#11
 324     Karmøy     0
Den gammeldagse varmlimen, tror eg ble kalt hornlim. Bestod vel utelukkende av animalske produkter, som hud og bein avkok. Den har vore og er vel fremdeles overtruffen nyere limer. Den er dårlig fuktbestandig, og krever nøye sammenføyninger og endel forarbeid for å fungere optimalt. Både lim og deler bør være varme, for å få best resultat. De gamle egypterene tok vel i bruk denne limen tidligst.

Her er en wikilink til en avdød tusenkunstner http://no.wikipedia.org/wiki/John_Bjerga

   #12
 3,412     Akershus     0


Hva er greia med varmt lim egentlig?

For 50-60-70 år siden, så måtte trelim være varmt for å være flytende. Husker ikke hva det var laget av (har bare lest om det, var før min tid...), men det var i plater/biter som måtte smeltes; noe i retning av gelatin-plater.

Nå for tiden ser jeg ikke poenget. Vel, er det mange kuldegrader, eller snakk om takpapp og asfaltlim, så kan det fortsatt være greit å varme det såpass at det flyter...


"Greia med varmt lim" er ikke helt ute.  Men nå har vi en mer praktisk måte å gjøre det på, med limpistol.
Signatur
   #13
 1,076     1484     0
Håndoverfres.

Kjøpte en skikkelig dyr sak for sikkert 10 år siden. Har frest en skjærefjøl, og ellers har den liggi i boksen siden den var ny... Shocked
Signatur
   #14
 1,016     Hosle     0

Håndoverfres.

Kjøpte en skikkelig dyr sak for sikkert 10 år siden. Har frest en skjærefjøl, og ellers har den liggi i boksen siden den var ny... :o


Jeg må nok også innrømme at overfresen ikke er brukt så mye som jeg hadde tenkt.
Har også en lamellfres fra Jula som såvidt har vært utenfor esken sin.
   #15
 6,703     Akershus     0
I tillegg til Dremel Trio som jeg skrev i en annen post: krampepistol. Har aldri skutt en eneste krampe med den. Klusset litt med å "lade" den første gangen jeg skulle bruke den, så da gav jeg f... og skrudde panelplatene i stedet.
   #16
 419     0
Etter jeg fikk dykksag så har vel ikke sirkelsagen vært rørt.

Til dere som ikke bruker den dyre flotte fresen, bytter gjerne mot en billig biltema fres ;D. Fresen er vel blandt det verktøyet jeg bruker mest, utrolig nyttig iallefall.
  (trådstarter)
   #17
 6,009     Finnmark     0

I tillegg til Dremel Trio som jeg skrev i en annen post: krampepistol. Har aldri skutt en eneste krampe med den. Klusset litt med å "lade" den første gangen jeg skulle bruke den, så da gav jeg f... og skrudde panelplatene i stedet.

Bruker dremel til blant annet å slipe motorsaga, genialt ( men selvsagt på frihånd uten mal).  Drar over tenner 2-3 ganger!
Fikk også bruk for dremel ved bytte av labber på campingvogn,  måtte kutte splitter :)

Min Paslode krampepistol og 20000 kramper har heller ikke blitt brukt for mye....bare til litt asfaltplater og finerplater.
......men nå skal jeg fortsette med planker på gjerdet, samt osb plater til spikertelt....... ;)

Holder på å rydde i garasjen,  utrolig hva man finner...........Feks spikerpistol på luft med 21 grader spiker, blir fin gave som sendes til Russland  ;DSignatur

   #18
 24,702     Akershus     1

Hva er greia med varmt lim egentlig?


Hornlim. Kom i granulat/plater. Ble lagt i en indre kjel/potte, som ble satt ned i en ytre "kaffekjel" med vann. Mao varmet til 100 grader i vannbad. Finner det av og til på gamle møbler som brunt "glass" i sammenføyningene. Ble også brukt innvendig på bokrygger. (Se bak løsryggen og kapittelbåndet på ekdre bøker)

På finer gir det den fordel at fineren kan varmes av igjen, og mer aktuelt, kan i noen tilfeller festes igjen med varme.

Hvitt PVA er vel mer anvendelig.

Signatur
   #19
 6,703     Akershus     0
Takk for mange oppklarende svar om varmt lim. Tilfeldighetene ville det slik at den samme dagen KarstenBeate skrev om limpistol, så kom min samboer hjem fra handletur med, ja, en limpistol ;D

finnmark4ever: vanlig Dremel har også jeg brukt en del. Dremel Trio, som i grunnen er en merkelig skapning, har jeg derimot ikke funnet særlig bruk for. Og når jeg en sjelden gang bruker den blir jeg skuffet over dens manglende evne til å løse oppdaget.
  (trådstarter)
   #20
 6,009     Finnmark     0
Dremel Trio er altså minimaskin som kan alt..............dårlig ??

Ofte er kombi verktøy litt brukbare til flere oppgaver,  men ikke gode  Cool
Signatur