10 455    18    2  

Avtrekksvarmepumpe - for godt til å være sant?

 181     Akershus     1
Har installert en Nibe 470 avtrekksvarmepumpe i passivhus og venter spent på vinteren. Jeg er veldig nysgjerrig på om dette funker like bra som det blir beskrevet. Enheten inneholder balansert ventilasjon, varmepumpe, oppvarming av vann til både VB gulvarme og tappevann. Og prisen er jo under 50 laken for hele greia.

Eldre avtrekkspumper har fått mye pepper har jeg sett. Er det noen som har erfaringer med denne Nibe varianten eller andre nyere modeller?

   #1
 355     Rælingen     0
Ingen erfaring med Nibe eller nyere modeller, men har selv et hus fra 2001 med en avtrekksvarmepumpe/ventilasjonsvarmepumpe fra IVT installert.  Denne er like kraftig som din, dvs 2 kw, og gir meg god ventilasjon,  varmtvann og gulvvarme.

Jeg er kjempefornøyd med mitt system som gir meg en besparing på 6-8000kw ifølge beregninger fra IVT. Vil ikke si at systemet er for godt til å være sant, men det fungerer bra og er en billigere installering enn bergvarme. I sverige leveres de fleste hus med dette systemet som standard. Nibe har vel gått så langt å anbefale ventilasjonsvarmepumpe før bergvarme for hus opptil 200 kvm.

Dog er det de nye kraftigere pumpene på opptil 6,5 kw dette gjelder, Nibe 750. Skulle jeg kjøpt en ny pumpe i dag hadde jeg gått for en slik og ikke en på "bare" 2 kw, selv om den imponerer meg hver dag.
   #2
 84     Rogaland     0
Hvilke erfaring har dere med avtrekksvarmepumpen deres?
Fungerer den som tiltenkt?
Har dere noen formening om strømbesparelsen?
Signatur
   #3
 355     Rælingen     0
Er kjempefornøyd med min i hvert fall. Ifølge beregninger fra Nibe så har min pumpe på 2 kw en årlig besparing på ca 8000 kw. Gjelder hus på ca 150 kvm. Har ikke forsket på om dette stemmer på noen måte, men finner ingen som bestrider det heller. Har i dag et forbruk totalt på ca 13000kw. Noe av det lave forbruket skal nok godskrives pumpen.

http://www.nibe.se/Produkter/Franluftsvarmepumpar/NIBE-F370/
HSt
   #4
 23 945     Lillestrøm kommune     0
eiko: Hvordan får du friskluften inn i huset? Hva avsetter du varmen i ? (f eks. varmtvann eller gulvarme, hvis siste hvor mange m2)
   #5
 355     Rælingen     0
Friskluft taes inn via tilluftsventiler på vegg i oppholdsrom, dvs stue og soverom samt entre. Avtrekk på bad, vaskerom og kjøkken som går direkte til varmepumpen for varmegjennvinning for å varme varmtvann og vannbåren gulvvarme i hele 1 etg.(75 kvm) samt bad i 2. etg (10kvm). En alt-i-ett løsning i samme enhet da den har innebygd 180l varmtvannsbereder.

Ved evnt nybygg hadde jeg tatt samme løsning med da med en kraftigere pumpe og med tilluftsbatter for balansert ventilasjon. Opplever noe kald trekk ved tilluftsventilene på de kaldeste dagene men mest kona som klager.
   #6
 10 311     Akershus     0
En løsning som muligens er på vei, er at tilluft hentes inn i ventiler på oppholdsrom, og plasseres sammen med radiator. Lufta må da altså forbi radiatoren før den kommer inn i rommet. Radiatoren er varmet med vann fra vannbårent anlegg.
Signatur
HSt
   #7
 23 945     Lillestrøm kommune     0
Takk for svar, eiko. Du skjønte tydeligvis også hva jeg lurte på. Frodes forslag er en løsning, men lav temp varme vil redusere effekten og det må i tillegg lages et system for dette.

   #8
 355     Rælingen     0

quote author=frodes link=topic=56752.msg650255 date=1428184299]En løsning som muligens er på vei, er at tilluft hentes inn i ventiler på oppholdsrom, og plasseres sammen med radiator. Lufta må da altså forbi radiatoren før den kommer inn i rommet. Radiatoren er varmet med vann fra vannbårent anlegg. [/quote]

Mener jeg leste om denne løsningen der den ble benyttet i noen nye leiligheter et sted, mener det var i Drammen. Selv ville jeg ikke valgt dette men heller gått for vannvåren gulvvarme. Som jeg nevner i innlegget mitt over kan man montere tilluftsbatteri slik at man også kan bruke ventilasjonsvarmepumpe med balansert ventilasjon.

Men mulig dette fungerer bra og er en god løsning i leiligheter

HSt
   #9
 23 945     Lillestrøm kommune     1
Drar du inn normert mengde luft for ventilasjon uten varmeveksling så blir det heftig kald trekk på steder som her med mulighet for -25C i inntaksluft så en eller annen varme/blande funksjon må til. Dere er defor ikke helt i mål enda, men fint at dere deler erfaringer med hvordan det er installert.
   #10
 355     Rælingen     0
Ved bruk av tilluftsbatteri vil jo denne forvarme tilluften. Da er man vel rimelig i mål.