#21
 3,042     Akershus     0
Min Makita-radio spiller jo musikk når jeg bruker verktøy på ledning. Hvordan går det med Bosch-radioen da?  ;D

Neida, de er i ulike segmenter. Bosch sin radio er høyere lyd i (bedre skal jeg ikke uttale meg om, det har jeg ikke testet), men den er tre-fire ganger større og permanent på ledning. Makita sin er enten på batteri eller på batterieleminator (denne er forresten 100-240V og tar 50 og 60Hz for de av dere som vurderer å importere fra statene). Jeg måtte ha DAB da jeg ligger i en døsone for vanlig FM av en eller annen grunn. Den nye modellen er sprekere og mer beskyttet enn den forrige og har 2x Aux og mulighet for å legge mp3-spilleren i beskyttet deksel. Klarer seg ganske lenge på et nyladet 18V batteri. Takler nesten alt av batterier Makita har produsert.

Vurder Makita sin dykksag. Moderne og langt rimeligere enn Fes/Mafell. Styr unna DeWalt sine. Bosch kommer jo med en splitter ny nå som Mafell visstnok har vært med å designe (ryktene sier så). Metabo har en dykk/sirkelsaghybrid.

Kjøp et fint sett med slagtrekker. Selv om en vanlig drill drar inn 6x120 så er det enklere med slagtrekker. Jeg henger og dingler i taket for å skru 2x4" for tiden og jeg klarer ikke legge nok press på drillen for å skru rent hele tiden. Det er ikke et problem med slagtrekker. Du kan jo vurdere Bosch sin 10,8V Monsterpakke. Den er et gromt vitamininnskudd for oppussingsviljen.

bai
   #22
 55     NO     0
Verktøy blir fort en dille (og dyrt) det kan jeg skrive under på Grin men en ting er hvertfall sikkert, det er mye morsommere å jobbe med godt verktøy!

En slagtrekker er nok kjekt skal du skru mye på en gang, men har du en god drill så kommer du neppe til å savne slagtrekkeren til jobber i hjemmet. Invester i en god drill som passer hendene dine er mitt råd.

Hvis du skal plate noen vegger i huset, så skaff en dykksag med skinne. Jobben går mye enklere da. Festool sin er super.

Ellers har jeg behov for en stikksag i ny og ned og den er uvurderlig når du først trenger den. Fein sag eller lignende skulle jeg ønske jeg hadde :)

Også en god kapp og gjære sag med bort til listing og stender kapping.

Drillen er absolutt mitt mest brukte verktøy.
   #23
 3,234     Vestfold     0

Min Makita-radio spiller jo musikk når jeg bruker verktøy på ledning. Hvordan går det med Bosch-radioen da?  ;D

Neida, de er i ulike segmenter. Bosch sin radio er høyere lyd i (bedre skal jeg ikke uttale meg om, det har jeg ikke testet), men den er tre-fire ganger større og permanent på ledning. Makita sin er enten på batteri eller på batterieleminator (denne er forresten 100-240V og tar 50 og 60Hz for de av dere som vurderer å importere fra statene). Jeg måtte ha DAB da jeg ligger i en døsone for vanlig FM av en eller annen grunn. Den nye modellen er sprekere og mer beskyttet enn den forrige og har 2x Aux og mulighet for å legge mp3-spilleren i beskyttet deksel. Klarer seg ganske lenge på et nyladet 18V batteri. Takler nesten alt av batterier Makita har produsert.


Bosch sin kan også brukes på batteriene. Men da kan man selvsagt ikke bruke 12V eller 220V uttakene
   #24
 3,042     Akershus     0
Aha, det var jeg ikke klar over.

Jeg synes Bosch sin radio er litt voldsom, men den er jo "mer" enn Makita sin. Jeg er veldig overrasket at Bosch ikke gikk for DAB og sågar internettradio. Mtp. hvor billig elektronikken for dette er så hadde man kanskje snakket om 1-200 spenn ekstra på prisen. Manglende DAB og dårlig skjerming av radiodelen fra resten av strømnettet er ganske store minus i min bok. Tøft design, backlight i knapper, fjernkontroll og lader er pluss. Makita-en har ikke backligh i knapper og dette er irriterende. De kunne i det minste hatt en liten LED bak power knappen og kostet på prisen 5 øre.

Slagtrekker bruker du mer og mer når du blir komfortabel med den. Jeg orker ikke få vondt i håndledd og armer fordi jeg skal skru 1-2000 skruer i en ubehagelig stilling. Slagtrekkeren bråker mer og det går ikke så raskt, men ofte synes jeg resultatet blir bedre med den. Beslagskruer i beslag f.eks. Med drill så har jeg nappet hodet av skruer. (*) Med slagtrekker så klarer jeg å skru beslagene godt til uten å risikere hodet. Jeg vet ikke hvorfor dette fungerer så mye bedre med slagtrekker, men empiri har vist meg at det bare gjør det.

Gitt prisene på en kombi-pakke fra: Bosch (nyoppussede 18V drill serier) , Metabo (min favoritt for tiden), DeWalt (ny serie nå forresten), Hitachi (siste modellene er børsteløse) og Makita (lette og hendige driller til veldig gode priser. Det jeg har nå) så kjøp både drill og trekker. Trekkeren koster typ 4-900 ekstra og da har du muligheten til å ha drill med bor og trekker med bit for hånden samtidig mens du jobber. Trekkeren kan du skru bolter på bilen med også.

(*) Med momentinstillinger på drillen så blir det ofte ikke skrudd så hardt til som jeg skulle ønske. Uten momentkløtsj så risikerer du hodet på skruen hvis du jager den inn med litt hastighet.
   #25
 43     0
Med slag har man en kraftimpuls som går til å skru skruen litt inn, mens overskytende moment blir tatt opp i bits og skrue. Mellom hvert slag går systemet tilbake og er klart for å ta opp kreftene fra nytt slag.

Med vanlig drill vrir man max, men bare fortsetter og det svakeste punktet ryker.
   #26
 3,042     Akershus     0
Joda, jeg skjønner teorien bak en slagtrekker, men hvorfor konstant moment er så mye mer skadelig for en skrue har jeg ikke helt skjønt. Jeg klarer å vri hodet av beslagsskruer med en slagtrekker også, men det skal mer til.
  (trådstarter)
   #27
 38     Rogaland     0
Nå har jeg tatt en runde blant mine lokale verktøysjapper, dvs en Jerniabutikk og en Toolsbutikk. De fører stort sett Boschprodukter. Det er vel ikke noe tvil om at det er rimelig dyrt å handle lokalt, men jeg har gode erfaringer med den Jerniabutikken når det gjelder reklamasjoner.

Jeg har imidlertid et tåpelig spørsmål... Lar det seg gjøre å skjære sponplater med en kapp/gjær sag? Jeg så endel på en Bosch GCM 8 SJ + GTA 3800 bord, men fikk det for meg at en dykksag kanskje var bedre egnet til plater. På loftet blir det vel enten gipsplater eller MDF på veggene alt etter hva fruen bestemmer seg for. Etter å ha kvistlakket, grunnet og malt panel fra 80-tallet i hele kjelleren (107m2 grunnflate) er hun rimelig lei Tongue I så måte blir det nok endel platekutting. På den andre siden så ser det praktisk ut med en sag som GCM 8 til listing etc. Det er kanskje mulig å bare kjøpe en Fein Multimaster til begge oppgavene?

Jeg likte det blå Bosch verktøyet som jeg sjekket ut i butikken, dog skal det sies at når eneste referanse er en Q-tools drill så er det jo spinkelt grunnlag. De hadde en bitteliten blå "drill" på 3,6v så virket utrolig grei til møbelmontering type IKEA. Mye som så kjekt å ha ut  ;D


   #28
 3,042     Akershus     0
Du kan ikke bruke en gjærsag til plater. Du trenger ikke å rive i en dykksag for dette. Jeg har kappet mye plater med en rettholt, to vinger og en håndsirkelsag. Det tar marginalt lengre tid enn med en dykksag og kappet er ikke like perfekt, men de snakker om grove plater der finish ikke er et problem.

Jeg har den forrige 3,6V Bosch modellen (blå). Liker den til alskens småjobber. Har kjørt inn 5x60 skruer så den er langt fra ubrukelig. Den er et nisjeprodukt. Med en gang jeg skal gjøre noe kjapt eller ofte så kommer noe større på banen, men 3,6V-ern er fin til IKEA og denslags.

En Mulitmaster kan masse rart, men jeg ville ikke brukt den til å kappe lister, hvis det er før montering du tenker på. Det handler du deg en fin gjærsag til. Du får Bosch, DeWalt, Hitachi 8 1/2" til under 3000,-. Bord kan du sågar kjøpe på Coop. Kjøp et i aluminium.
  (trådstarter)
   #29
 38     Rogaland     0
Da ble det kjøp av kapp/gjær sag. Kjøpte en Bosch GCM 8 SJ med GTA 3800 bordet. Kunne nok fått det billigere enn 5200,- men det ble ikke så ille Smile

Fikk også lånt med noen bøker på biblioteket, for å bli litt klokere.
bai
   #30
 55     NO     0
Kapp og gjære sag har man alltiid brukt for.

Akkurat kjøpt samme saga med bord selv og så langt er jeg godt fornøyd. Muligens jeg må ha et annet blad til å kappe lister da den fliser opp en del mer enn min gamle dewalt. Men som andre har nevt kan du ikke kappe plater med den.

Så forresten at de hadde Fein saga på tilbud til 1190 på byggmakker, skal ha en slik i morgen.