og kjøkken samt podens rom. I tillegg kjører vi nattsenking. Verste døgn for oss lå rett i underkant av 100 kwt, noe jeg vil påstå er mye for et nytt hus og en innetemperatur på 19 grader.

Har forøvrig forsøkt både å ringe og mailen Systemair/Villavent - men de har aldri kommet tilbake til meg med noen som helst indikasjon på at det kan være feil oppsett eller lignende.

Vår erfaring er så dårlig er at vi vurderer å bygge hus på "gamlemåten" for å ha mer naturlig ventilasjon enn slik det er med anlegget i dag.
   #24
 5,112     Troms     0
140m2 brutto i 2 etasjer gir vel 280m2 brutto det. Eller var dette kanskje 140m2 totalt? I så fall se bort fra det jeg sier nedenfor. Villavent VR400 er beregnet på hus med maks 200m2.....så ditt anlegg jobber jo på overtid og vel så det -og er på langt nær underdimensjonert for ditt hus. Du skulle hatt VR700EV som er dimensjonert for 300m2. Balansert ventilasjon er jo ikke nødvendigvis energisparende, men det renser luften og gir et sunnere inneklima. Ditt anlegg som antakelig er underdimensjonert for størrelsen på huset klarer heller ikke ta unna rensing av lufta kanskje? Dette kan nok noen andre svare bedre på.
Signatur
   #25
 12     Skien     0
Burde nok spesifisert litt bedre ja Smile 140 kvadrat totalt Smile Så anlegget er dimensjonert helt fint :)

Vi har også innsett at anlegget er for inneklima og ikke et direkte ENØK tiltak Smile Det jeg ikke helt forstår er hvordan dette kan bli et krav gjennom endring i forskrift. Jeg mener - hovedtanken med å ta det inn; var det å bedre inneklima eller som et tiltak mot å ikke "fyre for kråkene"? For hvis det var det siste - vel, 50 kwt i døgnet på mitt anlegg når det er skikkelig kaldt kunne vært brukt bedre enn å skifte ut luft Smile Jeg sprenglufter heller hver andre time enn å doble strømregningen :)

Hvis det er for inneklima - har vi gått i "feil" retning? Det er vel i grunn litt rart at alle nye hus nå skal bygges med et anlegg som må gå 24/7 for å skifte ut lufta?
   #26
 97     0

Hvis det er for inneklima - har vi gått i "feil" retning? Det er vel i grunn litt rart at alle nye hus nå skal bygges med et anlegg som må gå 24/7 for å skifte ut lufta?


Kravet om 0.5 luftskifter per time har eksistert i alle fall siden TEK-1997.  Forskjellen i TEK-2007 er at man bør (men ikke må) ha et ventilasjonsanlegg med min. 70% varmegjenvinning.  Mao. vil ventilasjonen i et TEK-2007-hus ha mye lavere energiforbruk totalt sett enn i et TEK-1997-hus dersom man følger forskriften mht. luftskifter.  Imidlertid vil ventilasjonsanlegget isolert sett trekke mer strøm siden det er flere vifter og gjerne et varmebatteri.

Varmebatteriet er det bare for å hindre kald trekk.  Du kan godt skru det av, men da må du varme opp luften på annet vis.  Hvis du f.eks. har varmepumpe kan det godt være god økonomi i dette.  I så fall er det også mulig å ha varmebatteri som bruker av husets vannbårne varme.  Da får du både lavere oppvarmingskostnader og slipper kald trekk.