1,972
8
5
Slipe/matte ned 15 kvm kjøkkengulv - Rotex 125 gjør jobben?
Jeg har et furu kjøkkengulv på ca 15 kvm som er lakket. Skal slipe det tilstrekkelig slik at jeg kan male gulvet. Jeg skal gjøre jobben med små barn i hus (riktignok når de sover), men kan derfor ikke støve ned hele kåken. Har lenge siklet på Festool CTL26 støvsuger og Rotex RO 125 eksentersliper. (og Domino, og dykksag, og håndoverfres osv men det blir ikke nå). Vil Rotexf`en gjøre jobben tror dere? Helt greit for meg å bruke litt tid, men det skal jo være overkommelig. Takk for innspill.
Pusset engang for mange år siden ned en kjøkkenbenk med en båndsliper uten støvsuger. Syke tid som det kan støve uten støvsuger.
Kjøpte selv en Midi, og til å drasse rundt i huset virker det som en kurant størrelse. Og det er mer igjen til neste verktøy, vanedannende med skikkelig verktøy;) Har aldri hatt ctl26, så har ingen erfaring med forskjell i størrelse. Men posen på Midi holder lenge til pussing og dykksag, samt tilkobling gjærsag for min del.
I forrige leilighet slipte jeg ca 70m2 med parkett for å matte ned slik at den kunne males med noe slik: http://www.bosch-do-it.com/no/no/hobbyhandverkere/verkt%C3%B8y/pex-300-ae-3165140594370-199908.jsp
+knebeskyttere
upåklagelig resultat og ingen problemer med heft etc. : http://www.nordicleaves.com/2013/01/billy-black.html
På kjøkken som var ca 12m2 brukte jeg kanskje 1 time, så med 90mm sliper kanskje du trenger 2 til 15m2 ?
Mvh
Kristian
Du kan da ikke mene det der seriøst (?), i så fall er tar du grundig feil; slipearbeid og grovsugere har ingenting inne i et bebodd husrom å gjøre. Grovsugere er laget for byggplasser og støvete snekkerverksteder der åndedrettsvern og verneklær brukes samt for utendørs bruk. Filtreringsgrad L og M, som er kategoriene de fleste av Festool sine støvsugere er HMS-sertifisert for, er på ingen måte tilstrekkelig for skille ut det mest helsefarlige finstøvet, og dessuten vil luftstrømningene både fra utblåsningen samt kjølevifta både fra slipemaskinmotoren og støvsugermotoren virvle opp det avvirkede, nesten usynlige finstøvet som maskinens støvopptak ikke tar. Det er derfor åndedrettsvern alltid må benyttes ved bruk av maskiner og avsug, ikke bare mens de går, men så lenge en oppholder seg i rommet/stedet der arbeidet pågår. Det tar lang tid før oppvirvlet finstøv legger seg og alle dine bevegelser og rørelser vil skape strømninger i lufta som igjen virvler opp en del av det som har lagt seg og bidrar til å holde det som forsatt svever i god sirkulasjon.
Slipestøvet fra et lakkert og brukt kjøkkenfurugulv, kan forøvrig på ingen måte sidestilles med støv fra nytt og friskt trevirke. For her er det i tillegg lakk, smuss/steinstøvpartikler og rester av forstenete rengjøringsmidler som både ligger skjult i overflaten og mellom bordene, og som uten at de i særlig/eller noen grad synes, ved sliping også vil pulveriseres og starte en reise ut i rommet.
Ved gulvslipearbeid må berørte rom tømmes/maskeres og avgrenses under arbeidet, avsug og verneutstyr bør/må benyttes under slipearbeidet men deretter må området vaskes ned grundig før det atter i det hele tatt kan bebos. Det er den eneste etterrettelige måten å gjøre det på. Og mens arbeidet pågår, gjelder det å ha gode rutiner for ferdsel mellom forurenset og ikke forurenset området, hvis ikke vil det fragmenterte faenskapet lett spres rundt om i hjemmet.
Forøvrig er vel ikke eksentriske rotasjonsslipere egentlig ment for gulvsliping, i hvert fall ikke av furugulv, selv om noen produsenter og enkelte verktøyselgere kanskje prøver å overbevise naive og betalingsvillige forbrukere om det. Til gulvsliping har man båndslipere, som er mye mer effektive, og derav gir mindre vibrasjonseksponering, mindre tid i belastende arbeidsposisjon, mindre tid påkledd klamme verneklær og åndedrettsvern, mindre tid for å få arbeidet utført slik at rommet raskere kan vaskes ned/males å så tas i bruk igjen. Det aller beste er gulvslipemaskiner, som er store båndslipere med håndtak. Slike koster flere foldige titals tusen å kjøpe, men kan leies.
Håper mine innspill vil være til hjelp, og lykke til videre med planleggingen av gulvarbeidet.
Man trenger ikke å være naiv for å bruke en Rotex til dette. Det holder f.eks at man vil ha en maskin man ønsker å kunne bruke til flere ting. Så får det heller være at det finnes en annen type som er bedre egnet. Ideelt sett hadde jeg kjøpt inn en håndfull forskjellige pussemaskiner. Men velger å starte med en som har flere bruksområder, da det ikke er et ubegrenset verktøybudsjett. Og trenger man å komme litt ned i treverket for å fjerne diverse riper og hakk er en Rotex effektiv..
Edit: Peter Parfitt som har mange bra videoer på youtube har tatt opp temaet med støv i denne videoen:
http://festoolownersgroup.com/various-woodworking-crafts-topics/workshop-dust-study-video/
Og går som vanlig grundig tilverks, har lånt inn måleutstyr osv. Vil man hoppe rett til noen målte tall på Rotex så hopper man til 06:45 i videoen. Og forskjellen etter pussing med Rotex var veldig liten. Og pussing på en flate som et gulv er vel det beste grunnlaget man kan få for at støvoppsamling skal fungere optimalt.