11,352    2    0  

Forbrukertest av: Bosch GWS 12-125CIE vinkelsliper

 5,112     Troms     0
Bosch GWS 12-125CIE brukertest


Bakgrunn:
Fikk ila sommeren en Bosch vinkelsliper inn til test for en hobbybruker. Nå har jo jeg en Bosch GWS 11-125CI fra før, så da hadde jeg et sammenlikningsgrunnlag.
Vinkelslipere på 125mm er perfekte for oss hobbysnekkere som ikke nødvendigvis kapper stein dagen lang, til det er de rett og slett ikke beregnet på. Men for flislegging, belegningstein, stålrør, spiker osv er den et perfekt redskap. Når man i tillegg kan kople på ulike sliperondeller, stålbørster osv er den et uunnværlig redskap i garasjen.

Jeg har brukt denne nå ifm belegningsstein i hagen og kappet fliser. Å bruke denne på spiker, stålrør etc har jeg ikke testet fordi DET spiser denne til frokost ☺

GWS 12-125CIE:
Vekten er kun 2,3kg og det er samme som min gamle 11-125CI. Jeg synes dog denne nye er bedre å holde i grunnet litt kortere lengde. Smak og behag, men jeg har små fingre og det betød noe for meg. Det aller, aller beste med 12-125 CIE er at jeg kan stille inn turtallet temmelig trinnløst. Dette utvider bruken mye. Noen ting skal kappes på lavt turtall for å unngå overoppheting, andre ting skal kjøres på ful styrke. Dette kunne jeg ikke på min gamle og dette alene var for meg en flott oppgradering. Kappe decraplater, eller Steniplater, sliping kan nevnes som eksempel. Bryteren sitter helt bak på maskina og fungerer med trinnløse tall.

Vibrasjoner/støy:
Merker ikke spesiell forskjell her, nå står ikke jeg hele dagen lang og kapper, så hvite fingre er ikke noe problem for meg. Men etter å ha skråskjært og kappet Asak belegningsstein over noen timer så har jeg ikke problemer med vibrasjonsfingre. Det håndtaket som er ”anti-vibration” gjør nok nytten sin her. Bråker like mye som andre vinkelslipere, så evt støymålinger må jeg si er av ren akademisk verdi. Bruk hørselvern er min anbefaling ☺


Betjening:
En vinkelsliper må brukes med hansker (i hvert fall ved steinkapping). Derfor likte jeg særs godt den nye av-/på knappen på 12-125CIE ift 11-125CI. Den er mye enklere å slå av på. Jeg bruker store hansker for å unngå skader på fingre og hadde ikke problemer med betjeningen. En annen ting som er særs enkelt er å flytte på beskyttelsesskjermen uten bruk av verktøy. Men siden hendelen er såpass stor så kan du faktisk betjene denne med hansker også. Litt knotete dog, men det går. Dette var noe mer knotete med min gamle 11-125CI. Det fulgte ikke med en slik SDS låseskive og jeg var derfor avhengig av å bruke det medfølgende verktøyet. Tror kanskje slik SDS skive er ekstrautstyr. Jeg brukte derfor min gamle SDS låseskrue og dette er rett og slett genialt. Uten verktøy kan du skifte skiver om hverandre og det er enkelt selv med hansker. Alle er kanskje klar over at å bruke verktøy kan være trøblete med beskyttelsesdekselet på.

Selve kroppen virker for mine fingre noe slankere og mer hendig enn min gamle 11-125 CI. I tillegg er GWS 12-125 bedre balansert og derav enklere for meg med relativt små hender, å betjene (str small i hansker). Dette er jo veldig hendig for meg da det er tungt nok som det er for hender å jobbe med stein. Å bruke unødig med krefter for å holde/knipe/klipe fast maskina pga ”tykk kropp” er sløsing av krefter. Så her et pluss i margen for nye Bosch GWS 12-125.

Annet/generelt:
Ledningen er typisk for proffverktøy, det er gummiert med den type gummi som ikke stivner eller slikt i kulde. På billigverktøy er det jo ikke rent sjelden at ledningene er porøse, stive og rett ut stusselige. Her er det laaang ledning og den er mykt gummiert. På grønn Bosch har jeg opplevd at slike ting er spart på (Bosch multisag eksvis). Skal du ikke jobbe langt unna støpsel så er det nok ledning inkludert i alle fall om det betyr noe.

Jeg fikk ikke sjekket koffert, men for å si det slik så er det best om du kjøper denne med koffert, da SDS eller orginalchuck og nøkkel er greit å samle på et sted. I tillegg har koffert plass til ulike slipe, kappskiver etc. Noe som er helt ok å ha samlet med vinkelsliperen. Så min anbefaling er å kjøpe inkl koffert og ikke bare i pappesken (som jo går i stykker etter hvert)

Konklusjon/oppsummering:

Tja, er det verdt oppgraderingen fra 11-125 til 12-125? Jeg er ikke helt overbevist, særlig ikke for min bruk som en hobbybruker. Joda, klart bruksområdet er utvidet med regulerbar hastighet. Kraften er antakelig målbar fra 1100 til 1200 w, men merkbar i praksis? Nja, jeg synes nå de begge kutter de flisene og steinene temmelig likt jeg da. Det kommer nok mer an på type blad du kjøper. Jeg brukte Dronco diamantblad av god kvalitet.
På den annen side så er ikke prisfoskjellen stor og selve 12-125CIE er ikke dyr i anskaffelse, så hadde jeg skulle kjøpt en ny, uten tvil lagt noen flere hundrelapper og gått for sistnevnte. Men har du en 11-125 fra før, så ville jeg ikke tatt meg bryet nei. SÅÅÅ mye bedre er ikke 12-125CIE.

Avslutningsvis vil jeg legge til noen små notes angående batteri vs strøm. Jeg har jo vært tilhenger av batteri, men nå etter å ha brukt strømvinkelsliper, så er jeg ikke i tvil. Dette er et verktøy som bør være med ledning. I hvert fall om du skal kappe flere enn 5 fliser og 5 belegningsstein. Du vil irritere deg over arbeidstid med batteri (typisk 18V som mange har) og at du alltid har minst 2 batterier for lite…just a personal opinion.
Vinkelsliperen har såpass lang ledning og er veldig brukervennlig med tydelige gode knapper, SDS chuck og enkel betjening, at batterivinkelsliperen har ikke noen spesielle fordeler egentlig.


Mvh

Byggebob

Signatur

   #1
 836     Østfold     0
Mr. Byggebob, det er din "skyld" at jeg kjøper denne imorgen;) Hørtes ut som en anklage, men det er det jo såklart ikke! Jeg nyter godt av å lese veldig mye bra innlegg og tester som du har postet på forumet her, takk for det!:)
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,112     Troms     0
Bare hyggelig det. Du kommer ikke til å angre på denne ihvertfall. Mange rangerer denne over Festool sin stikksag også. Jeg har brukt begge og faller kun tilbake til denne Boschen.
Signatur