3,265    14    2  

Snøhøvel, erfaringer?

 25,182     Akershus     0
Noen som har erfaringer med  Snøhøvel https://www.yourvismawebsite.com/stens-salg-ltd

Hva med kilrenner? Kompakt snø?
Signatur

   #1
 5,432     Akershus     0
Det er to klare begrensninger for denne. Tung kompakt snø og takvinkel, enten for slakk eller for bratt. Er vinkelen for slakk, når du ikke opp uten å stå på gardintrapp, er den for bratt, får du all snøen i hodet. Jeg ser ikke for meg at den kompakte snøen på hyttetaket, hvor jeg må ta skikkelig sats med spaden for å komme gjennom, egner seg for denne, men har aldri prøvd.

Er du ute litt før den blir for kompakt, tror jeg dette duger. Så en som hadde bøyd en aluplate i 90 grader og skrudd fast til en lekt og med en presenningsstripe hengende under, den så skikkelig fin ut. Kom på 4-500 kroner.
  (trådstarter)
   #2
 25,182     Akershus     0
(Pussig, denne vises ikke i oversikten over siste fra BB, måtte lete den opp under verktøy)

Denne snøhøvelen er omtrent det, en stor vinkel med en kniv opp og en flat under med sklipresenning. Hos meg er taket 27grader og vegghøyden om sommeren 2 m. Om vinteren er vegghøyden nde i 1 m.

Er veldig usikker på om dette fungerer. Ser bra ut på video og en snakker om kompakt snø og skare, men?
Signatur
   #3
 5,432     Akershus     0
Den selvlagede som jeg refererer til var kun en aluplate 2 mm tykk, 50 cm bred 1 meter lang, bøyd i vinkel slik at det stakk 50 cm bort og 50 cm opp. Dernmed ble det en solid kniv ut av det, som tok 50 cm snø av gangen. Plata koster kr. 399,- i 2 mm utførelse på Biltema. Festet en gammel presenningsbit i underkant, likt den på snøhøvelen.

Antagelig minst like solid og til 1/6 av prisen.
   #4
 3,595     0
Disse tingene er vel ekstremt avhengig av snøkvaliteten.

I min ungdom strakk vi ei line langsetter mønet, gavl til gavl, strammet det skikkelig så den gravde seg ned i snøen. Vi hadde gjerne en kar oppe på mønet med en spade for å hjelpe lina ned mot takflata. Så la vi på all den vekt vi kunne når vi trakk lina nedover langs galvbordene, så lina gjorde et kutt gjennom hele snøflaten på taket, dypest mulig nede.

Var vi heldige, skled hele snølasset av taket i ett eneste gigantisk takras.

Det fungerte naturligvis best på relativt bratt tak. Hus fra 70-tallet og deromkring har ofte så slapp takvinkel at det var vanskeligere å lykkes. Dessuten er det som med snøskred: Er det langt nede i snøen et lag med tørr, løs snø (eller snø som har krystallisert seg og blitt kornete), mens de øverste lagene har smakt på senvinter/vår-sola og blitt tette og harde, da fungerer det mye lettere (både skjæringen med lina og rasingen nedover) enn om det ligger et fast lag mot bunnen og halvannen meter løssnø på toppen av det.

Jeg kan ikke huske at vi noen sinne kjøpte noen line for slik snørydding - det var alltid noen som hadde noe passende. Det var "gratis". Om jeg husker riktig var plast-trukket klessnor, til tørkestativer, godt egnet: Sterk nok, tynn så den skar lett, og plasten gjorde at den gled lett gjennom snøen.

Det betyr ikke at jobben var "lett", og du måtte være minst to - helst tre til fem - mann. Men det var en utrolig effektiv måte å rydde et helt tak "på null komma null".
  (trådstarter)
   #5
 25,182     Akershus     0
En kan jo bare bruke et kosteskaft også: https://youtu.be/BMsthYv1vJ0

(Skal tro hvorfor ikke denne tråden vises i opplistingen til høyre på min skjerm?)
Signatur
TSt
   #6
 15,105     0
Har også benyttet tråd metoden beskrevet over. Men vi benyttet ståltråd, da måtte en passe på at det ikke var noen løkker e.l. på denne når den ble spent hvis ikke brakk / røk tråden når den ble strammet. Den laget nok noe mindre motstand enn plast trukket tråd. Men løsningen gir enorm belastning på tak når hele takflater blir tømt raskt i en operasjon. Det sammen med ofte for lav takvinkel slik at det ikke skled så har vi sluttet med den metoden.
  (trådstarter)
   #7
 25,182     Akershus     0
Vi har dråpeskiper, tynn Vossaskifer. Den er skjør og tåler dårlig takras. Det burde vært snøfangere på taket. På våren danner det seg et islag ned mot taket. Om det går takras, humper isen nedover hellene og de med dårlig understøttelse kan brekke. Dette er grunn to for å måke.
Signatur

Ebe
   #8
 4,452     Vestlandet     1
Man kan bruke disse «baklengs også. Altså man står på taket og legger «høvelen på nedsiden av gesimsen og så drar man den oppover. Selvfølgelig med plasten hengende på nedsiden.
Signatur
T1
   #9
 782     0

Har brukt tilsvarende:
AVALANCHE TAKSNØMÅKER PRO - Obs BYGG (coop.no)

Godt fornøyd så langt. Har tatt av snø på taket på hytta i to omganger denne vinteren. Ikke fordi det har vært nødvendig enda, men for å slippe tung og kompakt snø på våren.

Utvilsomt tidsbesparende, god kontroll på hvor mye som tas ned.
HSt
   #10
 37,788     Lillestrøm kommune     0
Jeg så at jeg ikke får nok plass nedenfor hytta, kommer for høyt, men Ebe’s løsning kan kanskje redde situasjonen.


Jeg bruker Snedy/Mover som har mistet metall listen, av og til må det da brytes løs blokker med spade. Jeg måker fra møne og nedover på hver side for symmetrisk last.